Ασύλητο τάφο εντόπισαν αρχαιολόγοι κάτω από σπίτι στην Κοζάνη (video)

Ασύλητο τάφο υστερο-ελληνιστικών χρόνων, εντόπισαν στα θεμέλια σπιτιού οι αρχαιολόγοι κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στον οικισμό Μαυροπηγής, στην Κοζάνη.

Η ακέραιη χάλκινη νεκρική κλίνη, χαρακτηρίζεται ως εύρημα μοναδικό για τον βορειοελλαδικό χώρο αφού ως τώρα τα αρχαιολογικά δεδομένα, αναφέρονται μόνο σε κτιστές ή λαξευτές κλίνες.

Η νεκρή ήταν γυναίκα που ανήκες στην ανώτερη κοινωνική ή οικονομική τάξη -χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο της ιέρειας- και η ταφή ήταν πλούσια κτερισμένη με πέντε μυροδοχεία, έναν αμφορέα που βρέθηκε στα πόδια της, καθώς και χρυσά ελάσματα, πιθανόν από κεντήματα υφάσματος ή τμήματα από δερμάτινο στεφάνι.

Κατά τη θεμελίωση οικίας, εντός του εν μέρει κατεδαφισθέντος σύγχρονου οικισμού της Μαυροπηγής, έγινε η ανακάλυψη, στη διάρκεια των εν εξελίξει ανασκαφών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης στο λιγνιτωρυχείο Μαυροπηγής, της ΔΕΗ.

Ήδη σε κοντινή απόσταση έχει ανασκαφεί εμταβυζαντινό νεκροταφείο, ενώ και στο παρελθόν έχουν βρεθεί τάφοι διαφόρων εποχών.

ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Δέσποινα Αμαραντίδου

www.ert.gr

ert.gr
Author:

Σοφία Χούντα
Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box
Αρέσει σε %d bloggers: