Δημόσια παραδοχή Μαγιορκίνη: Υπάρχουν δύο βάσεις δεδομένων καταγραφής κρουσμάτων

Παρά την αρχική επίμονη προσπάθεια της κυβέρνησης να διαψεύδει ότι υπάρχει πρόβλημα στην καταγραφή των στοιχείων της πανδημίας και την ύπαρξη διπλού συστήματος εγγραφής κρουσμάτων και στοιχείων χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγκάστηκε να μιλήσει για «υποσύστημα» καταγραφής και επεξεργασίας των στοιχείων.

Μια γρήγορη αναζήτηση στις δημόσιες δηλώσεις όμως αποκαλύπτει ότι η ύπαρξη διπλού συστήματος εγγραφής είχε επιβεβαιωθεί δημόσια με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο.

Στις 13 Οκτωβρίου κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών υγείας ο επίκουρος καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, είχε μιλήσει για το δύο βάσεις δεδομένων και το αποκάλυψε μετά από σχετική διόρθωση που αναγκάστηκε να κάνει κατόπιν παρότρυνσης του επικεφαλής του ΕΟΔΥ, κ. Αρκουμανέα.

Συγκεκριμένα μετά από ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη για το ποσοστό θετικότητας αλλά και τον τρόπο με τον οποίο γίνονται τα τεστ σε Ελλάδα και εξωτερικό ο Γκίκας Μαγιορκίνης είχε απαντήσει: «Στην Ελλάδα σήμερα έγιναν γύρω στις 13.000 τεστ, ο μέσος όρος είναι μεταξύ 10-13 χιλιάδες. Βέβαια, αυτά είναι τα τεστ που καταγράφονται στο Υπουργείο Υγείας. Γιατί υπάρχουν και ιδιωτικά τα οποία αυτή τη στιγμή δεν γίνεται η δήλωση αυτών των τεστ. Οπότε θα είναι αρκετά περισσότερα».

Λίγα λεπτά μετά ο Γ.Μαγιορκίνης έκανε τα πράγματα χειρότερα , αφού στην προσπάθειά του να διορθώσει την ζημιά που είχε γίνει, έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα. Στην διόρθωση που έκανε αποκάλυψε ότι υπάρχουν «δύο βάσεις δεδομένων»!

Συγκεκριμένα είχε πει : «Διόρθωση. Επειδή μίλησα τώρα με τον κύριο Αρκουμανέα, 19.500 τεστ ήταν εχθές τα οποία συμπεριλαμβάνουν και τα ιδιωτικά. Απλά είναι δύο βάσεις δεδομένων. Η μία δεν συμπεριλαμβάνει τα ιδιωτικά που σας είπα ότι τα δηλώνουν αλλού. 19.500 ήταν εχθές».
Υπενθυμίζεται ότι , μετά την παραδοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου για «υποσύστημα» του ΕΟΔΥ που καταγράφει κρούσματα, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μέσω του εκπροσώπου Τύπου του, Νάσου Ηλιόπουλου απηύθυνε τρία ερωτήματα προς την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για χάος στα δεδομένα πάνω στα οποία η Επιτροπή καλείται να κάνει εισηγήσεις για τη διαχείριση της πανδημίας:

  • Ενσωματώνονται σε καθημερινή βάση και έγκαιρα τα επιδημιολογικά στοιχεία και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από την παράλληλη πλατφόρμα του ΕΟΔΥ στο Μητρώο Ασθενών Covid19 ή ισχύουν οι καταγγελίες μελών της Επιτροπής για μεγάλες καθυστερήσεις που ξεπερνούν και τη μία εβδομάδα;
  • Έχουν οι επιστήμονες της Επιτροπής πρόσβαση σε καθημερινή βάση σε όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανα περιφέρεια, ώστε να μπορούν ανά πάσα στιγμή να κάνουν εισηγήσεις για την πορεία και τη διαχείριση της πανδημίας ή καλούνται να εισηγούνται στα τυφλά;
  • Αφού όλα είναι καλώς καμωμένα, γιατί επιμένει η κυβέρνηση να αρνείται τη δημοσίευση των πρακτικών της Επιτροπής που ζητά τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι ίδιοι οι επιστήμονες;
Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box