Δήμος Σουλίου: Λαμπαδοφορίες στον Ξηρόλοφο

Δήμος Σουλίου: Λαμπαδοφορίες στον Ξηρόλοφο

Το έθιμο των Λαμπαδοφοριών αναβιώνει την Παρασκευή 24 Μαρτίου στις 7:00 το απόγευμα στην εκδήλωση του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Ξηρολοφιτών <<Ο ΚΟΚΚΥΤΟΣ>> που έχει γίνει πλέον θεσμός. Το έθιμο χάνεται στα βάθη της τουρκοκρατίας και συμβολίζει την αποτίναξη του ζυγού και την αναγέννηση της ζωής.
Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν τα χορευτικά συγκροτήματα απο τον Σύλλογο Βλάχων Θεσπρωτίας, τον Φιλοπρόοδο Ομίλο Παραμυθιάς, το ΚΑΠΗ Παραμυθιάς καθώς και των εκπολιτιστικών συλλόγων Αγοράς, Παγκρατίου και Προδρομίου.
Από τα χρόνια της τουρκοκρατίας κάθε 24 Μαρτίου παραμονή του Ευαγγελισμού παιδιά και μεγάλοι κάτοικοι του χωριού, δούλευαν μαζί για να κατασκευάσουν τα φαναράκια να μαζέψουν ξύλα για τις φωτιές, να βρουν κουδούνια και ηχηρά αντικείμενα. Μόλις έπεφτε το σούρουπο άρχιζαν παρέες παρέες να κατεβαίνουν από τους μαχαλάδες με αυτοσχέδια φανάρια και με προορισμό το σημείο όπου είχαν μαζευτεί τα ξύλα για τις φωτιές. Στο δρόμο χτυπούσαν δυνατά τα κουδούνια και φοβέριζαν τον υποτιθέμενο εχθρό με τραγούδια όπως:
Φευγάτε φίδια Φευγάτε γκουσταριτσες
Έρχεται ο Ευαγγελισμός
Να σας κόψει το κεφάλι
Με τσαπί και με το φτυάρι

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box