Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Γόγολος – Νταής – Κάτσιος – Κοτσαπαναγιώτου για την παραχώρηση κτιρίου στην αστυνομία

Ανακοίνωση Δημοτικών Συμβούλων Ηγουμενίτσας για την παραχώρηση Δημοτικού Ακινήτου  (ημιτελές κτίριο ΤΕΙ ) στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας.

Γόγολος Ιωάννης,

Νταής Παναγιώτης, Κάτσιος Χρήστος, Κοτσαπαναγιώτου Κώστας.

Για δεύτερη φορά μέσα σε έξι (6) μήνες το ΔΣ Ηγουμενίτσας κλήθηκε να αποφασίσει για την παραχώρηση του κτιρίου ενώ έπρεπε να είχε ως θέμα την αξιοποίηση του συγκεκριμένου κτιρίου, που  περιήλθε στο Δήμο Ηγουμενίτσας, τις προτάσεις για τη νέα του χρήση επ΄ ωφελεία του Δήμου  και την αναζήτηση  εργαλείων χρηματοδότησης του. 

Αντ΄ αυτού κλήθηκε να ψηφίσει για την παραχώρηση ή μη του συγκεκριμένου κτιρίου στην Αστυνομική  Διεύθυνση Θεσπρωτίας, για δική της χρήση.

Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την πίεση για την συγκεκριμένη παραχώρηση.

Το συγκεκριμένο κτίριο  μεταγράφηκε στο υποθηκοφυλακείο  στο τέλος Ιουλίου 2020.

Δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε τις πολύ γρήγορες διαδικασίες παραχώρησης στο Δήμο μας εν μέσω Πανδημίας και καλοκαιρινής περιόδου. Δεν υπάρχει προηγούμενο ανάλογης διαδικασίας ξεπερνώντας ακόμη και την ταχύτητα του φωτός. Όταν για την χερσαία ζώνη ακόμη δεν μπορεί να κλειστεί ραντεβού του Δημάρχου με τον  Υπουργό Ναυτιλίας εδώ και επτά περίπου χρόνια, ενώ  σε λιγότερο από έξι μήνες θα υπάρχει νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς στο Λιμάνι Ηγουμενίτσας.

Δεν έγινε κανένα είδος διαβούλευσης.

Δεν ενημερωθήκαμε για τις προθέσεις του κ. Δημάρχου, που συμμετείχε σε υπουργικές συσκέψεις για το σκοπό αυτό όπως επίσης ότι γνώριζε για το συγκεκριμένο ενδιαφέρον όταν με την παρουσία τεχνικών του σχετικού υπουργείου, έγιναν  έλεγχοι στο κτήριο από το 2018.

 Γιατί δεν ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για τις ενέργειες αυτές;

 Ποιος ήταν ο λόγος; 

Δεν προχώρησε ο Δήμος σε κανένα είδος αποτίμησης της περιουσίας αυτής.

Διακρίνουμε στην ενέργειά αυτή, την πίεση του Κυβερνητικού Βουλευτή Θεσπρωτίας η οποία καταργεί επί της ουσίας ένα κυρίαρχο δικαίωμα του δημοτικού συμβουλίου.

 Έστω και την ύστατη στιγμή, καλέσαμε τη Δημοτική Αρχή να μη προχωρήσει τη διαδικασία και να  συζητηθούν προτάσεις για την αξιοποίηση του κτηρίου με εμβαδό 2.500 τ.μ.  κτιριακά διαμορφωμένου για δωμάτια φιλοξενίας φοιτητών, που βρίσκεται σε μια έκταση 10 στρεμμάτων. 

Εμείς προτείνουμε:

  1. Να αξιοποιηθεί από τον ίδιο το Δήμο και τις υπηρεσίες του.
  2. Να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη δομών υγείας λόγω της εγγύτητας με το ΤΕΠ.
  3. Να αξιοποιηθεί  ως δομή φιλοξενίας ηλικιωμένων  ( το πιο άμεσο   πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας ) ή άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων πληθυσμού.
  4. Να αξιοποιηθεί ως δομή για φοιτητές, προκειμένου να μη απεμπολήσουμε την προσπάθεια ίδρυσης εκ νέου ως Πανεπιστημιακού Τμήματος ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα.
  5. Να αξιοποιηθεί για δομή υγείας παιδιών.

Πέραν της απαξίωσης του Δημοτικού Συμβουλίου που επιχειρήθηκε με τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, εντάχθηκεη παραχώρηση του Δημοτικού κτιρίου και του περιβάλλοντος αυτού χώρου, στο άρθρο 184του ν. 3463/2006. Δεν νομιμοποιείται με κανένα τρόποη παραχώρηση του Δημοτικού κτιρίου υψηλής αντικειμενικής αξίας στην Αστυνομική Διεύθυνση  Θεσπρωτίας. 

Δεν είμαστε αντίθετοι να βρεθεί μια άλλη ολοκληρωμένη λύση που να πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την εγκατάσταση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας. Για αυτό το λόγο άλλωστε κατανοούμε απόλυτα τους συναδέλφους που ψήφισαν θετικά, γιατί πραγματικά πρέπει να βρεθεί μια λύση για το στεγαστικό πρόβλημα της Αστυνομίας.

Στην προηγούμενη συζήτηση του Σεπτεμβρίου 2020 δεσμεύτηκε ο κ. Δήμαρχος ότι για να ολοκληρωθεί η εν λόγω παραχώρηση θα έθετε ως προϋπόθεση το υπάρχον κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης να περιέλθει στην κατοχή του Δήμου.

Τώρα μας λένε ότι θα επιστρέψει στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημόσιου χωρίς να γνωρίζουμε τι θα το κάνει η εν λόγωυπηρεσία στη συνέχεια.

Επισημάναμε ότι ο κ. Δήμαρχος θα φέρει προσωπικά την ευθύνη εάν όσα ακούγονται και συζητούνται στην πόλη της Ηγουμενίτσας πάρουν σάρκα και οστά για το που θα καταλήξει το συγκεκριμένο κτίριο.

Ο κ. Δήμαρχος και ο κυβερνητικός βουλευτής το μόνο που ξέρουν καλά είναι να παραχωρούν δωρεάν δημοτική περιουσία και να ευχαριστούν τους νέους ιδιοκτήτες.

Αντί να στεγαστούν όλες τις υπηρεσίες του δήμου μας, που στεγάζονται σε ενοικιασμένα κτήρια και ταυτόχρονα να εξοικονομηθούν χρήματα για την λειτουργία του Δήμουκαι να μην μετακυλήεται το κόστος αυτό στους δημότες μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών και φόρων, όπως έγινε πρόσφατα.

Και με αυτή την απόφαση, ύστερα από την προτροπή του κυβερνητικού βουλευτή, σήμερα κλείνει κάθε προσπάθεια για ίδρυση σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Δήμο Ηγουμενίτσας και κατ΄ επέκταση στο Νομό Θεσπρωτίας.

Πέραν των ανωτέρω η εκτίμηση μας είναι ότι δεν πληρούνται οι όροι, όπως αυτοί καθορίζονται από το άρθρο 184 περί «δωρεάς δημοτικών και κοινοτικών ακινήτων» που επιτρέπει τη δωρεά για την εκπλήρωση σημαντικού κοινωφελούς σκοπού στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνεται η μεταστέγαση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. 

Η κοινωφέλεια σύμφωνα με τη νομοθεσία, τη νομολογία αλλά και την πάγια διοικητική πρακτική συναρτάται άμεσα με δράσεις που σχετίζονται αποκλειστικά με την κοινωνική πολιτική (υγεία, πρόνοια, πολιτισμός κ.τ.λ.) και με πρωτοβουλίες που ωφελούν και βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης του συνόλου ή μεγάλου μέρους του πληθυσμού των Δήμων, κάτι που προφανώς δεν υφίσταται με κανένα τρόπο στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους δεν υποστηρίξαμε την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής.

 Αναγνωρίζοντας όμως τη σημασία του θέματος για μια κρίσιμη για τη λειτουργία του κράτους υπηρεσία, καθώς και σεβόμενοι τις προσωπικές αντιλήψεις όλων των συναδέλφων, δεν θέσαμε κανενός είδους παραταξιακή πειθαρχία στη συγκεκριμένη ψηφοφορία.

Ελπίζουμε βεβαίως η Αστυνομία να βρει τη στέγη που της αξίζει.

 Εκφράζουμε όμως τις εντονότατες επιφυλάξεις μας για το αν η λύση που επελέγη είναι εφικτή τεχνικά και οικονομικά, καθώς και αν μπορεί να ολοκληρωθεί εντός των ορίων που έχουν τεθεί. 

Σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθούμε το θέμα και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε.