Βίντεο: Μαθήτριες γυμνασίου Ιωαννίνων δημιούργησαν ντοκιμαντέρ για το αρχαίο Θέατρο Γιτάνης στην Θεσπρωτία

Τέσσερις μαθήτριες του Αρσάκειου Γυμνασίου Ιωαννίνων, η Ηλιάνα Παπαγεωργίου, η Ευαγγελή Σίντου, η Έλλη Ζήκου και η Σάρα Πιτούλη, δημιούργησαν ένα καλογυρισμένο και κατατοπιστικό ενημερωτικό ντοκιμαντέρ για το αρχαίο θέατρο των Γιτάνων Θεσπρωτίας. Δίνουν μέσα από το ντοκιμαντέρ ιστορικές πληροφορίες για το θέατρο, όπως ότι κτίστηκε στα μέσα του 3ου αιώνα π.Χ., περίοδο αυξημένης οικοδομικής δραστηριότητας στην Ήπειρο, και
καταστράφηκε

από τους Ρωμαίους το 167 π. Χ. Όπως αναφέρουν οι μαθήτριες το θέατρο δεν χρησιμοποιούνταν μόνο για παραστάσεις, αλλά και για πολιτικές συγκεντρώσεις. Να σημειωθεί ότι η σκηνή, μία ορθογώνια κατασκευή μήκους 15,50μ. και πλάτους 5,50μ., φαίνεται ότι διατηρεί τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική τυπολογία των θεάτρων του ελλαδικού χώρου, γενικά, και του ηπειρωτικού, ειδικότερα. Κατασκευάστηκε εξαρχής λίθινη, στην τοιχοδομία της υιοθετήθηκε το πολυγωνικό σύστημα και το δάπεδό της αποτελείται από πατημένο χώμα και λατύπη. Στο μέσο περίπου του οπίσθιου τοίχου της άνοιγμα, μήκους 1,20μ. και πλάτους 0,50μ., εξυπηρετούσε προφανώς στην είσοδο ή και αποχώρηση των ηθοποιών από το χώρο της σκηνής χωρίς να γίνονται αντιληπτοί από το κοινό. Οι μαθήτριες αναφέρονται και στην αναστήλωσή του, για την οποία μιλάει ο αρχαιολόγος Γεώργιος Ρήγινος. Το 7 λεπτών ντοκιμαντέρ μπορεί να πει κανείς χωρίς δισταγμό ότι παρουσιάζει ολοκληρωμένα το αρχαίο θέατρο των Γιτάνων μέσα από καίριας σημασίας επισημάνσεις.

πηγη http://katoci.blogspot.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box
Αρέσει σε %d bloggers: