Γ. Σταθάκης: Ψήφος εμπιστοσύνης το ενδιαφέρον για υδρογονάνθρακες

Γ. Σταθάκης: Ψήφος εμπιστοσύνης το ενδιαφέρον για υδρογονάνθρακες

«Το ενδιαφέρον σημαντικών ομίλων για έρευνες υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές της χώρας αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και το ρόλο της χώρας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου»,  δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μετά την ανακοίνωση από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων σχετικά με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις έρευνες στις περιοχές του Ιονίου και δυτικά – νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Το ΥΠΕΝ επισημαίνει ότι οι διαγωνισμοί ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία ενώ τονίζει ακόμη πως το επόμενο διάστημα θα γίνει αξιολόγηση των προσφορών από την Ελληνική  Εταιρεία Υδρογονανθράκων, στη βάση της οποίας θα προχωρήσει η ανάδειξη του επιλεγέντος αιτούντος από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι προτάσεις που υπεβλήθησαν:

Α. Κοινοπραξία Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ για την περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά Κρήτης και

Β. Κοινοπραξία Repsol – ΕΛΠΕ για το Ιόνιο.

«Σε συνέχεια των επιτυχημένων συμμετοχών μας σε διεθνείς διαγωνισμούς στη Δ. Ελλάδα και τις πρόσφατες ενθαρρυντικές έρευνες στον Πατραϊκό, σήμερα υποβάλαμε τρεις νέες προσφορές στο πλαίσιο της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας του υπουργείου για τις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νοτιοδυτικά της Κρήτης, που καταδεικνύουν -για άλλη μια φορά- το διεθνές κύρος του Ομίλου ΕΛΠΕ», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Γρηγόρης Στεργιούλης.

Τα ΕΛΠΕ διευκρινίζουν ότι για τις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά Κρήτης, το επιχειρηματικό σχήμα είναι Total (40%, operator), ExxonMobil (40%) και Ελληνικά Πετρέλαια (20%). Για το Ιόνιο αντίστοιχα το σχήμα είναι Repsol (50%, operator) και ΕΛΠΕ (50%).

Σημειώνεται επίσης ότι τα ΕΛΠΕ έχουν εξασφαλίσει δικαιώματα σε μια σειρά από περιοχές στη Δ. Ελλάδα: Πατραϊκός (ΕΛΠΕ 50% ως operator και Edison 50%), block 2 (Total 50% operator, ΕΛΠΕ 25% και Edison 25%), ‘Αρτα – Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησος, ενώ είναι σε στάδιο διαπραγμάτευσης των συμβάσεων μίσθωσης με το ΥΠΕΝ των Περιοχών 1 και 10.

Πηγές της Energean, από την αίτηση της οποίας ξεκίνησε η διαδικασία της παραχώρησης για την περιοχή του Ιονίου, δεν εκδήλωσε ωστόσο ενδιαφέρον, ανέφεραν ότι η προτεραιότητα της εταιρείας αυτήν την περίοδο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων Καρίς και Τανίν στο Ισραήλ.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Powered by WPeMatico

You May Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: