Αφιέρωμα στο χωριό Μεσούντα στα Κεντρικά Τζουμέρκα
Σε ένα υψόμετρο 820 μέτρων , σε απόσταση 72 χιλιόμετρων από την Άρτα, ακριβώς στα σύνορα Άρτας -Τρικάλων και με φυσικό όριο μεταξύ των δυο Νομών τον Αχελώο ποταμό ,ένα ακόμη υπέροχο χωριό, η Μεσούντα.
Η Μεσούντα ,παλαιοτέρα γνώστη με το όνομα Μουσουντα φέρει το σημερινό της όνομα από το 1927 είναι ένα καταπράσινο χωριό με φυσικές ομορφιές απείρου κάλλους ,κάτω ακριβώς από τους πρόποδες των Αγράφων .Παλαιοτέρα άνηκε μαζί με τους συνοικισμούς της( Δροσιά ,Κάτω Χώρα, Πεύκος, Στενό )στον Δήμο Αθαμανιας ενώ εντάχτηκε στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων βάση του νομού Καλλικράτη 1/1/2011.
Βάση απογραφής του 2011 ο αριθμός κάτοικων ,συμπεριλαμβανομένων των οικισμών ανέρχεται σε 269 κατοίκους.
Στην είσοδο του χωρίου σας υποδέχεται η μικρή στενή γέφυρα πάνω από το ρέμα ”ΤΡΟΧΟΣ” με δροσερό νερό ενώ στην συνεχεία εισερχόμενοι στο χωριό θα θαυμάσετε την αρχιτεκτονική των μικρών διάσπαρτων ανά την πλάγια κατοικιών .Όπου και να γυρίσετε το βλέμμα σας θα δείτε πανύψηλα ελατά και αξίζει να περπατήσετε στα δάση του χωριού . Η Μεσουντα διαθέτει το μεγαλύτερο σε ύψος και πυκνότητα ελατοδάσος των Βαλκανίων ,ενώ είναι ευρύτερα γνώστη για τις καστανιές της εκ των οποίων μάλιστα κάνει και παράγωγη.(κάθε Οκτώβριο με μεγάλη επιτυχία διοργανώνει την γιορτή του κάστανου και με μεγάλη προσέλευση κόσμου).
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πέραν του περιπάτου σας στο χωριό και στα όμορφα δάση του , μπορείτε να κολυμπήσετε και στα καθαρά νερά του Αχελώου , ενώ κατά την διάρκεια του χειμώνα θα σας μαγέψει το χωριό ντυμένο στα κατάλευκα από το χιόνι.
Στο χωριό λειτουργεί έως και σήμερα Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολειό με ελάχιστους βέβαια μαθητές.
Μην αμελήσετε φεύγοντας να προμηθευτείτε τα τοπικά προϊόντα του τόπου όπως ¨Κάστανα, καρύδια, μέλι ,τσίπουρο ,ρίγανη κλπ”
Στο χωριό θα βρείτε παραδοσιακά ταβερνάκια και καφενεία ενώ δεν διαθέτει ξενοδοχεία αλλά είναι σίγουρο ότι κάπου θα βρείτε να διανυκτερεύσετε..
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Το χωριό κάνει γνωστή την ύπαρξη του από την εποχή των Βενετών , το 1695 οπού μαζί με πολλά άλλα χωρία της Άρτας .έτσι και η Μεσούντα πλήρωνε φόρο στους Βενετούς για προστασία της από τους πειρατές.
Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας αποτελούσε Τσιφλίκι του Αλή Πασά και παρέμεινε κάτω από τον Τουρκικό ζυγό έως της 24/6/1881 όπου μαζί με όλο το ανατολικό τμήμα της Άρτας ,ανατολικά του Άραχθου Ποταμού , περιήλθε στο Ελληνικό κράτος.
Κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου πολέμου και αυτό το χωριό είχε τις απώλειες του με πολλούς από τους κατοίκους του να λαμβάνουν μέρος .Η Μεσουντα έχει ταυτιστεί ιστορικά με τον θάνατο του αρχηγού του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη στις 15/6/1945
ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ
Αρχηγός του ΕΛΑΣ με τεραστία δράση κατά την διάρκεια του εμφύλιου αλλά και κατά των Γερμανών .
Τον Ιούνιο του 1945 καταδιωκόμενος από τμήματα της Εθνοφυλακής μαζί με τους πιστούς ακολούθους του Τζαβέλα και Αργύρη(Γερό Κοζιακα) , αμυνόμενοι σθεναρά έχασαν την ζωή τους για τα δικά τους πιστεύω .
Η Μεσουντα είναι ο τόπος που ποτίστηκε με το αίμα του πρωτοκαπετάνιου , περνώντας έτσι στην αιωνιότητα και μένοντας στην ιστορία ως ένας ακόμη θρύλος.
Μάλιστα για εκφοβισμό των ακολούθων και υποστηρικτών του , τα κεφάλια του Βελουχιώτη και του Τζαβέλα τοποθετήθηκαν σε κοινή θεά στην Πλατεία του χωρίου .Απέναντι από την πλατεία του χωρίου στήθηκε ανδριάντας προς τιμήν του ενώ στον βράχο που άφησε την τελευταία του πνοή υπάρχει πλάκα που φέρει το όνομα του και χαραγμένη την μορφή του.
Εκδηλώσεις εις μνήμην του οργανώνονται στον Φαγγο Μεσουντας κάθε χρόνο ,στην πιο κοντινή Κυριακή της ημερομηνίας θανάτου του.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
1.ΦΑΡΑΓΓΙ ΦΑΓΓΟΥ
Έξω από το χωριό , σε μια όμορφη πεζοπορική διαδρομή ανάμεσα σε βουνοπλαγιές, πλατώματα και διπλά στο ποτάμι αυτό το όμορφο Φαράγγι σας περιμένει .Στην είσοδο του και σε απόσταση περίπου 40 λεπτών περιπατητικής διαδρομής ,σε μια καλά σηματοδοτημένης περιοχής βρίσκεται και το σημείο όπου σκοτώθηκε ο Βελουχιώτης.
2.ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓ ΓΕΩΡΓΙΟΥ( 1618)
Tο Μοναστήρι ανήκει στο Μυροφυλλο Τρικάλων και δίπλα από τον ποταμό Αχελώο .
Η εκκλησία του Αγ. Γεωργίου είναι του 17ου αιώνα. Το κτίσμα της μονής ήταν έργο της Φιλικής Εταιρείας κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας και χρησιμοποιείτο ως καταφύγιο αγωνιστών ,γι αυτό κι είναι κτισμένο σε ύψωμα με πολλές πολεμίστρες, κρύπτες και καταφύγια.
Λειτουργούσε με μοναχούς ως το 1930 ενώ το 1963 από κατολίσθηση και το 1967 από σεισμό υπέστη μεγάλες καταστροφές .
Πανηγυρικές εκδηλώσεις κάθε χρόνο στις 23/4 η την δεύτερη μέρα του Πάσχα
3.ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Ο Κεντρικός Ναός Μεσουντας ,ο οποίος ανήκει στην Μητρόπολη Αρτης και είναι αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο και βρίσκεται σε ύψωμα στο κέντρο του χωριού ,δίπλα από την Κεντρική του πλατεία πλήρως ανακαινισμένος ,ενώ το καμπαναριό της παλαιότερης εκκλησιάς σώζεται σε μικρή απόσταση.
Εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου στις 6/12 έκαστου χρόνου.
4. ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Ο ιερός ναός ΑΓ Παρασκευής ο οποίος βρίσκεται ακριβώς στα όρια μεταξύ της Τ.Κ.ΕΛΑΤΗΣ με την Τ.Κ ΜΕΣΟΥΝΤΑΣ μέσα στα αυτοφυή δάση ελάτης είναι άξιος επισκεψιμότητα για να θαυμάσετε το τοπίο της φύσης και να περπατήσετε ανάμεσα στα δάση της περιοχής.
5.ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
Πάνω απο το χωριό δεσπόζει και ο ιερός αυτός ναός με τιμητικές εκδηλώσεις κατά την διάρκεια του 15αυγουστου.
6.ΠΕΤΡΙΝΟ ΓΕΦΥΡΙ
Στον συνοικισμό Κάτω Χώρας ,υπάρχει πέτρινο γεφύρι με ιδιαίτερο τεχν. αρχιτεκτονικό ενδιαφερόν .
ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ 2000
ΠΕΡΠΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Αξίζει να πραγματοποιήσετε περιπάτους και απλά αναφέρουμε ενδεικτικά
1.ΜΕΣΟΥΝΤΑ -ΦΑΡΑΓΓΙ ΦΑΓΓΟΥ
2.ΜΕΣΟΥΝΤΑ-ΤΣΟΥΜΑ-ΜΕΣΟΥΝΤΑ
3.ΜΕΣΟΥΝΤΑ-ΚΟΚΚΙΝΑ ΛΙΘΑΡΡΙΑ -ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ -ΜΕΣΟΥΝΤΑ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥΛΑΚΟΥ (ΒΟΥΝΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ ΜΕ ΥΨΟΜΕΤΡΟ 1750 ΜΕΤΡΑ)
ΕΡΕΥΝΑ & ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΘΛΥΝ ΚΡΑΙΤΟΝ ΤΡΙΑΝΤΟΥ
ΜΕΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ