Βράβευση Δημοτικού Σχολείου Γραικοχωρίου – Χαιρετισμός Κάτση (βίντεο)

Βράβευση Δημοτικού Σχολείου Γραικοχωρίου – Χαιρετισμός Κάτση

Με αφορμή την βράβευση του Δημοτικού Σχολείου Γραικοχωρίου για το ντοκιμαντέρ “Τα βιβλία στα χρόνια του φασισμού” (μπορείτε να το δείτε:  https://youtu.be/FARmVBRzoVI) που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, και διοργάνωσε για 5η χρονιά το Μουσείο Σχολικής Ζωής & Εκπαίδευσης και η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση, ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στη βράβευση σχολείων και μαθητών για τις δημιουργίες τους από το Υπουργείο Παιδείας και το ΕΚΕΔΙΣΥ.

Και η χαρά μου είναι ακόμη μεγαλύτερη , γιατί ανάμεσα στα σχολεία αυτά, βρίσκεται το δημοτικό σχολείο Γραικοχωρίου, μαθητές και μαθήτριες από την Ηγουμενίτσα Θεσπρωτίας, τον τόπο καταγωγής μου.

Με συγκίνηση παρακολούθησα την αξιέπαινη προσπάθειά τους στην ταινία «Τα βιβλία στα χρόνια του φασισμού», και διαπίστωσα για άλλη μια φορά, πόσο όμορφα και σημαντικά πράγματα μπορούν να γίνουν από διδάσκοντες και μαθητές ξεκινώντας από την καθημερινότητα της σχολικής τάξης.

Εν προκειμένω, οι εικόνες των σχολικών βιβλίων αποτέλεσαν την πηγή έμπνευσης για την καλλιτεχνική δημιουργία. Και είναι τα βιβλία, τα οποία θεωρήθηκαν ως απειλή από καθεστώτα και ιδεολογίες τον προηγούμενο αιώνα, όπως παραστατικά παρουσιάζεται από τα παιδιά στο ντοκιμαντέρ τους.

Το 1933, η ναζιστική Γερμανία έζησε το δικό της πνευματικό μεσαίωνα με το «ολοκαύτωμα των βιβλίων» γερμανών συγγραφέων. «Τα διαμάντια της ανθρωπότητας καίγονται», λένε τα παιδιά στην ταινία τους, και την ίδια στιγμή στα σχολεία, τα βιβλία γίνονταν όργανα προπαγάνδας ρατσιστικών και φασιστικών ιδεών, εναντίον των ανάπηρων, των εβραίων, των ξένων.

Το 1936 στη χώρα μας, το δικτατορικό καθεστώς του Μεταξά, θα προχωρήσει στο κάψιμο βιβλίων μιμούμενο το ναζιστικό καθεστώς. «Η Αντιγόνη» του Σοφοκλή, «Ο Επιτάφιος» του Περικλή απαγορεύονται και επίσημα από τη σχολική διδασκαλία, ενώ βιβλία του Καρκαβίτσα, του Παπαδιαμάντη, του Μυριβήλη πέφτουν στην πυρά μαζί με τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη!

Όμως, όπως βλέπουμε και στην ταινία, πάντα θα υπάρχουν εμπνευσμένοι δάσκαλοι και δημιουργικοί μαθητές «να λένε το όχι όταν όλοι λένε ναι». Οι αντάρτες που οργάνωσαν εκπαίδευση και θέατρο στα βουνά, η Ρόζα Ιμβριώτη που έγραψε αναγνωστικό σε 17 μέρες, τα ευγενικά και πρόθυμα αετόπουλα.

Και σήμερα, που στον κόσμο και τη χώρα μας, ιδεολογίες φανατισμού και μίσους για τον άλλο, κερδίζουν δυστυχώς έδαφος ακόμη και στα νέα παιδιά, είναι το σχολείο, η τάξη και τα βιβλία, η εκπαιδευτική κοινότητα που θα βοηθήσουν να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα τέτοιες στιγμές.

Για να είναι η σχολική τάξη ένα εργαστήριο ιδεών και δημιουργίας και το μέρος «όπου κάθε πράξη θα έχει νόημα», για να είναι η ζωή της σχολικής κοινότητας ανέφελη και «χωρίς άγχος» και για να έχουν τα παιδιά μια μόνη έγνοια, « πώς θα μετρήσουν τις αμέτρητες όψεις του ωραίου»…

Συγχαρητήρια και μπράβο σε δασκάλες και δασκάλους, μαθητές και μαθήτριες”.

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box