Δεν μειώνεται η σύνταξη για συνταξιούχους με έσοδα από πνευματικά δικαιώματα

Διευκρινίσεις δίνει το υπουργείο Εργασίας για τους συνταξιούχους με έσοδα από πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα σημειώνοντας ότι δεν είμαι υποχρεωμένοι να υπαχθούν στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ και στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Ειδικότερα στους συνταξιούχους και παράλληλα δικαιούχους είσπραξης εσόδων από πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα γίνονται γνωστά τα ακόλουθα ως προς τη μη υποχρέωση υπαγωγής τους στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α. και καταβολής ασφαλιστικών εισφορών:

Η λήψη εσόδων από πνευματικά δικαιώματα επί έργων σε καμία περίπτωση δεν συνιστά ανάληψη δραστηριότητας μετά τη συνταξιοδότηση που αποτελεί και προϋπόθεση για την εφαρμογή των διατάξεων περί απασχόλησης συνταξιούχων σύμφωνα με το άρθρο 20 του ν. 4387/2016.

Στις ανωτέρω περιπτώσεις συνταξιούχων οι οποίοι κατέχουν είτε πνευματικά είτε συγγενικά δικαιώματα, από τα οποία αποκομίζουν έσοδα, αφενός δεν εφαρμόζεται το άρθρο 20 του ν.4387/2016 και ως εκ τούτου δεν προκαλούνται μειώσεις στο ποσό της χορηγούμενης σύνταξης, αφετέρου δε δεν εισφοροδοτούνται για τυχόν εισοδήματα από τα πνευματικά τους δικαιώματα.

dikaiologitika.gr
Author:

You May Also Like

Αρέσει σε %d bloggers: