Αποχαιρετισμός του Βύρωνα Πολύδωρα στη Σταυρούλα Δημητρίου

Αποχαιρετισμός στη Σταυρούλα Δημητρίου

Έφυγε για την «Ουράνια Χώρα του Κασσίτερου» η Σταυρούλα Δημητρίου. Η αρχόντισσα της Θεσπρωτίας. Η διακεκριμένη δικαστής, η κοσμούσα Πρόεδρος τις αίθουσες των Δικαστηρίων, με την ηδεία μορφή της και την ενσυνείδητη κρίση της. Η άξια σύζυγος του καταξιωμένου καρδιολόγου γιατρού Άλκη Δημητρίου και μητέρα παιδαγωγός των δύο γιών της Σπύρου και Δημήτρη, δικηγόρων, στην επήρεια και στα βήματά της.

Αλλά, πάνω απ’ όλες τις αρετές της, κατά τρόπον φυσικό και ανυπόκριτο, η Θεσπρωτική ταυτότητά της κυριαρχούσε και φώτιζε και καταύγαζε στο περιβάλλον, όπου και αν τύχαινε να βρεθεί. Ήταν η εκπρόσωπος τής εμβληματικής Θεσπρωτίας, η Πρέσβειρά της. Της χώρας που κάνει το κλάμα της και τον πόνο της τραγούδι. Αργό και μακρόσυρτο, όπως ο αυθεντικός αναστεναγμός, των ανθρώπων, των συμπατριωτών της, που προσπαθούν και προκόβουν. Από τα αλειφιάτικα και τον κασσίτερο, την καλλιέργεια της γης και τον ποιμενικό τρόπο, μέχρι το εμπόριο, τα γράμματα και τα δημόσια αξιώματα.

Αυτούς και αυτά τίμησε και ύμνησε στην ποίησή της και στην όλη γραφή της η Σταυρούλα Δημητρίου. Τονίζοντας την αξιοπρέπεια, την εντιμότητα, την εργατικότητα, την ευαισθησία, τις αξίες της ελευθερίας και δημοκρατικότητας, που χαρακτηρίζουν αυτή τη γη και τους ανθρώπους της, τους Θεσπρωτούς, τους Ηπειρώτες! Ο στίχος της ήταν ένδακρυς και εναγώνιος στην αναζήτηση-αναπόληση, όλες τις φορές, της Θεσπρωτίας που πέρασε και χάνεται. Kαι που αυτή δεν ήθελε να έχει οριστικά χαθεί.

Την γνώρισα και τη θαύμασα ως εκ πολιτογραφήσεως Θεσπρωτός εγώ, έφεδρος αξιωματικός που υπηρέτησε και αγάπησε εκείνον τον τόπο και τους ανθρώπους του. Δεν προφθάσαμε να πάμε μαζί μια φορά στο Γκελίλ. Θα πάμε όταν συναντηθούμε ξανά, εκεί πάνω στον ουρανό!

Β.Γ.Π.        18.V.2021  

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box