Άρτα: Αύριο τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Δημήτρη Βάσσου

Ζωγραφικά έργα του Δημήτρη Βάσσου θα εκτεθούν από 5 έως και 13 Δεκεμβρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη “Γιάννης Μόραλης” στην ΄Αρτα.  Πρόκειται για δουλειά των πέντε τελευταίων ετών και είναι όλα λάδια σε μουσαμά.  Τα έργα αυτά δεν αποτελούν όλα μια ενιαία ενότητα αλλά προέρχονται από διάφορες συλλογές, τελείως διαφορετικές μεταξύ τους  ως προς την θεματολογία αλλά και την εικαστική απόδοση.  Αποτελούν θέματα, όπως αναφέρει ο Δημήτρης Βάσσος, που κατά καιρούς τον έχουν  απασχολήσει και θα ήθελε καθένα από αυτά να αποτελέσει και το αντικείμενο ξεχωριστής και άρτιας έκθεσης.  Αλλά επειδή ο χρόνος δεν του το επιτρέπει περιλαμβάνει στην έκθεση αυτή 40 αποσπασματικά έργα, διαφόρων ενοτήτων όπως :  Γη-φύση, δέντρα, καφέ-μπαρ, fascion και αντικατοπτρισμοί .  

Ο Δημήτρης Βάσσος αναφέρει χαρακτηριστικά: “Γεννήθηκα στην ΄Αρτα το 1951. Από μαθητής ήθελα να γίνω ζωγράφος στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ή αρχιτέκτονας και γι αυτό έκανα αρκετά μαθήματα ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου.  Τελικά συμβιβάζοντας (!!!) τα δύο παραπάνω, έγινα κτηνίατρος.  Και επειδή η αγάπη δεν ξεχνιέται ποτέ, από φοιτητής πέρασα ατελείωτες μέρες διαβάζοντας για την τέχνη και συχνάζοντας σε ατελιέ και γκαλερί ζωγράφων, επώνυμων και μη, βλέποντας, ακούγοντας, ρωτώντας, συζητώντας και μαθαίνοντας διάφορα μυστικά γεμάτα μαγεία. ΄Ετσι έκανα τη ζωγραφική χόμπι μου. ΄Εχω παρουσιάσει έργα μου σε τέσσερις ατομικές και πέντε ομαδικές εκθέσεις σε διάφορες πόλεις με κριτικές ενθαρρυντικές.  Αλλά η τέχνη απαιτεί θυσίες και χρόνος δεν υπήρχε. ΄Εχω ακόμη ασχοληθεί με τη σκηνογραφία στο ερασιτεχνικό θέατρο, σύνθεση αφισών για θεατρικά έργα και εικονογράφηση βιβλίων.  Μάλιστα φέτος απέσπασα και το πρώτο βραβείο καλύτερης  αφίσας στο 9ο  Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου για το έργο “Miss Julia” του ‘Αουγκουστ  Στρίντμπεργκ, που ανέβασε το θεατρικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου “Μακρυγιάννης” της ΄Αρτας.  Στο παρελθόν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου φιλοτέχνησα τη σημαία και τον Θυρεό της πόλης μου που έκτοτε αποτελούν σύμβολά της. ΄Εργα μου βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, στο Δημαρχείο και στο Επιμελητήριο της ΄Αρτας, στο ΤΕΙ Ηπείρου και στον Σύλλογο “Σκουφά” στην ΄Αρτα.”

Για το Δημήτρη Βάσσο η Αρετή Μιχελάκου, ζωγράφος, εκπαιδευτικός-απόφοιτος ΑΣΚΤ  έγραψε:  Ο Δημήτρης Βάσσος είναι ένας άνθρωπος  πολυπράγμων και ανήσυχη προσωπικότητα και όπως είναι φυσικό μεταφέρει μέσα από τα έργα του την προσωπική του δυναμική, τις εμπειρίες και τις μνήμες του.  Μέσα από τη ζωγραφική του λυτρώνεται η ανάγκη του να σχηματοποιήσει τι είναι σημαντικό και τι όχι.  Πιστεύω ότι  και στο μέλλον έχει να δώσει πολλά και καλά έργα.

Τέλος,  ο Θόδωρος Παπαγιάννης , καθηγητής της ΑΣΚΤ  και δημιουργός και χορηγός του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης “Θεόδωρος Παπαγιάννης” στο Ελληνικό Ιωαννίνων, εκφράστηκε για το έργο του ως εξής:  “Και η καινούργια σας δουλειά με κάνει να σας ξαναπώ:  Το έχετε, συνεχίστε”.  Σύμφωνα με τον Δημήτρη Βάσσο, αυτή είναι και η πιο τιμητική κριτική για το έργο του, δεδομένου του μεγέθους της προσωπικότητας από την οποία προέρχεται.

Εργάστηκε στο Δημόσιο και είναι ο τέως Διευθυντής της Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε.΄Αρτας.  Είναι πτυχιούχος της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, M.Sc στην Επιθεώρηση Τροφίμων και Ph.D. της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 5 Δεκεμβρίου, στις 8 το απόγευμα, στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης .

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box