Αναδρομικά συνταξιούχων: ούτε όλοι, ούτε όλα – μεγάλο μαχαίρι στην απόφαση του ΣτΕ

Σύμφωνα με νομικούς, εκπρόσωπους των συνταξιούχων και αντιπολίτευση η κυβέρνηση ερμήνευσε κατά το δοκούν την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων με αποτέλεσμα, αντί για τα 3,9 δις που έβγαλε το ΣτΕ να δώσουν τα 1,4 …. τα εξής 900 εκατομμύρια!!!

Η κυβέρνηση με το επιχείρημα ότι δημοσιονομικά δεν μπορεί να δώσει το σύνολο δίνει 1,4 αναδρομικά αλλά όχι ακόμα στους συνταξιούχους δημοσίου καθώς εκκρεμεί δικαστική απόφαση οπότε 500 εκατομμύρια στην αναμονή. Το σύνολο που θα δοθεί μέχρι Οκτώβριο είναι 900 εκατομμύρια.

Βέβαια σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, σε συνέντευξη του στο realfm.gr το ΣτΕ είχε λάβει υπόψιν του το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας γι΄ αυτό από τα πάνω από 35 δις που ήταν οι περικοπές στις συντάξεις αποφάσισαν για 3.9 δις.

Επίσης το ποσό που θα πάρουν οι συνταξιούχοι είναι μόνο για την κύρια σύνταξη και όχι για δώρα και επικουρικές συντάξεις, αν και η προσφυγή στο ΣτΕ αφορούσε και αυτά τα ποσά.

Και φυσικά οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα μείνουν με την χαρά….. όπως γράφει ο enikos.gr ο κ. Κουμπούρης στο realfm είπε, “οι συνταξιούχοι είναι 2,5 εκατομμύρια. Έπαιρναν όλοι δώρα και σύμφωνα με όσα είπε ο Πρωθυπουργός το δώρο δεν θα υπολογιστεί στα αναδρομικά. Επικουρική παίρνουν από τα 2,5 εκατ. περίπου 1.100.000 συνταξιούχοι και αυτοί μένουν εκτός. Κύρια σύνταξη παίρνουν όλοι αλλά μέχρι τότε που αναφέρεται η απόφαση του ΣτΕ αυτοί που έπαιρναν μέχρι 900-1.000 ευρώ που τους είχαν γίνει λίγες περικοπές μένουν εκτός, οπότε αφορά έναν περιορισμένο αριθμό συνταξιούχων που έπαιρναν πάνω από 1.000 ευρώ τότε”.

Επίσης στην ίδια εκπομπή των Γιώργου Παγάνη και Αναστασίας Γιάμαλη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης τόνισε ότι “το 2015 έβγαλε μια απόφαση το ΣτΕ, η οποία επικαιροποιήθηκε και τώρα. Η απόφαση ήταν να δοθούν τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους τότε για τις περικοπές που έγιναν το 11μηνο του 2015 μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου. Τα 1,4 δισ. ευρώ που θα δοθούν για τις κύριες είναι ένα πολύ μικρό μέρος από τα 4 δισ. ευρώ που έχουμε υπολογίσει. Και η προηγούμενη κυβέρνηση έλεγε όποτε έχουμε τα δημοσιονομικά θα δοθούν και αυτή η κυβέρνηση έρχεται και λέει ότι θα περικόψει και αυτό το ποσό – δηλ. η περικοπή είναι πράγματι πολύ μεγάλη. Ωστόσο η κυβέρνηση λέει χωρίς τα δώρα και χωρίς τις επικουρικές. Γιατί δεν τα πληρώσαμε όλη μας τη ζωή αυτά; Άκουσα τον κ. Πρωθυπουργό να λέει ότι οι συνταξιούχοι προστατεύθηκαν την περίοδο του κορονοϊού. Δηλ. τι προστατευθήκαμε; τις συντάξεις μας πήραμε και πετσοκομμένες μάλιστα. Δηλ. χάρη μας κάνουν;”.

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box
Αρέσει σε %d bloggers: