Βιβλιοπροτάσεις 10-12-2019
Ταξίδι στην Ελλάδα
Συγγραφέας: Γιόχαν Πάουλ Ερνστ Γκρέβερους
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Ένα κείμενο-κειμήλιο για την Ελλάδα, από έναν περιηγητή του 1837 που μεταφράζεται για πρώτη φορά στα Ελληνικά.
O αρχαιολόγος και ελληνιστής Γκρέβερους επισκέφθηκε την Ελλάδα το 1837 προκειμένου να αναζητήσει τα μνημεία που περιέγραψαν ο Θουκυδίδης, ο Παυσανίας και άλλοι Έλληνες συγγραφείς, και κατέγραψε στο βιβλίο του μια εικόνα της ελληνικής κοινωνίας που… ίσως και να μην απέχει πολύ από τη σημερινή.
Η οξυδερκής ματιά του Γκρέβερους οφείλεται στο ότι, πριν επισκεφθεί την Ελλάδα, είχε επιχειρήσει άλλες δύο «κοινωνικές ακτινογραφίες»: της Γαλλίας και της Ιταλίας. Ο Γκρέβερους προσπάθησε να αποκωδικοποιήσει το χρονικό πλαίσιο και τους γεωγραφικούς παράγοντες που είχαν καθορίσει την ταυτότητα των Ελλήνων του 19ου αιώνα, θεωρώντας ότι αυτό θα ήταν χρήσιμο στους συμπατριώτες του. Η αλήθεια είναι ότι, την εποχή που εκδόθηκε, το βιβλίο του θα χρησίμευε πραγματικά στους Έλληνες –αν μπορούσαν να το διαβάσουν. Ωστόσο, ίσως σήμερα είναι ακόμα χρησιμότερο στους νεοέλληνες, επειδή μας δίνει τη δυνατότητα να συγκρίνουμε και να συνειδητοποιήσουμε την πορεία της σύγχρονης ιστορίας μας.
Οι πληροφορίες που μεταφέρει ο Γκρέβερους είναι τόσο συναρπαστικές, που αισθάνεται κανείς την ανάγκη να συνεχίσει να τις αντλεί ικανοποιώντας τη δίψα του για γνώση. Είναι σαν να ανακαλύπτεις τον εαυτό σου μέσα από τα μάτια κάποιου άλλου.
To βιβλίο περιέχει γκραβούρες που προέρχονται από το βιβλίο Greece: Pictorial, Descriptive, And Historical του Christopher Wordsworth, D.D.
Απόσπασμα από τον πρόλογο του μεταφραστή, Σάββα Μαυρίδη:
«Ο αναγνώστης που πράγματι ενδιαφέρεται για το παρελθόν, το παρόν αλλά κυρίως για το μέλλον της Ελλάδας θα αναστοχαστεί γόνιμα ανακαλύπτοντας τον εαυτό του ή τον συμπολίτη του, που σκέφτεται και ενεργεί σήμερα εξίσου παράλογα όπως ο πρόγονός του πριν από διακόσια περίπου χρόνια.»
Ο Γιόχαν Πάουλ Ερνστ Γκρέβερους γεννήθηκε το 1789 στη Γερμανία και πέθανε το 1859. Φοίτησε στο Γυμνάσιο του Όλντενμπουργκ και το 1808 άρχισε τις πανεπιστημιακές του σπουδές. Σπούδασε Φιλολογία και Θεολογία. Το 1815, ακούγοντας το κάλεσμα της πατρίδας, παραιτήθηκε και παρουσιάστηκε ως εθελοντής στο πεδίο της μάχης. Μετά την επιστροφή του από τον πόλεμο έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Παρίσι και ταξίδεψε στη νότια Γαλλία, τη βόρεια Ιταλία και την Ελβετία. Το 1837 εκπλήρωσε την επιθυμία του να ταξιδέψει στη νότια Ιταλία και την Ελλάδα.
Ο ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ Και η Κάμαρα με τα μυστικά
Συγγραφέας: ΤΖ. Κ. ΡΟΟΥΛΙΝΓΚ
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Όταν ο Ντόμπι, ένα αλλόκοτο σπιτικό ξωτικό, εμφανίζεται στην οδό Πριβέτ και επιμένει ότι ο Χάρι Πότερ δεν πρέπει να γυρίσει στο «Χόγκουαρτς», ο Χάρι υποψιάζεται ότι ο εχθρός του, Ντράκο Μαλφόι, κρύβεται πίσω από αυτό. Στο σπίτι των Ουέσλι, όπου καταφεύγει ύστερα από μια απίθανη διάσωση μ’ ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο, ο Χάρι ξεχνάει τα πάντα. Ωστόσο, επιστρέφοντας στο σχολείο, ένα απειλητικό μήνυμα σ’ έναν τοίχο τού θυμίζει τα λόγια του Ντόμπι ότι πρόκειται να συμβούν τρομερά πράγματα…
Ο βραβευμένος Τζιμ Κέι αποτυπώνει με εξαιρετική λεπτομέρεια τον κόσμο των μάγων σε αυτή την εικονογραφημένη έκδοση του δεύτερου βιβλίου με τις περιπέτειες του Χάρι Πότερ.
Η ΤΖ. Κ. ΡΟΟΥΛΙΝΓΚ είναι η συγγραφέας της πολυβραβευμένης σειράς περιπετειών µε ήρωα τον Χάρι Πότερ, η οποία αποτελείται από εφτά βιβλία, που έχουν πουλήσει περισσότερα από 450 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, έχουν μεταφραστεί σε 79 γλώσσες και έχουν γυριστεί 8 κινηματογραφικές ταινίες από τη Warner Bros. µε τεράστια επιτυχία. Έχει γράψει επίσης τρία συνοδευτικά βιβλία της σειράς, τα δικαιώματα των οποίων διατίθενται σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, τα ΤΟ ΚΟΥΙΝΤΙΤΣ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ και ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ (τα έσοδα και των δύο τίτλων διατίθενται υπέρ του φιλανθρωπικού ιδρύματος Comic Relief), καθώς και το ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΜΠΙΝΤΛ ΤΟΥ ΒΑΡΔΟΥ (τα έσοδα διατίθενται υπέρ του δικού της φιλανθρωπικού ιδρύµατος Lumos). Ο ιστότοπος και το ηλεκτρονικό κατάστηµα Pottermore, δικής της ιδιοκτησίας, αποτελούν τον ψηφιακό κόµβο του Κόσµου της Μαγείας. Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ συνεργάστηκε µε τον συγγραφέα Τζακ Θορν και τον σκηνοθέτη Τζον Τίφανι στη θεατρική παραγωγή Ο Χάρι Πότερ και το Καταραµένο Παιδί – Μέρη Ένα και Δύο, που έκανε πρεμιέρα στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου το 2016. Επίσης, έχει γράψει το μυθιστόρημα για ενηλίκους ΕΝΑΣ ΞΑΦΝΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ, καθώς και, µε το ψευδώνυµο Ρόµπερτ Γκάλµπρεϊθ, τα τρία βιβλία της αστυνοµικής σειράς µε ήρωα τον Κόρµοραν Στράικ, τα οποία πρόκειται να διασκευαστούν και να προβληθούν από το BBC. Το ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ είναι το πρώτο κινηµατογραφικό σενάριο της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ.
ΟΙ ΡΕΜΠΕΤΕΣ και άλλες ιστορίες
Συγγραφέας: ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Εκδόσεις: Κέδρος
Ένα μωσαϊκό της δεκαετίας του 1970, των πρώτων χρόνων της Μεταπολίτευσης. Παλαίμαχοι ρεμπέτες, η φυλή των Μπάο Μπάο, ένα παλιό μπαούλο με προσωπικά αντικείμενα, οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, μια καταπιεσμένη νοικοκυρά που ζητάει σεξουαλική ανακούφιση, η άρνηση ενός Μάρτυρα του Ιεχωβά να στρατευτεί, ένας άντρας που αναπολεί τη χαμένη του αγάπη μέσα από ένα κολάζ φωτογραφιών από τον χώρο της πολιτικής, της τέχνης και του αθλητισμού, ένας οικολόγος φιλοβασιλικός, Μολούκοι τρομοκράτες που δίνουν ζωή σε έναν απόκληρο, ένας καταξιωμένος αριστερός συνδικαλιστής, το απωθημένο ενός ανθρώπου να κερδίσει το πρωτοχρονιάτικο φλουρί στα χρόνια της Κατοχής.
Μικρές ψηφίδες που συνθέτουν την εικόνα μιας ολόκληρης εποχής.
Ο Βασίλης Βασιλικός γεννήθηκε στην Καβάλα. Από το 1953 μέχρι σήμερα έχει εκδώσει περί τα εκατό βιβλία (πεζογραφία, δοκίμιο, θέατρο, ποίηση) και είναι ο πιο πολυμεταφρασμένος Έλληνας πεζογράφος μετά τον Νίκο Καζαντζάκη. Ανάμεσα στα χίλια βιβλία που πρότεινε στους αναγνώστες της η αγγλική εφημερίδα The Guardian («1.000 novels everyone must read», 21.1.2009) περιλαμβάνονται μόνο δύο ελληνικά: το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά και το Ζ του Βασίλη Βασιλικού. Είναι παντρεμένος με την υψίφωνο Βάσω Παπαντωνίου και έχουν μία κόρη, την Ευρυδίκη.
Η Ελλάδα του Όθωνα
Συγγραφέας: Edmond About
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Το εμβληματικό έργο του Εντμόντ Αμπού για την Ελλάδα του 19ου αιώνα κυκλοφόρησε το 1855 και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Η κοινωνία, η οικονομία, η θρησκεία, η διοίκηση, η πολιτική, τίποτε δεν μένει στο απυρόβλητο από την οξυδερκή ματιά και την καυστική πένα του γάλλου περιηγητή.
Ο Edmond Francois Valentin About (Εντμόντ Αμπού, Ντιέζ 1828-Παρίσι 1885) ήταν γάλλος συγγραφέας, ακαδημαϊκός και δημοσιογράφος. Το 1852 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα ως υπότροφος της Γαλλικής Σχολής. Κατά τη διάρκεια της τετραετούς παραμονής του περιόδευσε όλη τη χώρα και, επιστρέφοντας στο Παρίσι, δημοσίευσε το βιβλίο του Eλλάδα του Όθωνα. Έναν χρόνο αργότερα δημοσίευσε το μυθιστόρημα Βασιλιάς των Ορέων, έργο που επίσης προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Σχεδόν την ίδια περίοδο, άρχισε να δημοσιογραφεί στην εφημερίδα Le Figaro. Στη συνέχεια ανέλαβε τη διεύθυνση της εφημερίδας 20ός αιώνας, χωρίς ωστόσο να ανακόψει και τη συγγραφική του δραστηριότητα, με την κυκλοφορία κυρίως μυθιστορημάτων.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.