periodikostep.gr

Αφιέρωμα στο χωριό των Κεντρικών Τζουμέρκων, Ράμια

Βρισκόμαστε σε ένα ακόμη χωριό των Κεντρικών Τζουμέρκων, την  Ραμια που  μαζί με τους τέσσερις οικισμούς της (Γεροβρυση, Ελαφοπηδημα ,Λιβάδι και Ντόρα)αποτελεί  μια ακόμη Τοπική Κοινότητα η οποία πρωτίστως και έως το τέλος του 2010 άνηκε στον Δήμο Άγναντων  ενώ από τις αρχές του 2011 και βάση του σχεδίου Καλλικράτης εντάχτηκε στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων  ,οπού και ανήκει έως σήμερα.

Σε  ενα υψόμετρο 620 μέτρων ,στους πρόποδες των Τζουμέρκων και σε απόσταση μόλις 43 χιλιομέτρων, δια μέσου της Γέφυρας Τζαρη, απο την Άρτα είναι ένα ακόμη όμορφο χωρίο που έχει πολλά να προσφέρει στον επισκέπτη της και να τον κάνει να αισθανθεί καλοδεχούμενος και μοναδικός.

Η Ραμια  βέβαια  αραιοκατοικημένη ,όπως όλα σχεδόν τα χωριά μας , πνίγεται  κυριολεκτικά στο πράσινο με ιδιόκτητους κήπους γεμάτους άνθη ,ποικιλία οπωροφόρων /καρποφόρων δέντρων ,με πολλά πλατάνια και ρέοντα νερά..

Θεωρείτο παλαιότερα ένα από τα μεγαλύτερα χωριά λόγω του πληθυσμού της  που απαριθμούσαν άνω των χιλίων, με τρία Δημοτικά σχολεία και ένα Γυμνάσιο στο ενεργητικό της  ,ενώ σήμερα μαζί με τους οικισμούς της δεν υπερβαίνει σε σύνολο  τους 273 κατοίκους , και πάντα βάση της τελευταίας απογραφής του 2011 .Όσο για σχολείο! ,ένα νηπιαγωγείο και ένα δημοτικό βρίσκονται σε λειτουργία σήμερα με πολύ λίγους μαθητές .(μαθητές της Ραμιας και των γειτονικών περιοχών)

Δυο και παραπάνω εκδοχές αναφέρονται και σχετίζονται με το όνομα της Ραμιας . Εμείς θ αναφερθούμε σε μερικές από αυτές …..

1.Ραμια -στην Μακεδονία ονομάζουν την πεδιάδα με πολλά οροπέδια (και η Ραμια καλύπτει τις προδιαγραφές  ώστε να φέρει αυτό το όνομα).

2.Ραμια=χωρίο που το χτυπάει ο αέρας (όντως η Ραμια ‘χτυπιέται ‘απο όλες  τις πλευρές από δυνατούς ανέμους)οπότε και αυτή η εκδοχή ειναι σωστή.

3.Υπάρχει και βέβαια και  μια ιστορία που λέγεται από τους παλιούς κατοίκους του χωριού (άλλα καμιά φορά και οι ιστορίες  σχετίζονται με την πραγματικότητα). Λέγεται λοιπόν ότι εδώ ήρθε και κατοίκησε μια φιλάσθενη πριγκίπισσα  από την Θράκη, ψάχνοντας κατάλληλο & υγιές  μέρος για να μείνει .Το κάλο κλίμα της περιοχής εκείνη την εποχή ευνοούσε την κατάστασή της .Ήταν η πριγκίπισσα Ραμια που προς τιμήν της δόθηκε στο χωριό το όνομά της.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Πρώτο συναντάμε την Ραμια σε έγγραφο απογραφής  του 1821 .

Λέγεται  ,ότι η αρχική θέση της Ραμιας ήταν στο Παλαιοχωρι ,αλλά  θανατηφόρος λοιμός  χτύπησε το χωριό με πολλούς από τους κατοίκους του  να χάνουν τις ζωές τους και τους λιγοστούς εναπομείναντες να το εγκαταλείπουν .Λίγο αργότερα το χωριό μεταφέρθηκε στην σημερινή του θέση.

Γίνονται διάφορες αναφορές για την Ραμια σε  Ιστορικά βιβλία όπως του Παναγιώτη Αραβαντινού (χρονογραφία της Ηπείρου) που θα άξιζε να ανατρέξουμε  για να μάθουμε περισσότερα για την Ραμια άλλα όπως  έχει ήδη  προ ειπωθεί , εμείς απλά κάνουμε μια γενική σύντομη αναφορά γεγονότων  .

Μέτα το 1883 όπως όλα η καλύτερα τα περισσότερα από τα Τζουμερκοχωρια έτσι και η Ραμια απελευθερώθηκε  από τον Τουρκικό ζυγό και εντάχθηκε  στην Ελλάδα. 

Τότε άρχισε  η πρόοδος και η ανάπτυξή της. Το 1883 ιδρύεται το Δημοτικό σχολείο (λειτουργεί έως και σήμερα),το 1953 στον οικισμό Γεροβρυση το δεύτερο Δημοτικό σχολείο ,και το 1962 το τρίτο κατά σειρά στην θέση Αγριλιά. Αποκτά  και Γυμνάσιο το 1977 .

(Αλλά δυστυχώς όπως αναφέραμε ποιο πάνω ,λόγω της φυγής των περισσοτέρων από τους κάτοικους για μια καλύτερη ζωή σε άλλα μέρη της Ελλάδος,μόνο το ενα  δημοτικό παραμένει ενεργό).

 Η Ραμια έχει κι αυτή στο ενεργητικό της κατά την διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής αλλά και του εμφυλίου  πολλά να διηγηθεί .Πολλοί ήταν εκείνοι που υπηρέτησαν με αυτοθυσία την πατρίδα και από αυτό το χωριό .

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Η Ραμια  και οι οικισμοί της έχουν  συνολικά  9 εκκλησίες .Εμείς θα αναφερθούμε στις  δυο ποιο βασικές  

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Στην κεντρική πλατεία του χωριού ,πλατεία Αγ Παρασκευής ,δεσπόζει ο Ιερός Ναός αφιερωμένος στην Αγία,

Μια ανάγλυφη πινακίδα αναφέρει την χρονολογία 1727,  άραγε είναι η Χρονολογία ανεγέρσεως  της? Κανείς  δεν γνωρίζει πότε ακριβώς κτίστηκε η εκκλησία εφόσον δεν υπάρχουν περαιτέρω  στοιχειά!!! .

Γνωρίζουμε με σιγουριά όμως ότι μέρος της εκκλησιάς χρησιμοποιήθηκε την εποχή της Αντίστασης ως αίθουσα δικαστηρίου και ότι έγιναν εργασίες αναστηλώσεως το 1950

Εορταστικές εκδηλώσεις 26/7 .

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ

Στην θέση Γεροβρυση ,ο Ναός της Αγίας Τριάδος .Κτίσμα του 1973 σε θέση παλαιότερου Ναού και με εορταστικές εκδηλώσεις την ήμερα του Αγ. Πνεύματος

άλλοι Ναοί

ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ (Οικισμός Ντόρα)

ΜΥΛΟΙ/ΝΕΡΟΤΡΥΒΙΑ

Παλαιότερα υπήρχαν αρκετοί μύλοι στην περιοχή  Ραμιας άλλα δυστυχώς με το πέρασμα του χρόνου χάθηκαν κι αυτοί είτε από φυσικές καταστροφές είτε από αμέλεια ..(Ρομπολες, Στεργειακος ,Λαμπράκη).Ο μόνος , ο Βακούφικος όπως των αποκαλούν ,παραμένει όρθιος σήμερα ,μισό ερειπωμένος ,εγκαταλελειμμένος και έρημος ,  Είναι ιδιοκτησία της εκκλησίας, ενώ μέρος του έχει υποστεί καθίζηση λόγω καιρικών συνθηκών.

 Εδώ ίσως θα έπρεπε να αναλάβουν οι ειδικοί για να αναγνωριστεί κι αυτός ο Μύλος διατηρητέος και ιστορικός γιατί είναι ένα μνημείο “Παράδοσης ‘για τον τόπο μας.

ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ

ΑΡΑΧΘΟΣ

Από τον οικισμό Ντόρα ξεκινάει εάν μονοπάτι με μια πηγή  στην αρχή της διαδρομής του(που ρέει ασταμάτητα δροσερό κρυστάλλινο νερό )που οδηγεί στον Άραχθο Ποταμό. Κατά την διάρκεια της διαδρομής θα δείτε φυσικούς καταρράκτες και θα απολαύσετε  την μαγεία της Φύσης.

ΓΕΦΥΡΑ ΤΖΑΡΗ

Κάντε και μια βόλτα λίγο μακρύτερη ,ακολουθώντας το ίδιο μονοπάτι ,και φτάνοντας  στην Γέφυρα Τζαρη  από όπου   ξεκινάει και το Μονοπάτι της Βιδρας Ένα μονοπάτι με υπέροχη θέα ,μοναδικά σκηνικά να εναλλάσσονται  μπροστά στα μάτια σας  ,καταπράσινα δάση και δίπλα ακριβώς από τον Άραχθο για τους λάτρεις της φύσης και όχι μόνο/

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΤΑΣ

Στην διασταύρωση Κυψέλης -Ραμιας Καταρράκτη ,σε πολύ κομβικό σημείο,ο κυνηγετικός σύλλογος Αρτας κατασκεύασε πετροχτιστο κτήριο για της ανάγκες του Συλλόγου. Επιτρέπει όμως επίσκεψη στο μέρος αυτό απο  όπου μπορείτε να θαυμάσετε την θέα , να ξεκουραστείτε απολαμβάνοντας την ησυχία και την ηρεμία του τόπου.

Τέλος μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε το οινοποιείο στις Κούνιες οπού θα δείτε και θα δοκιμάσετε το κρασί από ζαμπελα. 

ΦΑΡΜΑ 

Στην Σκούπα υπάρχει και φάρμα αλόγων ,με  δυνατότητα εφαρμογής θεραπευτικής Ιππασίας και Ιπποθεραπειας  από ειδικούς..

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ/ΞΕΝΩΝΕΣ/ΤΑΒΕΡΝΕΣ /ΚΑΦΕΝΕΙΑ

Η Ραμια διαθέτει δυο ξενώνες φιλοξενίας λιγοστών ατόμων και δυο καφενεια /ταβέρνες εκ των οποίων η μια  εξ αυτών είναι και το παντοπωλείο του χωριού με είδη πρώτης ανάγκης και όχι μόνο

ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΘΛΥΝ ΚΡΑΙΤΟΝ ΤΡΙΑΝΤΟΥ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΙΜΗΣ ΑΡΑΧΘΙΝΟΣ

Exit mobile version