Έτοιμες οι πλατφόρμες για την εξ αποστάσεως διδασκαλία από το υπουργείο Παιδείας

Σε πλήρη εφαρμογή τέθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων τα ψηφιακά εργαλεία που θα επιτρέψουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία προκειμένου να διαταραχθεί όσο το δυνατόν λιγότερο η σχολική χρονιά λόγω των έκτακτων συνθηκών που βιώνει και η χώρα μας.

Ηεξ αποστάσεως διδασκαλία αποτελεί το πλέον πρόσφορο μέσο για να διατηρήσουν οι μαθητές, οι σπουδαστές και οι φοιτητές την επαφή τους με την εκπαιδευτική διαδικασία χωρίς να αποσκοπεί στο να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό, τέθηκε για πρώτη φορά πιλοτικά σε λειτουργία η εφαρμογή παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος συνομίλησε με τους μαθητές αλλά και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

«Η χρονιά δεν χάνεται. Η τεχνολογία είναι σύμμαχός μας»

Ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους μαθητές ανέφερε ότι «οι Πανελλήνιες θα γίνουν, έχουμε  δεσμευτεί, ελπίζουμε όλα να πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα ανάλογα με το πόσο θα κρατήσει αυτή η περιπέτεια. Ο κόπος σας δεν πάει χαμένος, η χρονιά δεν χάνεται και θα πρέπει να συνεχίσετε και να προσαρμοστείτε όπως και όλοι μας σε αυτές τις ειδικές αντιξοότητες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και βέβαια με καλή διάθεση όλοι να συμμετέχουμε όσο πιο πολύ μπορούμε με τα καινούργια ψηφιακά εργαλεία τα οποίας μας δίνει το Υπουργείο και τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας πως η τεχνολογία μπορεί να καταστεί σύμμαχός μας στην περίπτωση αυτή.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να ευχαριστήσει όλους τους παράγοντες της εκπαίδευσης για τη συμβολή τους στο εγχείρημα αυτό. Το καλάθι των διαθέσιμων ψηφιακών εργαλείων για την υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα περιλαμβάνει όλες τις υφιστάμενες ψηφιακές δομές του Υπουργείου, καθώς και τις δικτυακές συνδέσεις και υπηρεσίες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, αλλά και  τρεις ψηφιακές πλατφόρμες που παρέχονται δωρεάν προς το Υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς του από τις εταιρείες CISCO, Google και Microsoft. Επιπλέον, ενημερωτικό υλικό για την αξιοποίηση των εργαλείων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα παρέχεται και μέσω της τηλεόρασης της ΕΡΤ.

Μαζί με τον Πρωθυπουργό την πρώτη πιλοτική εφαρμογή της διαδικασίας παρακολούθησαν η Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, η Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Βασίλης Διγαλάκης.

πηγή real.gr

Ζητώντας άμεσα συνάντηση με την υπουργό Παιδείας, η ΟΛΜΕ καταγγέλλει πως το υπουργείο προβαίνει σε κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως οι εξαγγελίες για εξ αποστάσεως διδασκαλία, ενώ για τις πανελλαδικές η Ομοσπονδία μιλά για «απαράδεκτους πειραματισμούς που μόνο πανικό προκαλούν», μάλιστα χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τον κλάδο.

Η ΟΛΜΕ τονίζει πως «ο εξορθολογισμός της ύλης πρέπει να είναι ανάλογος με τον χαμένο διδακτικό χρόνο, όμως η ανακοίνωση για το μέτρο αυτό πρέπει να είναι άμεση προκειμένου να καθησυχαστούν μαθητές και γονείς. Κάθε άλλο πιθανό μέτρο αναπλήρωσης των χαμένων μαθημάτων πρέπει να εξεταστεί όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση».

Στον ίδιο σκληρό τόνο αναφέρεται στο ζήτημα της εξ αποστάσεως διδασκαλίας για την οποία, είναι αλήθεια, μόνον η κ. Κεραμέως δηλώνει έτοιμη. Οι επιφυλάξεις (που η «Εφ.Συν.» εξαρχής είχε διατυπώσει) επιβεβαιώνονται απ’ όλους τους καθ’ ύλην αρμόδιους.

Η ΟΛΜΕ επισημαίνει: «Χωρίς υποδομές, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς μαθησιακό υλικό, χωρίς καλή γνώση του οποιουδήποτε εργαλείου τόσο των διδασκόντων όσο και των μαθητών δεν μπορεί να υπάρξει εξ αποστάσεως εκπαίδευση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Χιλιάδες μαθητές ανά τη χώρα δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή ή ακόμα και σύνδεση στο διαδίκτυο, γεγονός που τους αποκλείει εξ ορισμού από κάθε τέτοια διαδικασία και άρα καταργεί την ισότιμη πρόσβαση στις εκπαιδευτικές διαδικασίες».

Επί τάπητος

Προς επίρρωσιν, οι δηλώσεις καθηγητών πανεπιστημίου που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο. Οι απαιτήσεις σε προετοιμασία, σχεδιασμό και υλικό (το οποίο δεν είναι έτοιμο παρά σε ελάχιστο βαθμό) είναι κοινός τόπος των επιφυλάξεων και φυσικά ο χρόνος που απαιτείται για όλα αυτά. Ακαδημαϊκοί, ήδη, μιλούν για έλλειψη σοβαρότητας στις βεβιασμένες δημόσιες ανακοινώσεις. Ολα αυτά φυσικά αφορούν τη δευτεροβάθμια. Τα ΑΕΙ είναι πιο εξοικειωμένα και μπορούν να ανταποκριθούν. Ηδη έχουν δοθεί οι απαραίτητες οδηγίες.

Η ΟΛΜΕ, τέλος, ζητεί να τεθούν επί τάπητος η λειτουργία των σχολικών μονάδων, οι μετακινήσεις μονίμων-αναπληρωτών, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η μείωση της διδακτέας ύλης, η αναστολή νομοθετικών πρωτοβουλιών στην εκπαίδευση, προβλήματα που αφορούν τις εκδρομές (επιστροφές προκαταβολών) κ.ά.

πηγή efsyn.gr

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box
Αρέσει σε %d bloggers: