periodikostep.gr

Βιβλιοπροτάσεις 17-11-19

Μια ξεχασμένη χώρα  

Συγγραφέας:  Βουραζάνης Βαγγέλης

Εκδόσεις: Λιβάνη

Ο Στέφανος Μυρίδης, οχτώ χρόνια μετά τον χαμό του αδερφού του στο μακελειό της Βεγορίτιδας, ψάχνει ακόμα τις ισορροπίες του. Η φυγή από τους αγαπημένους του θα αποδειχτεί αναπόφευκτος μονόδρομος. Μια αναπάντεχη συνάντηση όμως με ένα από τα φαντάσματα του παρελθόντος έρχεται για να τον παγιδεύσει σε μια παλιά ιστορία κι έναν κύκλο αίματος που πίστευε ότι είχε κλείσει. Εγκλωβισμένος σε μια δίνη γεγονότων, ο Στέφανος θα έρθει αντιμέτωπος με παιχνίδια παγκόσμιας κυριαρχίας, ανομολόγητα αμαρτήματα του πατέρα του,
το παρελθόν του και τα φλογερά βράδια με μια νεαρή Κολομβιανή στο Μεδεγίν, το περιεχόμενο μιας θυρίδας που αποτελεί ωρολογιακή βόμβα έτοιμη ανά πάσα στιγμή να εκραγεί, εκτελεστές που τον θέλουν νεκρό, όλες τις αστυνομικές δυνάμεις της Αθήνας και μια απρόσμενη προδοσία. Ο «Πολωνός» καλείται να βρει τη λύση μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, μέσα από μια οδύσσεια που ξεκινά από την Αλόννησο και καταλήγει σε μια ξεχασμένη χώρα που κάποτε κάποιοι αποκαλούσαν Μπιάφρα…
Η Ντάρια δεν ήθελε να πιστέψει ότι όλο αυτό το ζούσε. Ένιωθε ότι είχε παγιδευτεί μέσα σε κάποιο κακό εφιάλτη
και ότι από στιγμή σε στιγμή θα ξυπνούσε. Σιγουρεύτηκε ότι ήταν τελικά ξύπνια όταν άκουσε τα τελευταία λόγια
του γιατρού, και κατανοούσε απόλυτα τους λόγους που ο Στέφανος είχε αποφασίσει να σωθούν με τον θάνατό του άλλες ζωές. Δεν μπορούσε να φανταστεί κάπως αλλιώς το τέλος του, όσο κι αν ευχόταν να γεράσουν και να φύγουν μαζί, σκεβρωμένοι και αγκαλιασμένοι. Τελικά η αγάπη της δεν ήταν αρκετή για να του χαρίσει τη γαλήνη σε μια ήσυχη ζωή. Αλλά πώς είχε φτάσει μέχρι εκεί;

Ο Βαγγέλης Βουραζάνης γεννήθηκε το 1990 στη Θεσσαλονίκη. Το 2007 εισήχθη στα ΤΕΙ Καβάλας, στο Τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριών, αλλά οικονομικές δυσχέρειες τον ανάγκασαν να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη για να εργαστεί. Για μία δεκαετία εργάστηκε ως barista, ενώ το 2017 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο Ψυχή από Μαύρο Βελούδο (Εκδόσεις Βάρφη). Η σχέση του με τη συγγραφή και τη λογοτεχνία είναι για τον ίδιο σχέση ερωτική, αποτελώντας την τέλεια ψυχοθεραπεία.

Τέσλα – Το πρόσωπο πίσω από τη μάσκα

Συγγραφέας: Βλάντιμιρ Πίσταλο

Εκδόσεις: Καστανιώτης

Ο προφήτης του νέου επιστημονικού μέλλοντος υπήρξε μια παρεξηγημένη προσωπικότητα. Από την παιδική του ηλικία σε ένα χωριό της σημερινής Κροατίας, όπου ο πατέρας του, ένας ορθόδοξος ιερέας, απέρριπτε το ταλέντο του, μέχρι τα θυελλώδη χρόνια που πέρασε στη Νέα Υόρκη, όπου η έντονη αντιπαλότητά του με τον Τόμας Έντισον γέννησε θριάμβους και αποτυχίες, ο Νίκολα Τέσλα δαιμονοποιήθηκε αλλά και λατρεύτηκε σαν είδωλο. Αυτή η βραβευμένη μυθιστορηματική βιογραφία περιγράφει τις χαοτικές απαρχές του «Προμηθέα του Ηλεκτρισμού», όταν ο ιδιότροπος χαρακτήρας και το ασυμβίβαστο πνεύμα του βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Για κάθε επιτυχημένη εφεύρεσή του –το εναλλασσόμενο ρεύμα ή την ασύρματη επικοινωνία– προέκυπταν εκατοντάδες άλλες. Όμως ποιος ήταν στ’ αλήθεια ο Τέσλα; Ο Βλάντιμιρ Πίσταλο εισχωρεί στον απόκρυφο κόσμο ενός ανθρώπου στοιχειωμένου από τον θάνατο του μεγαλύτερού του αδερφού, ενός ανθρώπου που πάλεψε με τις εκλάμψεις της παράνοιας και του μεγαλείου, και του οποίου η καχυποψία απέναντι στη θεσμική αρωγή τον οδήγησε στην οικονομική καταστροφή. Μια συναρπαστική ανάπλαση της ζωής και του έργου ενός πρωτοπόρου οραματιστή, που εξακολουθεί να μας εμπνέει και να μας επηρεάζει.

Ο Βλάντιμιρ Πίσταλο είναι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της σημερινής Σερβίας. Γεννήθηκε το 1960 στο Σαράγεβο. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου και αργότερα έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Νιου Χαμσάιρ στις ΗΠΑ. Σήμερα εργάζεται ως καθηγητής στο Κολέγιο Μπέκερ της Μασαχουσέτης, όπου παραδίδει μαθήματα αμερικανικής και παγκόσμιας ιστορίας. Δημοσίευσε το παρθενικό του διήγημα σε ηλικία 18 ετών. Έχει εκδώσει περισσότερους από έντεκα τίτλους, μυθοπλασίες και αφηγήματα. Μεταξύ αυτών, ένα βιβλίο για τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου της Μακεδονίας (Aleksandrida, 1999) και το μυθιστόρημα Χιλιετηρίδα στο Βελιγράδι (2000). Το αριστούργημά του Τέσλα – Το πρόσωπο πίσω από τη μάσκα σημείωσε πρωτοφανή επιτυχία και έχει μεταφραστεί σε πάνω από δέκα γλώσσες. Το 2008 απέσπασε το Βραβείο NIN, την ύψιστη λογοτεχνική διάκριση της Σερβίας, ενώ τιμήθηκε και από την Εθνική Βιβλιοθήκη της χώρας. Τμήματά του περιλαμβάνονται στα εγχειρίδια των δημοτικών σχολείων και των γυμνασίων.

Στην άκρη της νύχτας (αναθεωρημένη έκδοση)

Συγγραφέας Μουρσελάς Κώστας

Εκδόσεις Πατάκη

Πώς μια ευκαιριακή σχέση μεταβάλλεται σε ασίγαστο πάθος; Πώς γίνεται να είσαι συγχρόνως και αμαρτωλός και αναμάρτητος; Τι ανάγκασε έναν διάσημο συγγραφέα σε ένα επίσης διάσημο διήγημά του να βάλει ένα τόσο κακό φινάλε; Πώς γίνεται να παραμένεις φίλος με τον άνθρωπο που υποπτεύεσαι ότι έχει πλαγιάσει με τη γυναίκα σου; Τι συμβαίνει και η ερωτική επιθυμία μετατρέπεται σε βασανιστικές ενοχές και τύψεις;

Ένα θρίλερ που εξελίσσεται σε ερωτική ιστορία ή μια ερωτική ιστορία που εξελίσσεται σε θρίλερ; Μάλλον, τελικά, μια φανταστική ιστορία που τη ζουν κάποια πραγματικά πρόσωπα.

«Η ηρωίδα του Μουρσελά που καλείται να κατέλθει στην πραγματικότητα και να συνομιλήσει με τους κοινούς θνητούς είναι η Μοσχούλα, από το “Όνειρο στο κύμα” (του Παπαδιαμάντη), η οποία καθοδηγείται καταλλήλως ώστε να βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον ίδιο τον δημιουργό της. Στα περιθώρια των συναντήσεων μεταξύ αφηγητή και Ρετσίνα αναρριπίζεται τεχνηέ­ντως και η γνωστή φιλολογία περί τον κυρ Αλέξανδρο, όστις δεν εγνώρισε γυναικείο χάδι και σαρκική ικανοποίηση. Οι δόσεις του Μουρσελά είναι καλοζυγισμένες, οι απαιτήσεις του θεμιτές, η πλασματικότητα των συναντήσεων αποδεκτή». Κωστής Παπαγιώργης

Ο Κώστας Μουρσελάς (1932-2017) γεννήθηκε στον Πειραιά. Εκεί τελειώνει και το λύκειο. Το 1951, πρωτοετής φοιτητής της Νομικής, συνελήφθη ως πρώην στέλεχος της ΕΠΟΝ και δικάστηκε από έκτακτο στρατοδικείο της εποχής (υπόθεση Μπελογιάννη). Για χρόνια σπούδαζε βιολί, που το διέκοψε όταν άρχισε να τον θέλγει το θέατρο. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Νομική, αλλά λίγο πριν πάρει την άδεια δικηγόρου εγκατέλειψε τη δικηγορία και το 1959 διορίστηκε ως υπάλληλος στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όπου εργάστηκε ως το 1969, όταν τον απέλυσε η Χούντα. Έκτοτε αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά -και επαγγελματικά πια- στο γράψιμο. Έργα του παίχτηκαν από θιάσους του Ελεύθερου Θεάτρου, από το Εθνικό Θέατρο, από το Θέατρο Τέχνης, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, από Δημοτικά Θέατρα, καθώς και από θιάσους του εξωτερικού (Γαλλία, Γερμανία, Κύπρος). Μερικοί τίτλοι γνωστών θεατρικών έργων του είναι: “Ενυδρείο”, “Μαχαίρι στο κόκαλο”, “Οι φίλοι”, “Το αυτί του Αλέξανδρου”, “Η κυρία δεν πενθεί”, “Επικίνδυνο φορτίο”, “Ω! τι κόσμος μπαμπά!”, “Το δίκανο”, “Ημιτελής συνουσία”, κ.ά. Στο πλατύ κοινό έγινε γνωστός από τηλεοπτικές παρουσιάσεις έργων του (“Μικρές αγγελίες”, “Σιγά η πατρίδα κοιμάται”, “Το ρολόι”) και από την περίφημη τηλεοπτική σειρά “Εκείνος και… Εκείνος”, με πρωταγωνιστές τους Β. Διαμαντόπουλο και Γ. Μιχαλακόπουλο (130 θεατρικά μονόπρακτα). Το 1990 επανήλθε στην πεζογραφία εκδίδοντας το μυθιστόρημα “Βαμμένα κόκκινα μαλλιά” (εκδ. “Κέδρος”, οριστική έκδοση: “Ελληνικά Γράμματα”, 2006, επανέκδοση: “Πατάκης”, 2014), που οι πωλήσεις του ξεπέρασαν, συνολικά, τις διακόσιες χιλιάδες αντίτυπα, μεταφράστηκε στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, τουρκικά και εβραϊκά και μεταφέρθηκε στην τηλεόραση. Ακολούθησαν διηγήματα, νουβέλες, καθώς και το μυθιστόρημα “Το παιχνίδι των τεσσάρων” (1998) που το συνέγραψε με τους Π. Τατσόπουλο, Γ. Σκούρτη και Α. Σουρούνη. Το 1999 εξέδωσε το μυθιστόρημα “Κλειστόν λόγω μελαγχολίας” (Κέδρος, β έκδ. Ελληνικά Γράμματα, 2010), που ξεπέρασε τις σαράντα χιλιάδες αντίτυπα και μεταφράστηκε στα τουρκικά. Τελευταία του βιβλία ήταν η συλλογή διηγημάτων “Ο πόθος καίει τα σωθικά” (“Κέδρος”, 2004) και το μυθιστόρημα “Στην άκρη της νύχτας” (Πατάκης, 2011). Έγραψε, ακόμη, αισθητικά δοκίμια, καθώς και πολλές επιφυλλίδες δημοσιευμένες στην εφημερίδα “Τα Νέα”, στη στήλη “Κουβεντιάζοντας”. Έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα στις 15 Ιουλίου 2017, σε ηλικία 85 ετών.

Το δάκρυ της Ανατολής

Συγγραφέας: Αναστασία Κιλαρόγλου

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Ο Μιχάλης, θύμα της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ζει στην Ελλάδα, με τις αναμνήσεις να τον τρελαίνουν. Οι εικόνες από όσα έζησε ξεδιπλώνονται μπροστά του και το μυαλό του καλπάζει και φεύγει στην Ανατολή, στα βασιλικά χώματα της πατρίδας του, για να βρεθεί ανάμεσα στην οικογένειά του, για να δει ξανά τη σφαγή των δικών του προσώπων, για να δει τον άνθρωπο να γίνεται αγρίμι και να καταφέρεται ενάντια σε αθώους.  

Δεν μπορεί να ξεχάσει τη μέρα που κοίταζε ανήμπορος το φαράγγι του θανάτου και έβλεπε τους αγαπημένους του να κείτονται άψυχοι στο έδαφος. Θυμάται πώς πήρε τον δρόμο, με καμένη την ψυχή, για μια άλλη πολιτεία, στα νότια του Άλυ ποταμού, αναζητώντας μια αχτίδα νέας ζωής που θα γλύκαινε την ύπαρξή του. Και τη βρήκε στο πρόσωπο εκείνης. Ρωμιά, δασκάλα στον τόπο της, ζούσε σε περιβάλλον άκρως θρησκευτικό και σε σπίτι με πατριαρχικές συνήθειες. 

Αντέδρασε όταν επιχείρησαν να βάλουν στο πλευρό της άνδρα διαφορετικής καταγωγής και πίστεως. Μα πόσο λάθος έκανε! Γιατί, παρόλο που η καρδιά του Μιχάλη ήταν ραγισμένη, εκείνος της χάρισε την άδολη αγάπη του και φύτρωσαν κυκλάμινα μέσα στα δυο τους χέρια.

Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΙΛΑΡΟΓΛΟΥ γεννήθηκε στο χωριό Φιλώτεια Αλμωπίας του Νομού Πέλλας. Σπούδασε με υποτροφία στην Ανωτέρα Σχολή Στελεχών Επιχειρήσεων, τμήμα Λογιστών, του ΚΑΤΕΕ Λάρισας και εργάστηκε ως λογίστρια. Στα γυμνασιακά της χρόνια δημοσίευσε ποιήματα στην τοπική εφημερίδα Ηχώ της Αλμωπίας. Από τις εκδόσεις Πέλλα είχε κυκλοφορήσει το μυθιστόρημά της Γενέθλια Γη, ενώ από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορεί επίσης το μυθιστόρημά της ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ, το οποίο βασίζεται σε αληθινή ιστορία.

Exit mobile version