Γαλλία-κίτρινα γιλέκα: Αναμένεται μορατόριουμ στην αύξηση των φόρων στα καύσιμα

Γαλλία-κίτρινα γιλέκα: Αναμένεται μορατόριουμ στην αύξηση των φόρων στα καύσιμα

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ θα ανακοινώσει αργότερα σήμερα ένα μορατόριουμ στην αύξηση των φόρων στα καύσιμα, που προβλεπόταν να επιβληθεί την 1η Ιανουαρίου, προκειμένου να δοθεί τέλος στην κρίση των «κίτρινων γιλέκων», δήλωσαν κυβερνητικές πηγές στο AFP.

Η αναστολή αυτή αρκετών μηνών θα συνοδεύεται και από άλλα μέτρα που έχουν στόχο να καθησυχάσουν τους διαδηλωτές, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τα μέτρα αυτά της κυβέρνησης – τα οποία αποφασίστηκαν χθες το βράδυ στα Ηλύσια Πεδία σε συνάντηση της οποίας προήδρευσε ο Εμανουέλ Μακρόν – στους βουλευτές του κόμματος του Γάλλου προέδρου LREM σε σύνοδο της κοινοβουλευτικής του ομάδας, η οποία αναμένεται να γίνει σήμερα στην Εθνοσυνέλευση, διευκρίνισε μια κυβερνητική πηγή.

Σε ερώτηση που έκανε το AFP, το Ματινιόν (σ.σ. η επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού της Γαλλίας) δεν σχολίασε τις πληροφορίες αυτές και σημείωσε απλώς ότι ο πρωθυπουργός θα μιλήσει δημοσίως εντός της ημέρας. Ο πρωθυπουργός «θα κάνει μια δήλωση εντός της ημέρας», σημείωσε το περιβάλλον του.

Το Ματινιόν επιβεβαίωσε παράλληλα την ματαίωση της συνάντησης που προβλεπόταν να έχει το απόγευμα ο Γάλλος πρωθυπουργός με αντιπροσωπεία των «κίτρινων γιλέκων» που ονομάζονται «ελεύθερα». Η πλειοψηφία των μελών της αντιπροσωπείας αυτής δήλωσε χθες ότι δεν θα μετείχαν στη συνάντηση με τον Εντουάρ Φιλίπ «για λόγους ασφαλείας», εξαιτίας απειλών που διατυπώθηκαν εναντίον τους αν μεταβούν εκεί.

Το μορατόριουμ στην αύξηση του φόρου άνθρακα, ο οποίος θα αυξανόταν την 1η Ιανουαρίου, ήταν το κύριο αίτημα των περισσότερων αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που δέχθηκε χθες στο Ματινιόν ο πρωθυπουργός.

Η εγκατάλειψη της αύξησης των φόρων στα καύσιμα είναι το πρώτο αίτημα των «κίτρινων γιλέκων», μεταξύ των άλλων φορολογικών και μισθολογικών διεκδικήσεων που έχουν ή αυτών σχετικά με τις δημόσιες δαπάνες.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο νέος ηγέτης της παράταξης του Μακρόν «Η Δημοκρατία Μπροστά» (La Republique en Marche, LREM) Στανισλάς Γκερινί δήλωσε και αυτός ότι τάσσεται υπέρ ενός μορατόριουμ στην αύξηση των φόρων στα καύσιμα για να «καθησυχάσουμε τη χώρα».

«Ναι πιστεύω ότι θα ήταν φρόνιμο, πιστεύω ότι πρέπει να καθησυχάσουμε τη χώρα», απάντησε σε ερώτηση που του έγινε από το δίκτυο RTL ο βουλευτής του Παρισιού, ο οποίος «άλλαξε γνώμη» μολονότι ήταν αντίθετος σε κάτι τέτοιο πριν από μόνο μερικές ημέρες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: «Κίτρινα γιλέκα»: Μάχη με το χρόνο δίνει ο Μακρόν για την εξεύρεση λύσης (video)

www.ert.gr

ert.gr
Author:

Κυριάκος Καρυώτης

You May Also Like

Αρέσει σε %d bloggers: