Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Έφυγε από την ζωή ο δημοσιογράφος Γιώργης Μασσαβέτας

Σε ηλικία 78 ετών έφυγε ένας σπουδαίος δημοσιογράφος ο Γιώργης Μασσαβέτας.

Ήταν πολιτικός συντάκτης και αρθρογράφος ενώ ήταν αρχισυντάκτης σε πολλές εφημερίδες. Η στήλη του “Καλημέρα κ. Πρόεδρε” αρχικά στην Ελευθεροτυπία άφησε ιστορία και ήταν και η αφορμή διαγραφής του από το ΠΑΣΟΚ. Είχε εκδώσει και την εφημερίδα “metrorama” ως free press.

Επίσης ξεχώρισε για τα χρονογραφήματα του.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Γιώργης Μασσαβέτας γεννήθηκε το 1944 στον Πειραιά. Την δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ξεκίνησε, έφηβος ακόμα, στην εφημερίδα «Παρατηρητής» της Νίκαιας, ως ερασιτέχνης συντάκτης. Από το 1963, εργάστηκε ως επαγγελματίας ρεπόρτερ στις εφημερίδες «Ανένδοτος», «ΑΥΓΗ» και «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» και συνέχισε στον «Ελληνικό Βορρά» και την «ΕΞΠΡΕΣ».

Μετά την Μεταπολίτευση, εργάστηκε αρχικά ως πολιτικός συντάκτης και αρθρογράφος και μετέπειτα ως αρχισυντάκτης στην εφημερίδα «ΑΘΗΝΑΪΚΗ» και το 1976 συνέχισε για δυο χρόνια ως σχολιογράφος στο «ΒΗΜΑ». Το διάστημα 1978-1988 διετέλεσε πολιτικός συντάκτης και αρθρογράφος στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και, αφού απασχολήθηκε στις εφημερίδες «ΠΡΩΤΗ» και «ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ» έως το 1993, ξεκίνησε τη μακρόχρονη πορεία του ως αρχισυντάκτης στην εφημερίδα «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ».

O Γιώργης Μασσαβέτας ξεχώρισε, όμως, κυρίως για τα χρονογραφήματα του, τα οποία κυκλοφόρησαν σε 5 βιβλία: «Στη μάχη για την αλλαγή» (με πρόλογο του Ανδρέα Παπανδρέου), «Καλημέρα κύριε Πρόεδρε»,  Καληνύχτα κύριε Πρόεδρε», «Καλημέρα πολίτη» και «Η κληρονομιά του Ανδρέα». Το 1996, εξέδωσε, επίσης, ένα πολιτικό χρονικό με τίτλο «Ανατρέψατε Μητσοτάκη», το οποίο έγινε μπέστ σέλερ της χρονιάς.

Στο λογοτεχνικό στίβο πρωτοεμφανίστηκε το 1975, με την ποιητική συλλογή «Φιλήσυχοι Πολίτες» και 10 χρόνια αργότερα με την «Κατάθεση ψυχής». Είχε εκδώσει πεζογραφήματα όπως: «Η κόκκινη δράκαινα», «Έγκλημα στα Μανιάτικα», «Γυναικείες Ιστορίες» κ.ά καθώς και ένα παιδικό βιβλίο με τίτλο «Των Οσπρίων η Γιορτή». Για τη συλλογή διηγημάτων του «Γυναικείες Ιστορίες», ο Μίμης Ανδρουλάκης τον χαρακτήρισε «Κάρολο Ντίκενς της Ελλάδας». Για τη στήλη του «Καλημέρα κύριε Πρόεδρε» είχε τιμηθεί με το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση.

Το 2000, έκανε την πρώτη του εκδοτική προσπάθεια. Ως πρωτοπόρος που ήταν πάντοτε έφερε στην Ελλάδα το πρώτο δωρεάν διανεμόμενο φύλλο, το «Μετρόραμα». Μετά τη συνταξιοδότησή του, δεν έπαψε ποτέ να αρθρογραφεί. Το τελευταίο του άρθρο δημοσιεύθηκε μόλις δύο ημέρες πριν από το θάνατό του.