Αισιοδοξεί η Αθήνα για την 4η αξιολόγηση – Επιστρέφουν τα κλιμάκια των θεσμών (video)

Tην ερχόμενη εβδομάδα, αναμένονται οι συζητήσεις στελεχών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στο πλαίσιο της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Θετικές πάντως είναι οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για το ρυθμό ανάπτυξης κυρίως για το 2020. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στο πανεπιστήμιο Υale, ανέλυσε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη φέτος θα φτάσει το 1,9%.

Στο 1,9% του ΑΕΠ «βλέπει» την ανάπτυξη φέτος στη χώρα μας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, προέβλεψε ότι το δεύτερο εξάμηνο φέτος ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας θα ανέλθει στο 2,3% ενώ άνω του 2% θα κινηθεί συνολικά το 2020. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν κίνδυνοι, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εγχώριο περιβάλλον, αναφέροντας χαρακτηριστικά την παγκόσμια οικονομία, τις εμπορικές εντάσεις αλλά και τους δημοσιονομικούς κινδύνους που πιθανόν προκύψουν από τις αποφάσεις του ΣτΕ για τις συντάξεις.

Ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε ότι στις μεσο-μακροπρόθεσμες προκλήσεις περιλαμβάνεται το θέμα του χρέους και η ικανότητα της χώρας να το εξυπηρετήσει μακροπρόθεσμα, το αρνητικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η μεγάλη ανεργία αλλά και το δημογραφικό. Τόνισε ότι πρέπει να αυξηθούν οι επενδύσεις προκειμένου να καλυφθεί το επενδυτικό κενό που άφησε πίσω της η κρίση.

Σε ό,τι αφορά τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις, στάθηκε στο γεγονός πως η χώρα δεν έχει ακόμα επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα. Υποστήριξε ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, τα spread των ελληνικών ομολόγων μπορούν να μειωθούν κατά επιπλέον 60 μονάδες βάσης (0,6%), παρά την ήδη μεγάλη αποκλιμάκωση των αποδόσεων.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Κ. Τσάβαλος

www.ert.gr

ert.gr
Author:

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΡΩΝΑΚΗΣ
Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box
Αρέσει σε %d bloggers: