Βιβλιοπροτάσεις 24-2-2020
Ο Μαθητευόμενος αρχιτέκτονας
Συγγραφέας: ΕΛΙΦ ΣΑΦΑΚ
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Ιστανμπούλ, δέκατος έκτος αιώνας – πόλη θαυμάτων και κινδύνων.
Όταν ένα νεαρό αγόρι, ο Τζαχάν, έρχεται με ένα δώρο για τον Σουλτάνο –έναν λευκό ελέφαντα που ακούει στο όνομα Τσότα– τους οδηγούν και τους δύο στο θηριοτροφείο του παλατιού. Εκεί μαθαίνουν να φυλάγονται από τις δολοπλοκίες των δαμαστών, των τσιγγάνων, των απατεώνων αυλικών και της πονηρής πριγκίπισσας Μιχριμάχ.
Καθώς γίνονται δεκτοί σε αυτή την ξένη χώρα, ο Τζαχάν ταξιδεύει με τον Τσότα στις πιο μακρινές γωνιές του σουλτανάτου, συμμετέχοντας στις πολεμικές επιχειρήσεις του Σουλεϊμάν. Μια μέρα, όμως, που ο Τζαχάν γνωρίζεται με τον Πρώτο Βασιλικό Αρχιτέκτονα, τον Σινάν, έχει την ευκαιρία να ανεβεί στα αξιώματα της βασιλικής Αυλής. Το να δεχτεί αυτή την πρόκληση σημαίνει ότι αποφασίζει να μπει στις μαρμάρινες αίθουσες, όπου σεργιανίζει η πριγκίπισσα Μιχριμάχ, αλλά και όπου συνωμοτούν οι προδότες – σ’ έναν τόπο θαυμάτων και κινδύνων…
Η ΕΛΙΦ ΣΑΦΑΚ είναι βραβευμένη Βρετανο-Τουρκάλα συγγραφέας. Έχει εκδώσει δεκαεπτά βιβλία, από τα οποία τα έντεκα μυθιστορήματα, και το έργο της έχει μεταφραστεί σε πενήντα γλώσσες. Είναι συγγραφέας των μπεστ σέλερ Το μπάσταρδο της Κωνσταντινούπολης και Οι 40 κανόνες της αγάπης. Το τελευταίο της μυθιστόρημα, 10 Minutes 38 SecondsinthisStrangeWorld, ήταν στη βραχεία λίστα του βραβείου Booker το 2019.
Η Σαφάκ έχει διδακτορικό στις πολιτικές επιστήμες και έχει διδάξει σε διάφορα πανεπιστήμια στην Τουρκία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ των οποίων στο St Anne’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, του οποίου είναι Eπίτιμη Eταίρος (Honorary Fellow). Είναι μέλος του World Economic Forum Global Agenda Council on Creative Economy και ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων (ECFR). Ως υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών, της LGBT κοινότητας και της ελευθερίας του λόγου, η Σαφάκ κάνει επιδραστικές ομιλίες και έχει μιλήσει δύο φορές στο TED global, καταχειροκροτούμενη. Η Σαφάκ αρθρογραφεί σε πολλά μεγάλα έντυπα σε όλο τον κόσμο και της έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Ιππότη των Τεχνών και των Γραμμάτων. Το 2017 επελέγη από το Politico ως ένας από τους δώδεκα ανθρώπους «που θα σου δώσουν την ψυχική ανάταση που τόσο χρειάζεσαι». Ως μέλος της Βασιλικής Εταιρείας Λογοτεχνίας, η Σαφάκ έχει διατελέσει μέλος κριτικών επιτροπών πολλών λογοτεχνικών βραβείων και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Wellcome Prize.
Το λεξικό του ποδοσφαίρου
Συγγραφέας: Βραδέλης Στέλιος
Εκδόσεις: Λιβάνης
Για τον αμύητο θεατή ενός ποδοσφαιρικού αγώνα η κατανόηση των όσων λέγονται από τους «μυημένους» θεατές αποτελεί πολλές φορές πιο άλυτο γρίφο και από τον δίσκο της Φαιστού. Το Λεξικό του Ποδόσφαιρου έρχεται να αποκαλύψει στους αμύητους τη μυστική γλώσσα των γηπέδων. Και στους ποδοσφαιρόφιλους τη χαρά να επιβεβαιώσουν τις γνώσεις τους. Αφιερωμένο σε όσους μετά το διάβασμά του δε θα χρειαστεί να αναρωτηθούν ξανά τι εννοεί ο διπλανός τους όταν κραυγάζει: «Κοίτα ποδιά που έσκασε στην μπαλαρίνα ο υδραυλικός!»
Καμιά φορά μεγαλώνοντας συνειδητοποιείς πως τα τραύματα του παρελθόντος επανέρχονται. Ξαναγύρισα στα πέντε μου χρόνια, σε μια βραδιά που έβλεπα στην τηλεόραση μπάλα με τον παππού μου. Κάποια στιγμή χτυπάει το τηλέφωνο, πάει να το σηκώσει και την ώρα εκείνη μπαίνει το μοναδικό γκολ του ντέρμπι. Γυρίζει ύστερα από κάμποση ώρα και με ρωτάει: «Ωραίο γκολ βάλαμε, μικρέ;» «Γκολάρα», απαντάω εγώ για να κάνω επίδειξη της τελευταίας λέξης που μου είχε μάθει.«Ποιος το έβαλε, Στέλιο;» ρωτάει ο παππούς έτοιμος να πανηγυρίσει μαζί
με τον κιτρινόμαυρο ήρωά του. «Ο σκόρερ το έβαλε, παππού», ξεφούρνισα με τη βεβαιότητα του Φωτεινού Παντογνώστη. Θυμάμαι ακόμη το χάδι στο κεφάλι μου και τον παππού μου να μου εξηγεί πως ο σκόρερ είναι αυτός που βάζει το γκολ και ότι δεν πρόκειται για όνομα παίκτη. Καλύτερα να άνοιγε η γη να με καταπιεί. Στο λεξικό αυτό ήταν, πάντως, η πρώτη λέξη με την οποία ξεκίνησα να καταγράφω όσες λέξεις και φράσεις έχω μάθει στα γήπεδα.
Ο Στέλιος Βραδέλης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1974.
Λάτρης της στρογγυλής θεάς από τότε που θυμάται τον εαυτό του, ευγνωμονεί ακόμη τον προπονητή που του είπε πως θα ήταν καλύτερα να συνεχίσει τις σπουδές του παρά να περιμένει να δει προκοπή από το ποδόσφαιρο. Δημοσιογράφος για Τα Νέα, Flash 96, ΒΗΜΑ FM, Alpha 9,89, Ταχυδρόμο, Esquire, MEGA Channel και συνεργάτης διεθνών εντύπων. Από το 2010 είναι αδειοδοτημένος διαμεσολαβητής μεταγραφών από τη FIFA και από το 2017 διευθυντής του Ινστιτούτου Αθλητικής Ανάλυσης.
Ταξιδεύοντας στον ελληνικό ουρανό
Συγγραφέας: Διονύσης Σιμόπουλος
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Η νέα σειρά από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ «Ο ουρανός της Ελλάδας»του Διονύση Π. Σιμόπουλουμας εκτοξεύει ψηλά στα αστέρια. Ο δημοφιλέστερος και πλέον έγκριτος εκλαϊκευτής αστρονομίας στην Ελλάδα μας ξεναγεί στον ελληνικό ουρανό ανά εποχή εξηγώντας μας και αναλύοντάς μας ποιοι αστερισμοί είναι ορατοί ανάλογα με την κάθε εποχή, πώς πήρε το όνομά του ο κάθε μήνας του έτους και εισάγοντάς μας σε βασικές έννοιες της αστρονομίας. Τα βιβλία συνοδεύονται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Παρόλο που στη διάρκεια του έτους η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, εμείς δεν αισθανόμαστε την κίνηση αυτή αν και κάθε μέρα η Γη βρίσκεται σε διαφορετική θέση απ’ αυτή που βρισκόταν την προηγούμενη. Έτσι από κάθε νέα θέση αντικρίζουμε τον Ήλιο από μια διαφορετική γωνία καθώς μετακινείται καθημερινά από τη δύση προς την ανατολή. Γι’ αυτό άλλωστε βλέπουμε και διαφορετικούς αστερισμούς στις διαφορετικές εποχές.
Η σειρά αποτελείται από τέσσερα βιβλία όσες και οι εποχές του έτους. Ο ουρανός της Ελλάδας: Άνοιξη,που μόλις κυκλοφόρησε, εγκαινιάζει τη σειρά και μας κάνει τουρ, όπως λέει και ο τίτλος, στον ανοιξιάτικο ουρανό. Ο ευφάνταστος και διακεκριμένος αστροφυσικός έχει τον ιδιαίτερο τρόπο να μας μιλά για το πολύπλοκο σύμπαν των αστερισμών και το χάρισμα να μας αφηγείται ιστορίες από τα πιο μακρινά αστέρια τόσο απολαυστικά που μας μαγεύει.
Ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος γεννήθηκε το 1943 στα Γιάννενα. Είναι αστροφυσικός, επίτιμος διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου, βραβευμένος για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση, με σημαντική συγγραφική και δημοσιογραφική δραστηριότητα στον Τύπο, στην τηλεόραση και ως σεναριογράφος σε ενημερωτικές εκπομπές. Σπούδασε Πολιτική Επικοινωνία και Αστροφυσική στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα των ΗΠΑ. Άρχισε να εργάζεται τον Ιανουάριο του 1968 στο Κέντρο Τεχνών και Επιστημών της Λουιζιάνα όπου χρημάτισε Βοηθός Διευθυντής Εκπαίδευσης και Διευθυντής Πλανηταρίου. Τον Οκτώβριο του 1972 προσκλήθηκε στην Αθήνα από το Ίδρυμα Ευγενίδου όπου εργάστηκε ως Διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου μέχρι το 2014. Χρημάτισε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αστρονομική Εκπαίδευση (1994-2002), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (1978-2008), Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πλανηταρίων (1976-2008). Είναι Εταίρος (Fellow) της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Αγγλίας (από το 1978) και της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (από το 1980), και τακτικό μέλος πολλών άλλων διεθνών επιστημονικών οργανώσεων. Το 1996 έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση (IPS Service Award) της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων για τη συνεισφορά του στη διεθνή αστρονομική εκπαίδευση, ενώ το 2006 τιμήθηκε με τον «Ακαδημαϊκό Φοίνικα» του Υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας. Το 2012 η Ένωση Ελλήνων Φυσικών τον τίμησε για τη σημαντική του συμβολή στην εκλαΐκευση της επιστήμης στη χώρα μας. Με στόχο τη σωστή μαζική επιμόρφωση έχει γράψει περισσότερα από 27 βιβλία, πάνω από 500 σενάρια με θέματα επιστημονικής επιμόρφωσης σε σειρές εκπομπών για την τηλεόραση, πάνω από 250 σενάρια (κείμενα και σκηνοθεσία) πολυθεαμάτων Πλανηταρίου, κι έχει δώσει πάνω από 500 διαλέξεις με θέματα Επιστήμης και Αστροφυσικής σ’ ολόκληρη τη χώρα.
Η Επανάσταση των ζώων
Συγγραφέας: Escoffier Michaël
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Τα ζώα έχουν φτάσει στο αμήν. Εδώ και αιώνες τα κυνηγούν, τα φυλακίζουν, τα κακομεταχειρίζονται… Αλλά, αυτή τη φορά, το έχουν πάρει απόφαση. Δεν πρόκειται να αφήσουν τους ανθρώπους να συνεχίσουν να κάνουν αυτά που κάνουν. Τα ζώα θα τους δείξουν ότι δεν είναι αυτοί οι βασιλιάδες του κόσμου.
Ο Michaël γεννήθηκε το 1970 στη Γαλλία. «Τι όμορφη καμηλοπάρδαλη!» επαίνεσε μια μέρα τον Michaël ένας συμφοιτητής του, θαυμάζοντας ένα σχέδιό του. Μόνο που εκείνος είχε σχεδιάσει έναν σκύλο. Από τότε, αποφάσισε πως ήταν προτιμότερο για όλους να αφιερωθεί στο γράψιμο.