Το Πουλί και ο Ελέφαντας
Συγγραφέας: Σμιθ Ντόμινικ
Εκδόσεις: Λιβάνης
Ένα ταξίδι στη φιλοσοφία για ανήσυχα πνεύματα…
Το Πουλί και ο Ελέφαντας είναι ένα φιλοσοφικό ταξίδι που ξεκινά με μια τυχαία συνάντηση.
Στην κοινή διαδρομή τους το πουλί και ο ελέφαντας συζητούν προσπαθώντας να απαντήσουν σε φιλοσοφικά ερωτήματα:
Ποιοι είμαστε;
Από πού ερχόμαστε;
Γιατί είμαστε εδώ;
Γιατί συμβαίνουν άσχημα πράγματα;
Τι είναι Φιλία Ευτυχία Ηθική Πεπρωμένο Αγάπη Φιλοσοφία Το πουλί είναι ανυπόμονο και παρορμητικό, ενώ ο ελέφαντας είναι ήρεμος και σοφός.Η φιλοσοφία γίνεται το μέσο όχι για να δώσει τις απαντήσεις, αλλά για να σας κάνει να σκεφτείτε τις ερωτήσεις. Να γίνετε μέρος του υπέροχου ταξιδιού τους και να δείτε ποιες απαντήσεις θα ανακαλύψετε.
Ο Ντόµινικ Σµιθ έζησε στη Βραζιλία, τη Γερµανία, το Ηνωµένο Βασίλειο, τη Βόρεια Ιρλανδία και τώρα έχει ως βάση του το Λονδίνο. Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζει τη φιλοσοφία σε βασικές αρχές της που είναι απαραίτητες για τη ζωή αλλά και µεγαλύτερα και πιο προκλητικά ερωτήµατα. Ελπίζει ότι θα σας εµπνεύσει να σκεφτείτε πράγµατα που σας αφορούν. Ο Ντόµινικ ενδιαφέρθηκε για την ποίηση και τη συγγραφή από µικρό παιδί. Η αγάπη αυτή γεννήθηκε και άνθισε κατά τη διάρκεια της µουσικής καριέρας του, γράφοντας τραγούδια και στίχους και δίνοντας παραστάσεις σε όλο τον κόσµο. Ως σολίστ βραβεύτηκε µε τα Best MC βραβεία το 2014 και το 2015 και ως µέλος συγκροτήµατος κέρδισε τα Mercury Prize, MOBO και Q στα τέλη της δεκαετίας του ’90.Εµπνεύστηκε το βιβλίο Το Πουλί και ο Ελέφαντας από µια απλή φωτογραφία ενός πουλιού καθισµένου στη ράχη ενός ελέφαντα. Αυτό του δηµιούργησε σκέψεις για µια υπέροχη συζήτηση που θα µπορούσαν οι δυο τους να µοιραστούν και µετασχηµατίστηκαν στο έργο που µόλις διαβάσατε και ελπίζουµε να απολαύσατε.
1983
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Ο γέρος μου με έδιωξε απ’ το σπίτι την επομένη των εικοστών γενεθλίων μου. Κούρνιαξα κι εγώ στην κατάληψη της σχολής μου, για να στεγάσω μαζί με τις προσδοκίες ενός ολόκληρου κινήματος και το δικό μου σαρκίο.
Τα μεγάφωνα ξερνούσαν συνθήματα ηλεκτρίζοντας την ατμόσφαιρα. Θειάφι και αδρεναλίνη. Από μακριά ακούγονταν σειρήνες περιπολικών, για λόγους άσχετους με την περίσταση.
Σύρθηκα με κόπο προς το κυλικείο. Κανονικά δεν θα ’πρεπε να ομιλώ τοιουτοτρόπως, υποτίθεται ότι οι αγωνιστές δεν σέρνονται στους διαδρόμους. Εγώ πάντως σερνόμουν. Μπορεί η περιγραφή να εκληφθεί και ως αυτοκριτική. Σήμερα προτιμούν τον όρο αυτοκάθαρση, αλλά σίγουρα η αυτοκριτική χτυπάει καλύτερα στο αφτί. Τουλάχιστον στο αριστερό.
Ο Βλαδίμηρος Δημητριάδης, ο πρωταγωνιστής του Σπλιτ!, επιστρέφει στα είκοσί του χρόνια, στο 1983, «τότε που άρχισαν όλα». Διωγμένος από το σπίτι, συμμετέχει στην κατάληψη της σχολής του, ζει αμλετικά διλήμματα, τζογάρει, συλλαμβάνεται, ερωτεύεται, προσπαθεί να λύσει το βιοποριστικό του πρόβλημα. Όλ’ αυτά λίγο πριν από την έλευση του οργουελικού 1984.
Ανελέητο χιούμορ και αυτοσαρκασμός, σ’ ένα μυθιστόρημα ενηλικίωσης και συλλογικής αυτογνωσίας. Χρονικό αλλά και αλληγορία μιας εποχής στην οποία ανάγονται αρκετές μεταγενέστερες περιπέτειες της χώρας.
Ο Χριστόφορος Κάσδαγλης γεννήθηκε το 1958. Έχει γράψει τα βιβλία Απολύομαι και τρελαίνομαι (1988), Επικίνδυνη ευρεσιτεχνία (1991), Σπλιτ! (2009), Η Αριστερά και ο κακός ο λύκος – Το γαμώτο ενός αριστερού (2009), Το γαμώτο ενός παναθηναϊκού (2010), Ανώνυμοι χρεοκοπημένοι (2012), Το ημερολόγιο ενός ανέργου (επιμέλεια – σχόλια) (2014). Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, σε περιοδικά, στο ραδιόφωνο και στο ίντερνετ. Σπούδασε Οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Ζει στην Αθήνα, δραπετεύει στα Τρίκαλα Κορινθίας και ονειρεύεται τα Κύθηρα και τα Απαλάχια Όρη.
Εύα
Συγγραφέας: Πέρεθ – Ρεβέρτε Αρτούρο
Εκδόσεις: Πατάκη
Μάρτιος του 1937. Ενώ ο ισπανικός εμφύλιος συνεχίζει την τραγική πορεία του, μια αποστολή φέρνει τον Λορένθο Φαλκό στην Ταγγέρη, πολυτάραχο σταυροδρόμι κατασκόπων, μαύρης αγοράς και συνωμοσιών, με εντολή να πείσει τον καπετάνιο ενός πλοίου φορτωμένου με χρυσάφι από την Τράπεζα της Ισπανίας να αλλάξει πλευρά. Η πληροφορία πως στο πλοίο επιβαίνει η Εύα, της οποίας τη ζωή έχει σώσει ήδη μια φορά, κάνει την αποστολή του ακόμη δυσκολότερη… Εθνικοί, δημοκρατικοί και Σοβιετικοί κατάσκοποι, άντρες και γυναίκες, βρίσκονται αντιμέτωποι σ’ έναν πόλεμο σκοτεινό και βρόμικο, όπου θα επιστρέψουν επικίνδυνα φαντάσματα από το παρελθόν.
Στην Εύα, το δεύτερο βιβλίο με τους πρωταγωνιστές που ο Ρεβέρτε παρουσίασε στο Φαλκό (Εκδ. Πατάκη, 2018), η πραγματικότητα και η φαντασία συνδυάζονται αριστοτεχνικά μέσα στο παραμυθένιο σκηνικό της Ταγγέρης της δεκαετίας του ’30.
Ο Αρτούρο Πέρεθ – Ρεβέρτε γεννήθηκε στην ισπανική πόλη Καρθαγένη το 1951. Έως σήμερα έχει συνδυάσει με ξεχωριστό τρόπο τη μάχιμη δημοσιογραφία με τη λογοτεχνία. Ως απεσταλμένος του γραπτού τύπου, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης έζησε για 21 χρόνια (1973-1994) τις μεγαλύτερες διεθνείς συρράξεις της περιόδου εκείνης. Τα μυθιστορήματά του γνωρίζουν παγκόσμια επιτυχία και αρκετά έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο. Τα έργα του κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις “Πατάκη”. Έως σήμερα έχουν εκδοθεί τα εξής: “Ο δάσκαλος της ξιφασκίας”, “Ο πίνακας της Φλάνδρας”, “Η λέσχη “Δουμάς” ή η σκιά του Ρισελιέ”, “Το αίνιγμα της Σεβίλλης”, “Ο ναυτικός χάρτης”, “Η βασίλισσα του Νότου”, “Ο λοχαγός Αλατρίστε”, “Η καθαρότητα του αίματος”, “Ο ήλιος της Μπρέντα”, “Ο ζωγράφος των μαχών”, “Το χρυσάφι του βασιλιά”, “Το κίτρινο γιλέκο”, “Το τανγκό της παλιάς φρουράς”. Από το 2003 είναι μέλος της Ισπανικής Ακαδημίας Γραμμάτων (Real Academia Espanola, RAE).
ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ
Συγγραφέας: Morrison Toni
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Ατενίζοντας ατρόμητα την άβυσσο της σκλαβιάς, το κλασικό αυτό μυθιστόρημα μεταμορφώνει την Ιστορία σε μια αφήγηση υποβλητική σαν έπος, βίαιη σαν πολεμικό τραγούδι, τρυφερή σαν νανούρισμα.
Η Σιθ γεννήθηκε σκλάβα στον Νότο και δραπέτευσε στο Οχάιο, ωστόσο δεκαοκτώ χρόνια αργότερα δεν είναι ακόμη ελεύθερη. Την κατατρύχουν οδυνηρές αναμνήσεις από το Φιλόξενο Σπιτικό, το όμορφο αγρόκτημα που έγινε για την ίδια και τους συντρόφους της ο τόπος της απόλυτης φρίκης. Το καινούργιο της σπίτι το στοιχειώνει το φάντασμα του μωρού της που πέθανε χωρίς όνομα, από τα ίδια της τα χέρια, με μία μονάχα λέξη χαραγμένη στην ταφόπλακά του, να θυμίζει πως κάποτε έζησε: Αγαπημένη.
Ποιητικό και σκληρό, τεντωμένο σαν σχοινί, το μυθιστόρημα εξερευνά το ανεξίτηλο τραύμα της δουλείας με τρόπο που καθηλώνει τον αναγνώστη. Ένα από τα σημαντικότερα βιβλία της νομπελίστριας Τόνι Μόρισον, της πιο τολμηρής γυναικείας φωνής στην αμερικανική πεζογραφία.
H Τoni Morrison γεννήθηκε το 1931 στο Λορέιν του Οχάιο. Εργάστηκε στον εκδοτικό οίκο Random House, δίδαξε επί πολλά χρόνια Αµερικανική Λογοτεχνία στα πανεπιστήµια Howard, Yale και Princeton, και έγραψε διηγήµατα, κριτικά δοκίµια και έντεκα µυθιστορήµατα, από το Γαλάζια µάτια (1970) ως το God help the child (2015). Έχει τιµηθεί µε το βραβείο National Book Critics Circle Award και µε το βραβείο Pulitzer για το µυθιστόρηµά της Αγαπηµένη. Το 1993 βραβεύτηκε µε το Νόµπελ Λογοτεχνίας. Πέθανε τον Αύγουστο του 2019 στη Νέα Υόρκη.