Βιβλιοπαρουσιάσεις 7-7-2019
Τα βιβλία είναι ο καλύτερος σύντροφος μας, ο καλύτερος ψυχολόγος μας, το καλύτερο ταξίδι μας. Είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και ιδού κάποια βιβλία που μπορούμε να διαβάσουμε:
Η Δούκισσα της Πλακενίας
Συγγραφέας: Θάνος Κονδύλης
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Η συγκλονιστική ιστορία της λησμονημένης δούκισσας της Πλακεντίας, μιας γυναίκας που πάλεψε μόνη ενάντια στη μοίρα, με μοναδικό όπλο την αγάπη της για την Ελλάδα.
«Είμαι η Δούκισσα της Πλακεντίας, η Σοφί ντε Μαρμπουά-Λεμπρέν… Τον έρωτα τον γνώρισα πολύ καλά μόνο στη χώρα που σημάδεψε τη ζωή μου, την Ελλάδα. Εδώ κατάλαβα ότι ήταν η πατρίδα μου, λες και με περίμενε χρόνια…»
Αθήνα 1846. Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Δανάη Θόρτον φτάνει στην πόλη με σκοπό να πάρει συνέντευξη από την πλουσιότερη γυναίκα της Ελλάδας, τη διάσημη δούκισσα της Πλακεντίας. Ενώ περιηγείται στην Αθήνα του Όθωνα και της Αμαλίας, παντού ακούει τον κόσμο να μιλάει για αυτή την εκκεντρική γυναίκα.
Μια μέρα η Δανάη θα γνωρίσει έναν όμορφο νέο, τον Ιωάννη Μαυρομιχάλη. Θα συνδεθούν ερωτικά και για αυτήν η Αθήνα θα γίνει η πόλη του έρωτα.
Κάποια στιγμή η νεαρή δημοσιογράφος θα κληθεί επειγόντως στο παλάτι. Η βασίλισσα Αμαλία θα την προειδοποιήσει ότι έχει ενοχλήσει πολλούς με τις ερωτήσεις της για τη δούκισσα, για την οποία η βασίλισσα θα εκφραστεί με τα χειρότερα λόγια. Η Δανάη δε δίνει σημασία, καθώς καταλαβαίνει την αντιπαλότητα των δύο γυναικών.
Αλλά δεν υποψιάζεται ότι ο τροχός της μοίρας ήδη γυρίζει εναντίον της. Σύντομα παλαιοί εφιάλτες θα ζωντανέψουν και εχθροί από το παρελθόν θα φανερωθούν. Θα χτυπήσουν αυτήν και τον αγαπημένο της Ιωάννη, αφήνοντας στο κορμί και στην ψυχή της βαθιά σημάδια.
Η Δανάη, αναζητώντας τη λύτρωση στο ακαθόριστο πεπρωμένο της, θα πρέπει να διαβεί τους σκοτεινούς διαδρόμους του παλατιού μιας γυναίκας η οποία από καιρό την παρακολουθεί.
Ο ΘΑΝΟΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 2006, ύστερα από πολυετείς σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναγορεύτηκε διδάκτωρ Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Το 1996 και το 2002 τιμήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων για το συγγραφικό του έργο, ενώ το 2015 βραβεύτηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών η διδακτορική διατριβή του σχετικά με το μεσαιωνικό Ναύπλιο. Διακρίνεται για την αγάπη που έχει για το βιβλίο και ασχολείται αποκλειστικά με τη δημιουργική γραφή. Έχει συγγράψει με επιτυχία περισσότερα από σαράντα βιβλία (μυθιστορήματα, βιβλία για παιδιά και εφήβους, διηγήματα, ιστορικά έργα και δοκίμια), μερικά εκ των οποίων έχουν ήδη μεταφραστεί στο εξωτερικό.
Θαμμένος ζωντανός
Συγγραφέας : Μπέννετ Άρνολντ
Το Θαµµένος ζωντανός (1908) είναι µια ευφυέστατη σάτιρα, που συγκαταλέγεται στα γοητευτικότερα έργα του Άρνολντ Μπέννετ, ενός από τους πλέον δηµοφιλείς και αναγνωρισµένους από την κριτική Βρετανούς συγγραφείς των αρχών του 20ού αιώνα.
Ο διεθνούς φήµης ζωγράφος Πρίαµ Φαρλ αποφεύγει µανιωδώς κάθε είδους δηµοσιότητα. Όταν πεθαίνει αιφνιδίως ο προσωπικός υπηρέτης του στο Λονδίνο, ο Φαρλ υιοθετεί την ταυτότητα του νεκρού, προκειµένου να καταφέρει να παραµείνει αόρατος για τον Τύπο – και τους πάντες. Θα παρακολουθήσει, έπειτα, έκπληκτος την κηδεία του στο Αβαείο του Ουέστµινστερ να γίνεται πρωτοσέλιδο στις εφηµερίδες και θα συνειδητοποιήσει πόσο δηµοφιλής είναι στην πατρίδα του. Παρότι έχει επιτυχώς υιοθετήσει τον τρόπο ζωής ενός άλλου ανθρώπου, η ζωγραφική του παραµένει ίδια – κι αυτό θα έχει συνέπειες.
Ο Άρνολντ Μπέννετ, µε αφηγηµατική µαεστρία, αναδεικνύει τη σύγκρουση ανάµεσα στην κοινωνική και στην προσωπική ταυτότητα, ανάµεσα στη δυνητική µας αλλαγή (ως προς τη συµπεριφορά, την κοινωνική τάξη, τις απόψεις, ακόµη και τα αισθήµατα) και στην πραγµατική φύση του ποιοι ακριβώς είµαστε. Διερευνά, επίσης, πώς η περσόνα ενός καλλιτέχνη µπορεί να γίνει βαρύ φορτίο για τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω της. Με τη γνήσια κωµική πένα του καυτηριάζει τον κόσµο της τέχνης, των µέσων ενηµέρωσης και της δικαιοσύνης, τις διαφορές µεταξύ των κοινωνικών τάξεων, αλλά και προσφέρει µια γλαφυρή εικόνα του Λονδίνου στην αυγή του 20ού αιώνα.
Killing Eve Κωδικός Βιλανέλ
Συγγραφέας: Τζένινγκς Λουκ
Εκδόσεις: Λιβάνη
Ένα ιλιγγιώδες θρίλερ που ενέπνευσε τη μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία Killing Eve Η Βιλανέλ είναι μια από τις πιο ικανές πληρωμένες δολοφόνους του κόσμου. Μα όταν δολοφονεί έναν σημαίνοντα Ρώσο πολιτικό, βρίσκει στο κατόπι της μια αμείλικτη εχθρό. Η Ιβ Πολάστρι, πρώην πράκτορας της MI6, έχει επιφορτιστεί από την υπηρεσία εθνικής ασφάλειας της Μεγάλης Βρετανίας με ένα πολύ συγκεκριμένο καθήκον: να βρει και να αιχμαλωτίσει ή να σκοτώσει τη δολοφόνο του Ρώσου, αλλά και όσους τη βοήθησαν. Στο ανθρωποκυνηγητό που εξαπολύεται οι δύο γυναίκες θα ακολουθήσουν ίχνη σε όλο τον κόσμο και θα διασταυρωθούν με διεφθαρμένες κυβερνήσεις και πανίσχυρες εγκληματικές οργανώσεις. Όλα θα οδηγήσουν σε μια τελική αντιπαράθεση από την οποία καμία από τις δύο δε θα βγει αλώβητη. Δεν τάραζε καθόλου τα νερά. Έγινε κομμάτι του άχρωμου στρατού επαγγελματιών που έτρεχαν εδώ κι εκεί, με τη μοναχικότητα χαραγμένη στη ματιά τους. Δεν ήξερε ποια αρχή επέβαλλε τις θανατικές καταδίκες που εκτελούσε. Εκείνο που είχε σημασία για τη Βιλανέλ ήταν πως είχε επιλεγεί. Είχε επιλεγεί ως εργαλείο ενός πανίσχυρου οργανισμού που είχε καταλάβει ότι ήταν διαφορετική. Είχαν αναγνωρίσει το ταλέντο της, την είχαν αναζητήσει και την είχαν οδηγήσει από τα έσχατα του κόσμου ως την κορφή, εκεί όπου ανήκε. Την είχαν κάνει κυνηγό, όργανο εξέλιξης, μέλος μιας ελίτ για την οποία δεν ίσχυαν οι νόμοι της ηθικής. Μέσα της αυτή η επίγνωση άνθιζε σαν μεγάλο σκοτεινό ρόδο και γέμιζε το είναι της.
Ο Λουκ Τζένινγκς είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος. Έχει γράψει το βιβλίο Blood Knots, υποψήφιο για τα βραβεία Samuel Johnson και William Hill 2010, και τρία μυθιστορήματα, το Breach Candy, το Beauty Story και το υποψήφιο για βραβείο Booker Atlantic.Ως δημοσιογράφος έχει γράψει για τα Vanity Fair, New Yorker και Time. Ως πρώην χορευτής, εργάζεται ως κριτικός χορού για τον Observer. Μαζί με την Ντέμπορα Μπουλ έγραψε το βιβλίο The Faber Guide to Ballet και μαζί με την κόρη του Λόρα τη σειρά παιδικών μυθιστορημάτων Stars. Στο βιβλίο του Codename Villanelle (Κωδικός Βιλανέλ) βασίστηκε το Killing Eve, η επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά του BBC America. Ζει στο βόρειο Λονδίνο.
Η προσευχή της μάντισσας
Συγγραφέας: Γιώτα Γουβέλη
Εκδόσεις: Διόπτρα
Στο κοσμοπολίτικο Κάιρο, αρχές της δεκαετίας του ’50, η ευρωπαϊκή χλιδή συνυφαίνεται με τη σαγήνη και το μυστήριο της ονειρικής ανατολής. Ωστόσο, η στιγμή της μοιραίας σύγκρουσης πλησιάζει και ο λαός ξεσηκώνεται εναντίον του παλατιού και των Άγγλων.
Η Αννίτζα, απόγονος της θρυλικής δασκάλας Άννας της Ρούμελης, ζει με την οικογένειά της στο Ελ Ζαμάλεκ, μια αριστοκρατική συνοικία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Το ταραχώδες πολιτικό κλίμα και η αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά φέρνει τον εμπορικό οίκο της οικογένειας στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Μοναδική τους σωτηρία ο γάμος μιας από τις τέσσερις κόρες της οικογένειας με έναν υποψήφιο επενδυτή. Όμως, ο έρωτας έχει ήδη μπει στον δρόμο των τεσσάρων κοριτσιών και καμιά δεν είναι διατεθειμένη να τον θυσιάσει για να σώσει την οικογένειά της.
Ο χειριστικός χαρακτήρας μιας από τις αδελφές σπέρνει ανάμεσά τους την έριδα και τη διχόνοια.
Μαζί, η παιδική τους φίλη η Νουρ, η μελαμψή κεντήστρα του παλατιού με προσωπικότητα ζυμωμένη στα βάθη της ερήμου.
Μυημένη από τα γεννοφάσκια της στα ιερά μυστήρια της ζωής, η Νουρ διαισθάνεται τον θανάσιμο κίνδυνο που τις απειλεί και προσπαθεί να τις προειδοποιήσει.
Κι ενώ η επανάσταση μαίνεται στους δρόμους του Καΐρου, οι τύχες της Νουρ και των τεσσάρων κοριτσιών ακροβατούν επικίνδυνα στο σχοινί της μοίρας.
Η Γιώτα Γουβέλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μεσολόγγι. Είναι απόφοιτος του Μαθηματικού Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στην πληροφορική και τη διοίκηση επιχειρήσεων. Αρχικά εργάστηκε στον χώρο της εκπαίδευσης και στη συνέχεια σε πολυεθνικές εταιρείες επικοινωνίας ως υπεύθυνη Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Έχει τρία παιδιά και ζει με την οικογένειά της στην Αθήνα. Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της Η Μουσική του Κόσμου (2010), Το Σκίτσο (2011), Το Κεντρί της Πεταλούδας (2013), Το Μαγεμένο Ποτάμι (2014), Η Πρώτη Κυρία (2015), Η Νύφη της Μασσαλίας (2016), Ματωμένα Εντελβάις (2017) και Το Δάκρυ της Mάντισσας (2018). facebook: giota.gouveli twitter: GiotaGouveli