Αθλητικός Τουρισμός στο Δήμο Ηγουμενίτσας

Αθλητικός Τουρισμός στο Δήμο Ηγουμενίτσας
Άρθρο του Ζήγου Χρήστου

(Γενικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου και Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού)

Ορισμός : ο αθλητικός τουρισμός είναι μια ειδική μορφή ποιοτικού τουρισμού, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, τον εμπλουτισμό και τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος.

Βασικός μοχλός ανάπτυξης και προσέγγισης του αθλητικού τουρισμού στο Δήμο Ηγουμενίτσας είναι τα ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ και οι άνθρωποι που τα πλαισιώνουν. Εκ μέρους   της Ομοσπονδίας οφείλουμε να δώσουμε τα συγχαρητήρια μας και ένα μεγάλο μπράβο σε αυτούς τους ανθρώπους, τους επώνυμους και ανώνυμους εθελοντές του ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ.

Το 2018 ήταν μια επιτυχημένη χρονιά σε αθλητικά γεγονότα, τα οποία προσέλκυσαν πλήθος αθλητών, προπονητών, παραγόντων και των οικογενειών τους, που συνδύασαν τον αθλητισμό και τον τουρισμό για τις διακοπές στην περιοχή μας και έδωσαν μια ώθηση στην αύξηση της τουριστικής κίνησης στα ξενοδοχειακά καταλύματα, στη γαστρονομία και τα αξιοθέατα του τόπου μας. Αυτοί οι πελάτες, είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές, για την προβολή του τόπου μας, ως τουριστικού προορισμού, συνδυάζοντας τον αθλητισμό με τον τουρισμό και την ψυχαγωγία.
Χωρίς να αδικήσω κάποιο αθλητικό σωματείο, θα τονίσω τις επιτυχημένες διοργανώσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης (Τένις), του Ναυταθλητικού Ομίλου, του Πρωτέα  κλπ., με Περιφερειακές, Πανελλήνιες και Διεθνείς συναντήσεις και διακρίσεις. Μεγάλη αναμένεται η συμμετοχή στο Τρίαθλον, που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές διάστημα καθώς και το Πανελλήνιο πρωτάθλημα TAE KWON DO. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ και στον Μηχανοκίνητο αθλητισμό, ο οποίος κάθε χρόνο προσελκύει όλο και περισσότερους τουρίστες, κυρίως νέους, με τις εκδηλώσεις και τους αγώνες που διοργανώνουν τα αντίστοιχα σωματεία του, όπως οι αγώνες Moto Cross, το Vespa Club, τα Jeep 4×4 σε ειδικές διαδρομές και βεβαίως οι διεθνής και πανελλαδικές συναντήσεις των μοτοσικλετιστών στο Δρέπανο της Ηγουμενίτσας. Χώρος που έχει καθιερωθεί ως τόπος συνάντησης από μεγάλες εταιρίες, όπως η Harley Davidson, η Honda κτλ.

Και στον αθλητικό τουρισμό, οι αρχαίοι Έλληνες ήταν πρωτοπόροι, με παγκοσμίου φήμης αθλητικά γεγονότα, όπως οι  Ολυμπιακοί Αγώνες, ο Μαραθώνιος κτλ.

Στο επιχειρηματικό μέρος του αθλητικού τουρισμού υπάρχει σίγουρη επενδυτική ευκαιρία, με τη δημιουργία ενός ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ-ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ με σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις και υποδομές ολυμπιακών προδιαγραφών, με σύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα, με την  προώθηση της τοπικής γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων. Η επένδυση αυτή, μπορεί να ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, με 40 έως 50% επιδότηση (ιδού πεδίον δόξης λαμπρό, για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές).

Κλείνοντας, το επίκαιρο κατ’ εμέ, άρθρο αυτό, θα κάνω μια επισήμανση – παράκληση – προς τις Διοικήσεις των Αθλητικών Σωματείων, να μην επιλέγουν το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου για τις εκδηλώσεις τους, αλλά την Άνοιξη ή το φθινόπωρο, για την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, τις καλύτερες τιμές και την αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού.

Επίσης , να επισημάνω ότι οι φορείς της περιοχής, Δήμος-Περιφέρεια-Επιμελητήριο κτλ., πρέπει να ενισχύουν τα Αθλητικά Σωματεία, για περισσότερες και καλύτερες εκδηλώσεις το 2019.

Τους ευχαριστούμε και τους ευχόμαστε πολλές και καλές επιτυχίες τα επόμενα χρόνια.

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box