Αλλαγές στο Ασφαλιστικό σύστημα (video)

Τη συγκρότηση ομάδας εργασίας που θα επεξεργαστεί σχέδιο αναδιοργάνωσης της επικουρικής ασφάλισης, προβλέπει απόφαση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότη Μηταράκη, που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια».

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η ομάδα θα καταλήξει σε πόρισμα σχετικά με τον μηχανισμό μετάβασης σε ένα νέο σύστημα κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης στην Ελλάδα.

Οι προτάσεις θα παραδοθούν στον Υφυπουργό Εργασίας μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.

Εντωμεταξύ, σε συνέντευξη στον ΣΚΑΙ ο κ. Μηταράκης διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει θέμα (μη χορήγησης) συντάξεων για την επόμενη γενιά, καθώς το ασφαλιστικό σύστημα είναι ισχυρό. Εξήγησε μάλιστα, ότι η κυβέρνηση θέλει ένα σύστημα στα πρότυπα των προηγμένων δυτικών δημοκρατιών.

Ο πρώτος πυλώνας θα αποτελείται από την κύρια σύνταξη, η οποία θα παραμείνει δημόσια, υποχρεωτική και διανεμητική, με αποκλειστικό πάροχο τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
Ο δεύτερος πυλώνας θα αφορά στη νέα επικουρική σύνταξη, η οποία θα εφαρμοστεί αποκλειστικά στους εργαζόμενους που θα εισέλθουν στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Με τη νέα επικουρική, θα δημιουργηθούν ατομικοί λογαριασμοί με εισφορές τόσο από τους εργοδότες όσο και από τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα «αυγατίζουν» κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου των ασφαλισμένων.
Στο τέλος, η σύνταξη θα εξαρτάται από το ύψος αυτού του ατομικού λογαριασμού».

Ως προς το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, ο κ. Μηταράκης τόνισε: «Η ενοποίηση του ΕΦΚΑ πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά μόνο στα χαρτιά, καθώς η πραγματική ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων δεν υλοποιήθηκε ποτέ, όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες μεταξύ τους να προσπαθούν να συνεννοηθούν διά αλληλογραφίας. Σταθερός στόχος του υπουργείου παραμένει από το καλοκαίρι του 2020 να έχουμε περάσει στην ψηφιακή σύνταξη, με την ολοκλήρωση του σχεδίου «Άτλας», για το 1/3 των συντάξεων, όπου η έκδοση πλέον θα είναι αυτοματοποιημένη. Αυτήν τη στιγμή, εκκρεμούν πάνω από 400.000 συνταξιοδοτικά δικαιώματα».

Τέλος ως προς το ζήτημα των αναδρομικών, ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως είναι δεδομένο ότι σε μία ευνομούμενη χώρα δεν τίθεται κανένα ζήτημα σχετικά με το αν η εκτελεστική εξουσία θα συμμορφωθεί με αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, ενώ το τελικό ποσό της καταβολής των αναδρομικών συντάξεων θα καθορίσει και το χρόνο που αυτές θα καταβληθούν.

Πηγή: A’ Πρόγραμμα
Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη

www.ert.gr

Πηγή ert.gr
Author:

Νάσος Μπράτσος
Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box
Αρέσει σε %d bloggers: