Αλ. Τσίπρας: Θεσμός η Τετραμερής Σύνοδος Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας

«Όταν ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια, τα πράγματα στα Βαλκάνια και στην περιοχή δεν ήταν τόσο αισιόδοξα. Σήμερα παραμένουν οι δυσκολίες όμως έχουμε κάνει σημαντικά βήματα», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στα πλαίσια της Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας και των κοινών δηλώσεων των τεσσάρων πρωθυπουργών.

Μιλώντας για τη Σύνοδο, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για θεσμό, στην οποία σήμερα συμμετέχει και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, τον οποίο χαρακτήρισε σημαντικό συνομιλητή και φίλο. Μαζί του θα κουβεντιάσουμε, είπε, για τις δυνατότητες ευρύτερης συνεργασίας των χωρών μας με έναν εταίρο, το Ισραήλ, που μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο στην περιοχή.

«Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να τονίσουμε τη σημασία που αποδίδουμε στην ενταξιακή πορεία όλων των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά ειδικότερα της Σερβίας, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των υποψηφίων χωρών», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας.

Επισήμανε τον ιδιαίτερο συμβολισμό του γεγονότος ότι τρεις βαλκανικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται μαζί με τη Σερβία σε αυτήν την πρωτοβουλία.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε η Συμφωνία των Πρεσπών ιστορικό γεγονός, το οποίο δίνει νέα προοπτική για όλη την περιοχή, με πολλαπλά οφέλη για την ευημερία και τη συνανάπτυξη στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθιστώντας τη Βόρεια Ελλάδα σημαντικό περιφερειακό κόμβο.

Όπως ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας σήμερα θα υπογράψει με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό κοινή διακήρυξη, στην οποία θα ορίζονται όλα τα βήματα και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση δύο σημαντικών έργων.

Πρόκειται, είπε, για το έργο του εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς-Βάρνας, που, μαζί με τη γραμμή από Θεσσαλονίκη μέχρι Αλεξανδρούπολη, θα αποτελούν ένα πολύ σύγχρονο και ταχύ σιδηροδρομικό δίκτυο. Επίσης, αφορά και τη δημιουργία δρόμου ταχείας κυκλοφορίας από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την περιοχή Μαρίτσα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, και, από εκεί, με τις ήδη υπάρχουσες οδούς προς Σόφια ή προς Βάρνα και Μπουργκάς.

Βούτσιτς: Συζητήσεις για ενέργεια και διασυνδεσιμότητα 

Την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα των εργασιών της πέμπτης Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής εξέφρασε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Όπως είπε, συζήτησαν για τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και τη διασυνδεσιμότητα. Η επόμενη Σύνοδος θα γίνει στα μέσα του Δεκεμβρίου στο Βελιγράδι και ο στόχος είναι να διευρυνθεί με τη συμμετοχή και μιας άλλης χώρας.

Για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας είπε ότι συνεχίζεται, και οι δυο πλευρές κατορθώνουν να αποδείξουν ότι μπορούν να αποφύγουν τις συγκρούσεις και να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια.

Επίσης, καλωσόρισε την παρουσία του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Σχετική είδησηΒάρνα: Ο Αλ. Τσίπρας στην τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

ert.gr
Author:

Παναγιώτα Σαβούρδου

You May Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: