Αυστραλία: Σύλληψη υπόπτου για τις επιστολές με «ύποπτη σκόνη» σε Προξενεία

Ανταπόκριση: Έμμα Παπαεμμανουήλ

Οι Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Αυστραλίας σε συνεργασία με την Πολιτειακή Αστυνομία της Βικτώρια, με κοινή ανακοίνωση τους, δημοσιοποίησαν πως προχώρησαν στη σύλληψη ενός 48χρονου υπόπτου, του Savas Avan, Αυστραλού Τουρκικής καταγωγής, μετά από έφοδο στην κατοικία του στην πόλη Shepparton στα Βόρεια της πολιτείας Βικτώρια.

Ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε ενώπιον των ανακριτικών Αρχών με την κατηγορία πως απέστειλε μέσω ταχυδρομείου συνολικά 38 πακέτα που περιελάμβαναν ποσότητα σκόνης αμιάντου σε αντίστοιχες Πρεσβείες και Προξενεία, τόσο στο Σίδνεί και την πρωτεύουσα της χώρας Καμπέρα, όσο κυρίως στην πόλη της Μελβούρνης, όπου χθες Τετάρτη προκλήθηκε μεγάλη κινητοποίηση της Αστυνομίας, της πυροσβεστικής και Ειδικών Μονάδων αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών.

Ανάμεσα στα Προξενεία που κατέφθασε ταχυδρομικά ύποπτο πακέτο με αυτό το περιεχόμενο ήταν και το Ελληνικό.

Το φάκελο παρέλαβε και άνοιξε υπάλληλος του Προξενείου, όπου όταν εντόπισε το ύποπτο περιεχόμενο, έσπευσε να το απομονώσει σε ειδική αεροστεγή συσκευασία μέχρι να έρθουν οι Αυστραλιανές Αρχές και να τον παραλάβουν.

Γείτονες του κατηγορούμενου ως δράστη, ανέφεραν σε Μέσα Ενημέρωσης πως «επρόκειτο για άτομο χωρίς ιδιαίτερες σχέσεις με τη γειτονιά, και με περιορισμένη κοινωνική παρουσία».

Συνολικά, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδιακή Αστυνομία, ταχυδρόμισε 38 πακέτα με σκόνη αμιάντου προερχόμενη από την κατοικία του, ενώ μέχρι το πρωί της Πέμπτης, με τη συνδρομή και των Αυστραλιανών Ταχυδρομείων, είχαν εντοπιστεί τα 29, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έφτασαν στα Προξενεία, όπως των ΗΠΑ, της Ελλάδας, της Αργεντινής, της Ισπανίας, της Γαλλίας, του Πακιστάν, της Ινδίας κ.α, ενώ θεωρείται θέμα χρόνου ο εντοπισμός και των υπολοίπων.

Η πράξη του φερόμενου ως δράστη μπορεί να τον οδηγήσει μέχρι και σε 10ετή κάθειρξη για «διακίνηση επικίνδυνων ουσιών μέσω Ταχυδρομείου».

Η σκόνη Αμιάντου δε θεωρείται υλικό «πρώτου βαθμού επικινδυνότητας», παρότι η μακροχρόνια έκθεση σε αυτή έχει αποδειχθεί πως προκαλεί καρκίνο, ωστόσο δε συγκαταλέγεται στις ουσίες «άμεσης χημικής ή βιολογικής επικινδυνότητας».

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας, με ανακοίνωσή του τονίζει πως μετά την αποκάλυψη του πρώτου σχετικού περιστατικού στο Προξενείο της Αργεντινής στο Σίδνει πρίν από τρεις ημέρες, είχε ενημερώσει όλες τις διπλωματικές αντιπροσωπείες που φιλοξενούνται στη χώρα για το ενδεχόμενο και είχε συστήσει την αντιμετώπιση των περιστατικών βάσει των σχετικών

πρωτοκόλλων που διαθέτει κάθε χώρα, παρέχοντας παράλληλα πρόσθετες οδηγίες από την Ομοσπονδιακή Αστυνομία.

www.ert.gr

ert.gr
Author:

Κων/να Βαλαούρα

You May Also Like

Αρέσει σε %d bloggers: