Αναβολή του Brexit θα ζητήσει ο Μπόρις Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα αποστείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας αναβολή του Brexit, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία διαζυγίου έως τις 19 Οκτωβρίου, σύμφωνα με κυβερνητικά έγγραφα που κατατέθηκαν σε σκοτσέζικο δικαστήριο, όπως μετέδωσε το βρετανικό δίκτυο BBC.

Τον περασμένο μήνα, βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και αντάρτες από το ίδιο το Συντηρητικό Κόμμα του Τζόνσον ψήφισαν νόμο που αναγκάζει τον Τζόνσον να ζητήσει παράταση του Brexit. Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός, ενώ υποσχέθηκε ότι θα συμμορφωθεί με τη νομοθεσία, δήλωσε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ σε κάθε περίπτωση στις 31 Οκτωβρίου.

Σε έγγραφα που κατατέθηκαν σε σκοτσέζικο δικαστήριο, όπου ακτιβιστές κατά του Brexit προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια δικαστική απόφαση που να τον αναγκάζει να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία, η κυβέρνηση ανέφερε ότι ο Τζόνσον δέχθηκε πως είναι υποχρεωμένος να αποστείλει επιστολή στην ΕΕ με το αίτημα της καθυστέρησης του Brexit.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έδωσε καμία προθεσμία στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ξεκαθάρισε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μερτό, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση εάν έχει δοθεί προθεσμία μίας εβδομάδας στο ΗΒ να ολοκληρώσει τις προτάσεις του, εγκαίρως για τη σύνοδο κορυφής, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη «συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο» προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στο ΗΒ να παρουσιάσει τις προτάσεις του πιο λεπτομερώς. «Κάθε μέρα μετράει ειδικά όσο πλησιάζουμε προς την 31η Οκτωβρίου, αλλά όχι δεν έχει δοθεί συγκεκριμένη προθεσμία», κατέληξε.

Εν τω μεταξύ ο Ρόρι Στιούαρτ, ο οποίος πριν από λιγότερο από τέσσερις μήνες ήταν υποψήφιος ηγέτης του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος, θα κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος στη μάχη του 2020 για τη δημαρχία του Λονδίνου, όπως ανακοίνωσε σήμερα.

Ο Στιούαρτ, που κατέλαβε την πέμπτη θέση στη μάχη για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργία και που είχε υιοθετήσει μια από τις πλέον μετριοπαθείς στάσεις για το Brexit μεταξύ των συνυποψηφίων του, δήλωσε ότι παραιτήθηκε από το κόμμα προκειμένου να κατέβει ως υποψήφιος δήμαρχος του Λονδίνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

www.ert.gr

ert.gr
Author:

Αλέκα Σταυροπούλου
Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box
Αρέσει σε %d bloggers: