Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Στράτος Ιωάννου – Ήπειρος: προορισμός 4 εποχών

sibota blogΉπειρος: προορισμός 4 εποχών

 Άρθρο του Στράτου Ιωάννου

stratos ioannou n 005Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας

& Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη, Αρμόδιου για την τουριστική Ανάπτυξη της Ηπείρου

Αυτήν την εποχή, που περνάμε μέσα από τις Συμπληγάδες ως χώρα, με όλες αυτές τις αντίξοες οικονομικές εξελίξεις, που έχουν κάνει την κοινωνία μας να μαστίζεται από την οικονομική κρίση και την ανεργία, ο τουρισμός, μαζί με τον πρωτογενή τομέα, έχει αποδειχθεί ότι αποτελούν την μόνη ασπίδα απέναντι στην κρίση, αλλά και τη σταθερή ελπίδα για ανάκαμψη.

Ο τουρισμός είναι ίσως ο μόνος τομέας ο οποίος εξακολουθεί να παρουσιάζει ανάπτυξη και αύξηση του τζίρου μέσα σε αυτό το ζοφερό οικονομικό τοπίο. Εμείς στην Ήπειρο έχουμε τη χαρά να βλέπουμε στην πράξη αυτήν ανάπτυξη στον τουριστικό κλάδο, η οποία φέρνει άμεσα εισόδημα στον Ηπειρώτη.

Αισθάνομαι υπερήφανος, που από την θέση του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Υπεύθυνου για την τουριστική Ανάπτυξη της Ηπείρου έχω συμβάλλει τα τελευταία αυτά 5 χρόνια στην επίτευξη αυτού του στόχου, πιστεύοντας παράλληλα ότι η Ήπειρος έχει πολλά περιθώρια τουριστικής ανάπτυξης.

           

Ήπειρος: ένας μοναδικός τόπος

             Καταρχήν, έχουμε το μοναδικό προνόμιο να κατοικούμε σε έναν τόπο μοναδικό, σε έναν θα έλεγα ευλογημένο τόπο. Η  ‘Ήπειρος έχει διατηρήσει ανόθευτη τη σπάνια φυσική της ομορφιά και την παράδοση. Εδώ βρίσκει ο επισκέπτης έναν σπάνιο συνδυασμό δυνατοτήτων, από τον πιο ορεινό τουρισμό, με τα γραφικά χωριά, τα ποτάμια και τα μοναστήρια, μέχρι την πιο μεστή καλοκαιρινή εμπειρία, με τις  κοσμοπολίτικες αλλά και παρθένες παραλίες, σε μια εναλλαγή αλλά και σε εγγύτητα που ξαφνιάζει.  Εδώ δεσπόζουν τα όμορφα Γιάννενα, το Μέτσοβο, τα Ζαγόρια, η Άρτα, η Ηγουμενίτσα αλλά και εξαιρετικοί παραθαλάσσιοι προορισμοί από την Πρέβεζα ως την Πάργα, τα Σύβοτα και την Πέρδικα. Η Ήπειρος έχει θαυμάσια τοπία μα και σπάνιους αρχαιολογικούς θησαυρούς σε κάθε γωνιά της.

Διακοπές στην Ήπειρο σημαίνει να έχεις δίπλα σου ζωντανή την παράδοση, την Ηπειρώτικη γαστρονομία, το βουνό, το ποτάμι, την ιστορία, τα πλατάνια και λίγα μέτρα πιο κάτω την πανέμορφη ακτογραμμή του Ιονίου, με πάνω από 100 περίπου χμ ιδεώδους αμμουδιάς και από την άλλη την λιμνοθάλασσα του Αμβρακικού με την άγρια χλωρίδα και πανίδα.

Η Ήπειρος διαθέτει καταλύματα υψηλού επιπέδου αλλά φημίζεται και για τις προσιτές τιμές της. Διασχίζεται από ένα σύγχρονο δίκτυο οδικών συνδέσεων, έχει το διεθνές λιμάνι της Ηγουμενίτσας και 2 αεροδρόμια, το διεθνές αεροδρόμιο του Ακτίου και των Ιωαννίνων, ενώ διαθέτει και σύγχρονες μαρίνες.

parga blog

Ανάπτυξη με αγάπη για το φυσικό περιβάλλον, για την παράδοση και τον πολιτισμό μας

Η Ήπειρος είναι από τις λίγες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης, που έχει κρατήσει αναλλοίωτα τα φυσικά της πλεονεκτήματα, την παρθένα φύση της και τις σπάνιες ομορφιές της. Επίσης, είναι από τις περιοχές που έχει μεγάλες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης, και αυτό γίνεται με τρόπο που να διασφαλίζει το περιβάλλον και την αειφορία. Εμείς, με πυξίδα ένα στρατηγικό σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου με πνοή δεκαετίας, που εξ αρχής εκπονήσαμε, επιδιώκουμε μια μορφή τουριστικής ανάπτυξης που όχι απλώς δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, αλλά με τις παρεμβάσεις μας, ενισχύει και θωρακίζει τον περιβαλλοντικό μας πλούτο. Η λελογισμένη αειφόρος ανάπτυξη, δίνει εισόδημα στους Ηπειρώτες αλλά και χτίζει την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας.

Οικοδομούμε, με σύγχρονους όρους προώθησης την Ήπειρο ως προορισμό 4 εποχών, καθώς είναι πραγματικά από τις λίγες περιοχές που έχουν προτάσεις για όλο το χρόνο. Προωθούμε την Ήπειρο με βάση όλες τις μορφές τουρισμού που προσφέρει, εκτός από τον ήλιο, τη θάλασσα και το βουνό, τον πολιτιστικό τουρισμό, το θρησκευτικό τουρισμό, τον γαστρονομικό τουρισμό, τον θαλάσσιο τουρισμό, τον τουρισμό περιπέτειας και τον τουρισμό φύσης. Επιδιώκουμε την ισόρροπη διασπορά του αναπτυξιακού και οικονομικού οφέλους σε όλη την επικράτεια της Ηπείρου για την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των Ηπειρωτών, αλλά και την παροχή άριστων υπηρεσιών στους επισκέπτες. Χρησιμοποιούμε σύγχρονη τεχνογνωσία για να προσφέρουμε σε όποιον επιλέξει την Ήπειρο μια ζεστή γεύση παραδοσιακής ηπειρώτικης φιλοξενίας.  Εμπλουτίζουμε την εμπειρία του επισκέπτη με την περίφημη γαστρονομία μας από τα αγνά ηπειρώτικα προϊόντα, προωθώντας ιδέες όπως το Ελληνικό Ηπειρώτικο πρωινό.

 

Διαρκές Πρόγραμμα τουριστικής προβολής

Μέσα στην αντίξοη οικονομική συγκυρία καταφέραμε να βρούμε χρηματοδότηση για την υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος τουριστικής προβολής σε όλα τα μέσα και το διαδίκτυο, με μια επιθετική και εξωστρεφή επικοινωνιακή στρατηγική, η οποία έκανε την Ήπειρο να ξεχωρίσει. Η διαρκής δυναμική παρουσία της Ηπείρου σε επιλεγμένες τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού έφερε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του ρεύματος επισκεπτών προς την Ήπειρο από παραδοσιακές αγορές, αλλά και το άνοιγμα νέων αγορών. Αντίστοιχα, δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην φιλοξενία δημοσιογράφων από διεθνή δίκτυα και τουριστικών πρακτόρων, που μας απέφερε στην πρώτη περίπτωση τεράστια δωρεάν δημοσιότητα και στη δεύτερη περίπτωση υλοποίηση άμεσων τουριστικών συμφωνιών, που μετρήθηκαν με την αύξηση των πτήσεων στα αεροδρόμια της Ηπείρου, και ιδιαίτερα με τον ερχομό αεροπορικών εταιριών από νέες χώρες. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την επαναλαμβανόμενη ανά χρονιά αύξηση των επισκεπτών της Ηπείρου!

 

Δουλέψαμε ιδιαίτερα στον τομέα της αναβάθμισης των υπηρεσιών μας προς τους επισκέπτες και τους τουρίστες, σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με τους  επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, είτε μέσα από εκπαιδευτικά σεμινάρια, είτε μέσω της υιοθέτησης καλών πρακτικών όπως η συστηματική προώθηση του Ηπειρώτικου Πρωινού και εν γένει της Ηπειρώτικης γαστρονομίας. Εκεί είχαμε πραγματικά ένα σπουδαίο αποτέλεσμα. Σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΤΕ του 2015 η Ήπειρος βρίσκεται στην υψηλότερη θέση ικανοποίησης επισκεπτών με ποσοστό 89,0% και ακολουθούν οι Κυκλάδες με ποσοστό 88,6%! Είναι πραγματικά σπουδαίο και ελπιδοφόρο  το ότι ξεπεράσαμε παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς όπως πχ οι Κυκλάδες και η επίδοσή μας αυτή υπόσχεται και προεξοφλεί μεγαλύτερη ακόμη αύξηση του τουρισμού στον τόπο μας. Γιατί, ως γνωστόν, ο καλύτερος πρεσβευτή ενός τόπου είναι ο ικανοποιημένος πελάτης.

 

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα μεγάλο επίτευγμα της Περιφέρειας Ηπείρου, που αναδεικνύει και αξιοποιεί στο έπακρο τον αρχαιολογικό πλούτο της και τον συνδέει έντεχνα με τον τουρισμό και την τουριστική ανάπτυξη. Πρόκειται για

τις «Πολιτιστικές διαδρομές στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου» είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα που δημιουργούμε σε συνεργασία με τα Υπουργεία Τουρισμού και Πολιτισμού και το σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, και το οποίο αποτελεί ένα δείγμα του πως αντιλαμβανόμαστε την τουριστική ανάπτυξη. Επαινέθηκε ως πρότυπη ενέργεια από τον ευρωπαίο επίτροπο και προεντάχθηκε με προϋπολογισμό 37 εκ. Ίσως είναι το πιο καινοτόμο πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, ενώ πολλές άλλες περιφέρειες προσπαθούν να μιμηθούν την πρωτοβουλία μας.

Τα θέατρα της αρχαίας Νικόπολης και της Κασσώπης στην Πρέβεζα, της Αμβρακίας στην Άρτα, των Γιτάνων στη Θεσπρωτία και της Δωδώνης στα Ιωάννινα, θα συγκροτήσουν την πρώτη ύλη για μια πρόταση -υψηλών προδιαγραφών- επίσκεψης της Ηπείρου, σε κοινά από όλο τον κόσμο. Υποσχόμαστε μια μοναδική εμπειρία συντεθειμένη από αρχαιολογία και ιστορία, ηπειρώτικη παράδοση και γαστρονομία σε κάθε επισκέπτη που θα επιλέξει τις «διαδρομές» ως μια αφορμή για να γνωρίσει τον τόπο μας. Συνεχίζουμε σχεδιάζοντας και άλλα τέτοια πρωτότυπα εγχειρήματα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, μαζί με τους οποίους καταφέρνουμε αυτές τις επιδόσεις, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τους συνεργάτες μου και κάθε Ηπειρώτη, που σε καθημερινή βάση κάνει πράξη αυτό που λέμε «Ηπειρώτικη Φιλοξενία».

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο έντυπο περιοδικό Step, στο τεύχος Μαρτίου 2016

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.