Ακίνητα: Νέες αντικειμενικές αξίες – Σε ποιες περιοχές θα αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ

Αλλάζουν όλα στις τιμές των ακινήτων, καθώς ο προϋπολογισμός του 2020 φέρνει αλλαγές σε πέντε βασικούς φόρους. Τι αλλάζει στις αντικειμενικές αξίες, στις τιμές ζώνης και ποιες οι παρεμβάσεις που θα αλλάξουν το χάρτη της κτηματαγοράς και τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Αλλαγές σε πέντε βασικούς φόρους στα ακίνητα φέρνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών μέσω του εξορθολογισμού του συστήματος αντικειμενικών αξιών προσδοκά σε πρόσθετα έσοδα ύψους 142 εκατ. ευρώ.

Οι αλλαγές περιλαμβάνουν νέο προσδιορισμό των αντικειμενικών για να προσεγγίσουν τις εμπορικές αξίες, νέες τιμές ζώνης και επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε περίπου 7.000 περιοχές σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Πρόκειται για παρεμβάσεις που θα αλλάξουν τον χάρτη της κτηματαγοράς και τα δεδομένα για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2020, των φόρων στις αγοραπωλησίες, στις γονικές παροχές, στις δωρεές και στις κληρονομιές.

Το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να βάλει στα ταμεία πρόσθετα έσοδα ύψους 142 εκατ. ευρώ μόνο από τον εξορθολογισμό του συστήματος των αντικειμενικών αξιών.

Αναπροσαρμογή αντικειμενικών

Οι περιοχές στις οποίες η ψαλίδα μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών παραμένει ανοιχτή είναι «υποψήφιες» για αύξηση των τιμών ζώνης.

Τις τιμές στην κτηματαγορά έχουν διαμορφώσει ανοδικά οι μισθώσεις μέσω Airbnb και οι αγορές για Χρυσή Βίζα τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου και των μεγάλων πόλεων της χώρας.

Οι διαφορές που παρατηρούνται σήμερα στην αγορά μεταξύ των εμπορικών και των αντικειμενικών τιμών δείχνουν αυξήσεις σε συνοικίες του κέντρου της Αθήνας, όπως Κουκάκι, Εξάρχεια, Κυψέλη, Κολωνάκι, Αμπελόκηποι, Παγκράτι, Σύνταγμα, Χίλτον.

Στο κέντρο της Αθήνας οι τιμές πώλησης των κατοικιών καταγράφουν αύξηση πάνω από 30%. Μεγαλύτερες τιμές ζώνης θα δουν και πολλά προάστια του Λεκανοπεδίου τα οποία το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει τα πάνω τους, όπως το Μαρούσι, το Ελληνικό, το Χαλάνδρι, η Γλυφάδα αλλά και ο Πειραιάς.

Επεκτείνεται το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού

Πρόκειται για παρέμβαση που, σύμφωνα με το υπουργείο, θα δώσει τη δυνατότητα για περαιτέρω μείωση των βαρών στους πολίτες που κατέβαλαν δυσανάλογα υψηλούς φόρους ακινήτων.

Αφορά στην επέκταση του συστήματος του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Περίπου 7.000 περιοχές σε όλη τη χώρα είναι εκτός του αντικειμενικού συστήματος, με αποτέλεσμα πολυτελείς βίλες που βρίσκονται σε περιοχές-φιλέτα στη Μύκονο, στη Σαντορίνη, στο Πόρτο Χέλι να φορολογούνται ελάχιστα.

dikaiologitika.gr
Author:

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box
Αρέσει σε %d bloggers: