Αλέξης Τσίπρας: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

«Είμαι συνηθισμένος να χάνω στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζω στην κάλπη. Το έχω αποδείξει αυτό στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Είναι στρατηγική επιλογή οι εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο, ένδειξη ότι μπήκαμε στην κανονικότητα», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Στόχος η νίκη στις ευρωεκλογές, πρόσθεσε.

«Μην στοιχηματίζετε για το αποτέλεσμα των εκλογών»

Η εκλογική αναμέτρηση θα είναι ντέρμπι, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «χαίρομαι αν είναι η εκτίμηση των πολιτικών μας αντιπάλων ότι θα είναι εύκολες γι΄αυτούς. Το βουβό κύμα των πολιτών που αποφασίζουν με γνώμονα τι είναι καλύτερο για τον τόπο, θα εκφραστεί στις εκλογές».

Ακόμη κι αν η Συμφωνία των Πρεσπών είχε κόστος, δεν το σκέφθηκα, είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «όταν μου δόθηκε η ευκαιρία μετά από 30 χρόνια να επιλύσω μία διαφορά που στοίχιζε στη χώρα και τώρα δίνει πλεονεκτήματα, δεν σκέφθηκα το κόστος». Όπως είπε, ήταν καλή συγκυρία και οι προκάτοχοί του, αν είχαν βρεθεί σε παρόμοια συγκυρία, θα είχαν πράξει το ίδιο.

«Η συμφωνία πέτυχε το βέλτιστο δυνατό υπ΄ αυτές τις συνθήκες για τη χώρα μας. Μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού με ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων ζούσε σε μία συλλογική ψευδαίσθηση. Κανείς δεν μιλούσε για ΠΓΔΜ αλλά για Σκόπια και Σκοπιανούς, τους αποκαλούσαμε με το όνομα της πρωτεύουσας του κράτους τους. Εμείς εφαρμόσαμε την εθνική γραμμή που υπήρχε από το 2004», επεσήμανε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς δύο φορές για σύσκεψη, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μία ακραία αντιπολιτευτική στάση: «Ο κ. Μητσοτάκης υιοθέτησε την συνωμοσιολογική κατηγορία ότι υπήρξε συναλλαγή με τις συντάξεις. Ούτε ο ίδιος δεν μπορεί να το αποδείξει».

Από τη μία πλευρά, υπάρχουν πραγματικά σκάνδαλα και από την άλλη υπάρχει «πετσιτολογία», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, και πρόσθεσε ότι «για πάσα νόσο και πάσα αστοχία υπάρχει ένας Πετσίτης».

«Είμαστε ανοικτοί σε κάθε έλεγχο»

Αν υπάρχει οποιοδήποτε σκάνδαλο που έχει σχέση με δημόσιο χρήμα να μας το πούνε, σημείωσε απαντώντας σε ερώτηση για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τις σχέσεις του Νίκου Παππά με τον Πετσίτη και πρόσθεσε: «Είμαστε ανοικτοί να έλθει όποιος θέλει για να δούμε τους λογαριασμούς μας και πως ζούμε». Θύμισε ότι παλαιότερα «όταν είπα στην βουλή κανένα πολιτικό πρόσωπο με offshore, έτρεχαν να κρυφτούν».

Το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό, υπήρξε σπατάλη δημοσίων πόρων, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «το ποιος και με ποιο τρόπο και μέσω ποιων προσώπων έγινε, αυτό θα το ψάξει η δικαιοσύνη».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι η εισαγγελία διαφθοράς έβαλε την υπόθεση στο αρχείο για τέσσερα πρόσωπα, δείχνει ότι δεν υπάρχει σκευωρία. Αν κάποιος πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τον κ. Πικραμένο, αυτός είναι ο κ. Βενιζέλος που έφτιαξε το νόμο περί ευθύνης υπουργών, ανέφερε.

Ιστορική εξέλιξη η αποπληρωμή των δανείων

Η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ είναι πολύ σημαντική εξέλιξη, η δεύτερη πιο σημαντική μετά την έξοδο από τα προγράμματα τον Αύγουστο του 2018, εκτίμησε ο Πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι έχουμε ανάπτυξη 2,2 με 2,4 μονάδες, τη μεγαλύτερη στην ΕΕ, ενώ όλοι οι δείκτες της οικονομίας είναι θετικοί. Αυτό συμβαίνει, είπε, γιατί σήμερα έχουμε ρευστότητα ενώ παρέλαβε άδεια ταμεία: «Αυτά δεν τα πέτυχε ο Τσίπρας τα πέτυχε ο ελληνικός λαός με τις θυσίες του».

«Ούτε λόγος για μείωση του αφορολόγητου»

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ούτε λόγος για μείωση του αφορολόγητου»: «Έχουμε ιστορικό χαμηλό στις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων (Ο κ. Μητσοτάκης διαψεύστηκε και σε αυτό όταν έλεγε όταν δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές), έχουμε φθηνό δανεισμό, έχουμε ρευστότητα, έχουμε το ΔΝΤ να αποχωρεί. Με βάση αυτά τα δεδομένα μπορούμε να προχωρήσουμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Πηγή ert.gr
Author:

Μπέττυ Σαβούρδου

You May Also Like

Αρέσει σε %d bloggers: