Αλαλούμ με τα self tests: «Μας έστειλαν rapid test και ούτε καν σε ατομικές συσκευασίες»

Προ εκπλήξεως βρέθηκαν το πρωί της Τετάρτης αρκετοί φαρμακοποιοί των μεγάλων αστικών κέντρων με την παραλαβή των πρώτων παρτίδων self tests.

Και αυτό καθώς, τα παραλάβανε σε συσκευασίες 25 τεμαχίων και όχι σε ατομικές.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ, η φαρμακοποιός Έφη Κουνέλη, θα πρέπει τώρα να φτιάξουν οι ίδιοι φαρμακοποιοί τα τεστ σε ατομικές συσκευασίες, μαζί με όλα τα «ανταλλακτικά» για να μπορέσουν να τα διαθέσουν σε κάθε ασφαλισμένο.

Μάλιστα, τα υλικά για τη διενέργεια του self test είναι χωρισμένα ανά είδος, σε ξεχωριστές συσκευασίες. 

Σύμφωνα με την φαρμακοποιό, απαιτείται να ακολουθηθεί από μέρους τους μια συγκεκριμένη διαδικασία, σε χώρο απολυμασμένο, με χρήση μάσκας κλπ αφιερώνοντας κάποιες επιπλέον ώρες εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια εκφράζει την άποψη ότι η πολιτεία θα πρέπει να αποζημιώσει τους φαρμακοποιούς τόσο για τη διαδικασία «διαλογής» των τεστ όσο και για την εκπαίδευση του προσωπικού. 

Rapid test αντί για… self test

Την ίδια στιγμή, σε μια καταγγελία που προκαλεί γέλιο και παράλληλα προβληματισμό προχώρησε ο φαρμακοποιός Γιάννης Δαγρές.

Μιλώντας στο OPEN, κατήγγειλε ότι τα self tests που παρέδωσαν οι φαρμακαποθήκες δεν είναι self tests αλλά rapid tests επισημαίνονται και εκείνος ότι είναι και σε συσκευασίες των 25 τεμαχίων κι όχι ατομικές συσκευασίες.

«Για μένα έχει γίνει γκέλα και χοντρή γκέλα. Περιμέναμε kits αυτόνομα, αλλά βλέπουμε rapid test κι όχι self test. Μας έχουν δώσει συσκευασία με 25 kits. Κανονικά πρέπει να επιστραφούν αυτά. Θα τα δώσουμε ένα ένα, αν τα αφήσουν. Θα το κάνουμε αναγκαστικά, αλλά δεν είναι ασφαλές»

«Περιμέναμε αυτόνομες συσκευασίες του ενός. Μας έφεραν rapid test αντιγόνου με την μπατονέτα. Συγκεκριμένα η φαρμακαποθήκη μας προμήθευσε με το Sars-cov-2 Rapid Antigen rapid test», συμπλήρωσε.

πηγη topontiki.gr

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box