Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Βιβλιοπροτάσεις 6-1-2020

Η πινακίδα

Συγγραφέας Καμιλλέρι Αντρέα

Εκδόσεις Πατάκη

Βιγκάτα, 1940. Το βράδυ της 11ης Ιουνίου, την επομένη της εισόδου της Ιταλίας στον πόλεμο που ολόκληρο το έθνος υποδέχθηκε σαν «κερδισμένο λαχείο», στον σύλλογο «Φάσο & Φαμίλια» εμφανίστηκε ξαφνικά, μετά από πέντε χρόνια εξορίας λόγω συστηματικής συκοφαντίας του ένδοξου φασιστικού καθεστώτος, ο Μικέλι Ραγκουζάνο.

Κανείς, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν τον χαιρέτησε, όμως τα αίματα άναψαν αμέσως και άρχισαν να ξεστομίζονται άσχημα λόγια, μέχρι τη στιγμή που ο ντον Εμανουέλε Πέρσικο, ξερακιανός ενενηνταεξάχρονος, μέλος της φασιστικής οργάνωσης από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της, έπαθε συγκοπή.

Ο Ραγκουζάνο τον είχε ρωτήσει προκλητικά: «Το όνομα Αντόνιο Καννιτσάρο σάς θυμίζει κάτι;». Κάποιος γονάτισε, ακούμπησε το αυτί του στην καρδιά του ηλικιωμένου και είπε σοβαρά: «Πέθανε».

O Αντρέα Καμιλλέρι (γεν. Porto Empedocle, Σικελία, 1925) είναι σήμερα ο πιο πολυδιαβασμένος συγγραφέας της Ιταλίας. Άργησε ν αφοσιωθεί στο γράψιμο, κι όταν το αποφάσισε, στα εξήντα του, η σειρά με ήρωα τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο (που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Ισπανού συγγραφέα Μανουέλ Βάσκεθ Μονταλμπάν), έγινε αμέσως ένα μοναδικό εκδοτικό φαινόμενο. Ολόκληρη η Ιταλία, κι όχι μόνο η ιδιαίτερη πατρίδα του, η Σικελία, ερωτεύτηκε αυτόν το μεγάλο τεχνίτη της πλοκής και της γλώσσας, του “πατρικού” σικελικού ιδιώματος.

Ο Χαρακιάς

Συγγραφέας:  Παπαδόπουλος (Σταυριώτης) Δημήτριος Σ.

Εκδόσεις: Λιβάνης

Ο βίος και η πολιτεία ενός Βλάχου
(Μεσοπόλεμος – Κατοχή)
Από τα Μεγάλα Λιβάδια, ένα βλάχικο κεφαλοχώρι του Πάικου, αρχές του 20ού αιώνα, ακολουθώντας τους Βλάχους με τα κοπάδια τους στα ποταμίσια νερά για τα χειμαδιά στο Νταούντ Μπαλί (Ωραιόκαστρο των προσφύγων), στο όργιο της ρουμάνικης προπαγάνδας και στη μεγάλη μετανάστευση των Αρμάνων (Βλάχων) στη Ρουμανία. Από τον ταραγμένο Μεσοπόλεμο στη Σαλονίκη των προσφύγων στο αλβανικό έπος του ’40. Κι ύστερα, στη Λάρισα της Κατοχής, με τους ιταλόφρονες Βλάχους λεγεωνάριους, τους ΕΑΣΑΔίτες και τους αντάρτες του ΕΛΑΣ που φώλιαζαν στα βουνά του Πάικου και της Πίνδου. Στα ριζά του Ολύμπου, οι τουρκόφωνοι Πόντιοι καπεταναίοι της Πιερίας, οι αδελφοκτόνες μάχες τους με τους ΕΛΑΣίτες μέχρι την ημέρα της απελευθέρωσης της Σαλονίκης από τους Γερμανούς. Τούτες είναι κάποιες από τις στάσεις στο οδοιπορικό του Χαρακιά με τα αιματοβαμμένα χέρια, ενώ το ίδιο ταξίδι επιχειρεί να κάνει χρόνια μετά ένας απόγονός του, προσπαθώντας να ανακαλύψει ποιος στ’ αλήθεια ήταν εκείνος ο άνδρας… ο Τέγος με τ’ όνομα, ο Χαρακιάς στην όψη. Ένας έρωτας παλεύει να βλαστήσει μέσα στα συντρίμμια του πολέμου, να γκρεμίσει το τείχος που ύψωσε
ανάμεσά τους. Ένας γονιός αναζητά τον γιο του… σχεδόν αγγίζει τον ώμο του, είναι μια ανάσα δίπλα του…
και την ίδια στιγμή έναν ολάκερο κόσμο μακριά του…Η ιστορία που θα αφηγηθώ είναι τόσο απίθανη, που ακόμη κι η πιο οργιώδης φαντασία ενός ευφάνταστου μυθοπλάστη δεν θα αποτολμούσε να υιοθετήσει. Στο άκουσμά της και μόνον, ο νους ιλιγγιά και ταράττεται. Κι όμως, οι ιστορίες που μας έχει διασώσει η Ιστορία, ιδιαίτερα τούτου του πολύπαθου τόπου, της Μακεδονίας, οι πραγματικές ιστορίες που συνέβησαν και διασώθηκαν, συχνά την ξεπερνούν κατά πολύ. Τούτη δω η ιστορία, όμως, είναι αληθινή… τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος της… ή θα μπορούσε να είναι αληθινή εξ ολοκλήρου…

Ο Δημήτριος Σ. Παπαδόπουλος (Σταυριώτης) γεννήθηκε το έτος 1959 στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης και είναι απόφοιτος της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών (ΝΟΕ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Για το πρώτο του ιστορικό μυθιστόρημα Ραφαήλ Σταυριώτης τιμήθηκε με το βραβείο «Ιπεκτσί» το έτος 1995. Ακολούθησαν άλλα τρία ιστορικά μυθιστορήματα: Το «Συμπόσιον» του Πλάτωνος και το Θλιβερόν Τέλος του Κοσμά του Τραπεζούντιου (1997), Αβεσσαλώμ (1999) και το τρίτομο έργο Εύδοξος ο Κυζικηνός (2002),
που περιγράφει τις περιπέτειες του Έλληνα θαλασσοπόρου και εξερευνητή στα ελληνιστικά χρόνια. Όλα τα βιβλία του κυκλοφόρησαν από τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη. Εμφανίζεται και πάλι στα γράμματα μετά από δεκαπεντάχρονη απουσία με το ιστορικό μυθιστόρημα Ο Χαρακιάς.

Άνθρωποι. Μια σύντομη ιστορία του πως τα γ….με όλα!

Συγγραφέας: ΤΟΜ ΦΙΛΙΠΣ

Εκδόσεις: Ψυχογιός

ΜΙΑ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ Μ#Λ#ΚΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Στα εβδομήντα χιλιάδες χρόνια που περπατάει το ανθρώπινο είδος πάνω σε αυτή τη γη, έχουμε καταφέρει πολλά. Στην τέχνη, στην επιστήμη, στον πολιτισμό, στο εμπόριο, στην τροφική αλυσίδα είμαστε αληθινοί νικητές. Με κάθε ειλικρίνεια, όμως, δεν επρόκειτο για μια απλή βόλτα στο πάρκο και μερικές φορές καταφέραμε πραγματικά, όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, να τα γ…με.
Από την Εκστρατεία των Τεσσάρων Μιασμάτων του Μάο Τσε Τουνγκ μέχρι το Αμερικανικό Νταστ Μπόουλ∙ από τον Αυστριακό στρατό που επιτέθηκε στον εαυτό του μια νύχτα όπου όλοι είχαν μεθύσει μέχρι την παγκόσμια υπερδύναμη που εξέλεξε Πρόεδρο έναν τηλεοπτικό τιτάνα… είναι σχετικά ασφαλές να πούμε ότι, ως είδος, δε γίναμε εξυπνότεροι μεγαλώνοντας.
Έτσι, την επόμενη φορά που σκεφτείτε ότι πραγματικά τα γ…τε, αυτό το βιβλίο θα σας θυμίσει ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα…

Ο ΤΟΜ ΦΙΛΙΠΣ είναι δημοσιογράφος και κωμικός συγγραφέας. Ήταν ο αρχισυντάκτης του BuzzFeed UK, όπου μοίραζε τον χρόνο του μεταξύ της πολύ σοβαρής δημοσιογραφίας για σημαντικά θέματα και του να κάνει αστεία. Σπούδασε αρχαιολογία και ανθρωπολογία, και ιστορία και φιλοσοφία της επιστήμης στο Κέιμπριτζ και χαίρεται να γράφει βιβλία στα οποία χρησιμοποιεί όσα έμαθε κατά τη διάρκεια των σπουδών του. Ο Τομ υπήρξε μέλος μιας άσημης ομάδας κωμικών, έχει δουλέψει στην τηλεόραση και στη Βουλή, και κάποτε εξέδωσε μια αποτυχημένη εφημερίδα.

Για να μην πληγωθώ

Συγγραφέας:Mia Sheridan

Εκδόσεις: Διόπτρα

Μια γυναίκα πληγωμένη…
Η Κρίσταλ γνωρίζει εδώ και καιρό ότι η αγάπη φέρνει μόνο πόνο. Έχει καταλήξει ότι το να μη νιώθει τίποτα, να αποδιώχνει όλα τα συναισθήματα, είναι πολύ καλύτερο από το να πληγωθεί και πάλι. Για να προστατέψει την καρδιά της έχει χτίσει ένα ψηλό κι αδιαπέραστο τείχος, που σε κάθε ευκαιρία συντηρεί με την καχυποψία που τρέφει για τους άντρες. Μέχρι στιγμής στη ζωή της όλοι ήθελαν μόνο να πάρουν από εκείνη και να μη δώσουν τίποτα.

Ένας άντρας που διψάει για σωτηρία…
Είναι τότε που ο Γκάμπριελ Ντάλτον μπαίνει αναπάντεχα στη ζωή της κι η Κρίσταλ αναγκάζεται να παραδεχτεί ότι τον περιβάλλει μια ευγενική και καλοσυνάτη αύρα. Και, αν και γνωρίζει πολύ καλά το τίμημα, ανακαλύπτει ότι σταδιακά την ελκύει. Η ήρεμη δύναμή του διαπερνά το τείχος της και η ευγενική υπομονή του την κάνει να αμφισβητήσει τις πεποιθήσεις της. Πλέον, τη βασανίζει μόνιμα ένα ερώτημα: Κι αν αποδειχθεί σαν τους άλλους;
Μόνο η αγάπη μπορεί να φτιάξει μια καρδιά που έχει γίνει κομμάτια…

Η Κρίσταλ και ο Γκάμπριελ δεν φαντάζονταν ποτέ ότι η ζωή, που τους είχε πάρει τα πάντα, θα τους χάριζε μια τόσο βαθιά και γεμάτη νόημα αγάπη. Μόνο που το πεπρωμένο τους ποτέ δεν ακολουθούσε εύκολα μονοπάτια. Από εδώ και πέρα η επιλογή είναι δική τους: Θα μείνουν προσκολλημένοι στο γνώριμο παρελθόν για να προφυλάξουν τους εαυτούς τους ή θα σπάσουν τα καλούπια τους για να ξεκινήσουν και πάλι από την αρχή;

Η Mia Sheridan είναι best seller συγγραφέας των New York Times, USA Today και Wall Street Journal. Το πάθος της είναι να δημιουργεί μοναδικές ιστορίες αγάπης για ανθρώπους που είναι γραφτό να είναι μαζί. Η Mia ζει στο Οχάιο μαζί με τον άντρα της. Έχουν τέσσερα παιδιά εδώ στη γη και ένα στον ουρανό.