Βουλή: Εγκρίθηκε η αλλαγή για την εκλογή ΠτΔ-Τα άρθρα που αναθεωρήθηκαν

Εννέα διατάξεις περιλαμβάνει η τέταρτη Συνταγματική Αναθεώρηση μετά το Σύνταγμα του 1975, που ολοκληρώθηκε στη Βουλή. Οι πιο σημαντικές είναι η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από πρόωρες εκλογές, η συμμετοχή του Ελλήνων του εξωτερικού σε εθνικές εκλογές και ο περιορισμός των προνομιακών διατάξεων σε ό,τι αφορά την ποινική δίωξη υπουργών.

Το απόγευμα της Δευτέρας, στη διαδικασία στη Βουλή μετά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, ψήφισαν 297 βουλευτές και απουσίαζαν τρεις. Οι διατάξεις που τροποποιήθηκαν είναι οι κάτωθι: – Αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από εθνικές εκλογές (άρθρο 32). Ο ΠτΔ θα μπορεί να αναδεικνύεται ακόμα και με σχετική πλειοψηφία στη Βουλή

Η διάταξη έλαβε 158 ψήφους. Δεν ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ5. · Περιορισμός των προνομιακών ρυθμίσεων περί ποινικής ευθύνης υπουργών (άρθρο 86) που προβλέπει την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας για τη διαγραφή των αδικημάτων. Η διάταξη έλαβε 274 ψήφους. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε και την ερμηνευτική δήλωση που είχε καταθέσει αλλά βέβαια δεν πέρασε. Συγκέντρωσε 84 ψήφους. Καταψήφισαν 125 βουλευτές.

· Ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού (άρθρο 54). Η διάταξη έλαβε 212 ψήφους, 84 όχι και ένας δήλωσε «παρών». Δεν ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

· Θέσπιση λαικής νομοθετικής πρωτοβουλίας (άρθρο 73). Η διάταξη έλαβε 254 ψήφους. Καταψηφίστηκε από 32 βουλευτές. Ένδεκα βουλευτές δήλωσαν «παρών»

· Περιορισμός του βουλευτικού ακαταδίωκτου (άρθρο 62) Η διάταξη έλαβε 179 ψήφους, 117 καταψήφισαν και ένα παρών · Σύσταση εξεταστικών επιτροπών κατ΄ εξαίρεση του κανόνα της πλειοψηφίας (άρθρο 68). Η διάταξη έλαβε189 ψήφους. Καταψήφισαν 94 βουλευτές και 14 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

· Επιλογή μελών Ανεξάρτητων Αρχών από τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων αντί 4/5 που ισχύει σήμερα άρθρο 101). Η διάταξη έλαβε 158 ψήφους. Καταψήφισαν 139 βουλευτές.

· Εγγύηση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους (άρθρο 21). Η διάταξη έλαβε 190 ψήφους, 107 βουλευτές καταψήφισαν.

Εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστηρίων με τα πολιτικά (άρθρο 96). Η διάταξη έλαβε 189 ψήφους. Καταψήφισαν 139 βουλευτές

Αναλυτικά:

Εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε έως την ύστατη ώρα να αφήσει  η κυβέρνηση τα μικροκομματικά παιχνίδια και να υπερψηφίσει την πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί στην ανάγκη αποσύνδεσης της εκλογής ΠτΔ από τις πολιτικές εξελίξεις, ώστε να διασφαλιστούν ομαλοί κύκλοι τετραετούς διακυβέρνησης, δεν μπορεί όμως να συμφωνήσει στην απαξίωση του θεσμού του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η πρόταση της ΝΔ είναι ενδεικτική της αντίληψης που έχει για το κράτος και τους θεσμούς. Προτείνει ο ανώτατος πολιτειακός θεσμός, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να μπορεί να εκλέγεται ακόμα και από μια μειοψηφία των αντιπροσώπων της εθνικής αντιπροσωπείας. Δηλαδή να εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας και με λιγότερες από 151 ψήφους και να είναι επί της ουσίας κομματάρχης της εκάστοτε πλειοψηφίας και του στερεί τη συνταγματική πρόβλεψη να είναι ρυθμιστής του πολιτεύματος.

Η ΝΔ υπερψήφισε στην προτείνουσα Βουλή διάταξη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία ρητά είχε δηλώσει ότι διαφωνεί, ως τέχνασμα για να υποστηρίξει στην παρούσα Βουλή μια εντελώς διαφορετική θέση. Μάλιστα, η υποκρισία της ΝΔ δεν σταματάει εδώ διότι η ρύθμιση, με την οποία διαφωνεί, μολονότι την υπερψήφισε στην προτείνουσα Βουλή, είναι αυτούσια αυτή που είχε καταθέσει το 2014, στο πλαίσιο της τότε δικής της πρότασης αναθεώρησης, με την υπογραφή όχι μόνο του τότε Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, αλλά και του νυν Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη. Να υπάρχουν δηλαδή αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές διαδικασίες εξεύρεσης αυξημένης πλειοψηφίας για έναν ΠτΔ, ώστε να εξασφαλίζεται η συναίνεση μεταξύ πολιτικών δυνάμεων και εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό μετά από 6 φορές, η εκλογή να γίνεται απευθείας από τους πολίτες.

Νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίζει την κοινή πρόταση με την ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 παράγραφος 3 που προβλέπει την κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας ώστε ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων που τελέστηκαν από μέλη της κυβέρνησης να εξισωθεί με ότι ισχύει στον ποινικό κώδικα για τους πολίτες.

Όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έπρεπε να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει την κατάργηση και αυτό να γίνει πράξη.

«Η πρότασή μας καθαρή και κρυστάλλινη», είπε και συνέχισε, «λέμε το αυτονόητο. Λέμε ότι τα αδικήματα των υπουργών πρέπει να παραγράφονται όπως όλων των υπολοίπων Ελλήνων μετά από 5, 15, 20 χρόνια. Ό,τι προβλέπει ο νόμος για όλους, όχι ειδικές παραγραφές»

Αναφερόμενος στην ερμηνευτική δήλωση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Και σήμερα έχετε το θράσος», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, «απέναντι τους Έλληνες πολίτες να έρχεστε και να μας λέτε ότι αν κάποιος υπουργός δωροδοκήθηκε, πήρε μίζες πριν από το 2015 δε θα διωχθεί γιατί τα αδικήματα του πηγαίνουν με τη παλιά ρύθμιση και έχουν παραγραφεί. Μας λέτε δηλαδή, ότι όσες πράξεις δωροδοκίας τυχόν τελέστηκαν πριν το 2015 πρέπει να μπουν στο αρχείο, πρέπει να σταματήσουν να ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη. Αυτός είναι ο λόγος που εμείς στη προηγούμενη διαδικασία της προτείνουσας Βουλής δε φέραμε μονάχα την αναθεώρηση του 86 αλλά και μια διευκρινιστική δήλωση, έχοντας την αίσθηση ότι θα τύχει της έγκρισης μιας ευρύτατης πλειοψηφίας και μάλιστα δεν υπήρξε καμία αντιπαράθεση επ’ αυτού στο δημόσιο διάλογο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ότι κακώς το φέρνουμε.

Και το φέραμε για να είναι ξεκάθαρο ότι καμία προνομιακή παραγραφή για υπουργούς δε θα υπάρχει όχι μόνο για αδικήματα που τυχόν διαπράξουν υπουργοί από την αναθεώρηση και μετά αλλά και για δωροδοκίες που έχουν τελεστεί στο παρελθόν ώστε η δικαιοσύνη να μη σταματά τις έρευνες στο ’15, αλλά να μπορεί να πάει και πιο πίσω στο 2014,2012,2010 στο 2007 μέχρις ότου φτάνει ο χρόνος παραγραφής της κανονικής που ισχύει  για όλους τους Έλληνες και όχι αυτής της παρωδίας παραγραφής που βάλατε στο Σύνταγμα το 2001. Και τότε στα μουλωχτά αποφύγατε να το ψηφίσετε χωρίς να ανοίξετε μέτωπο με αυτή τη διευκρινιστική δήλωση».

Ψήφος αποδήμων

Στο άρθρο 54 ψηφίζουμε την πρότασή μας, η οποία προβλέπει την διευκόλυνση ψήφου για όλους τους αποδήμους και επιπλέον το δικαίωμα να εκλέγουν οι ίδιοι τους εκπροσώπους τους και κυρίως γιατί η πρόταση της ΝΔ, αντίθετα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν προβλέπει ξεχωριστή εκπροσώπηση των εκλογέων του εξωτερικού με δικούς τους βουλευτές, μην αναγνωρίζοντας τους έτσι το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.

Κοινωνικά δικαιώματα

Μεγάλο μέρος των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για αναθεώρηση αφορούσε τη συνταγματική εγγύηση των κοινωνικών δικαιωμάτων και ενός ολοκληρωμένου συστήματος για αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους. Η ΝΔ απέρριψε σχεδόν το  σύνολο των προτάσεων αυτών και θεωρεί ότι αρκεί η πρότασή της για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ).

–         Θέλει μεγάλο θράσος να λες ότι μέσω του Συντάγματος εξασφαλίζεις συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα όταν ο ίδιος ο κ. Βρούτσης είπε στη Βουλή ότι ο μέσος όρος παροχής ανά νοικοκυριό είναι 213 ευρώ μηνιαίως. Αυτό το μέλλον αξιοπρεπούς διαβίωσης μας επιφυλάσσει ο κ. Μητσοτάκης;

–         Το μόνο που κάνουν είναι να βάλουν συνταγματική βούλα στα Μνημόνια και τις συνταγές του ΔΝΤ, που ήθελε ακριβώς αυτό. Το κόψιμο των επιδομάτων κατά ένα δις και να τα ενσωματώσουμε στο ΕΕΕ.

ΠΗΓΗ:aftodioikisi.gr

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box
Αρέσει σε %d bloggers: