Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Άρθρο: Θρησκευτικός τουρισμός στην Θεσπρωτία

Του Χρήστου Ζήγου

Ο Θρησκευτικός Τουρισμός υπάγεται στην κατηγορία του εναλλακτικού τουρισμού. Η ελληνική κοινωνία χαρακτηρίζεται για την πίστη της στο Θεό, τον Χριστό και την Ορθοδοξία. Ο θρησκευτικός τουρισμός πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και είναι από τις πιο παλιές μορφές τουρισμού (ίσως και η πρώτη). Από αρχαιοτάτων χρόνων οι πιστοί μετακινούνταν μαζικά για να τελέσουν θρησκευτικές τελετές σε λατρευτικούς χώρους για να τιμήσουν τους θεούς τους και να ζητήσουν τη βοήθειά τους και να τους προσφέρουν σημαντικά δώρα και θυσίες προς τιμήν τους. Ο θρησκευτικός τουρισμός είναι ένα παγκόσμιο τουριστικό προϊόν με μεγάλα οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες που έχουν αξιοποιήσει τα σημεία θρησκευτικού και προσκυνηματικού ενδιαφέροντος.

Τα 4 πιο σημαντικά διεθνώς είναι:

η Αγιά Σοφιά στην Πόλη, το Βατικανό, η Ιερουσαλήμ με τους Αγίους Τόπους και η ΜΕΚΑ.

Στην Ελλάδα τα 4 πιο σημαντικά είναι το Άγιο Όρος, τα Μετέωρα, η Παναγία της Τήνου και ο Άγιος Σπυρίδωνας στην Κέρκυρα και πολλά άλλα.

Στην Θεσπρωτία είναι τα παρακάτω:

Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΓΗΡΟΜΕΡΙΟΥ, Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γηρομερίου είναι το ακριβές (20 χλμ. από Ηγουμενίτσα). Ιδρύθηκε στις αρχές του 14ου αιώνα (1310 – 1320) από τον Όσιο Νείλο τον Εριχιώτη και είναι ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια στην Ήπειρο. Χρημάτισε έδρα της Πατριαρχικής Εξαρχίας και Επισκοπής της επαρχίας Φιλιατών. Μέσα στο χώρο της μονής λειτούργησε κρυφό σχολειό και ιερατική σχολή. Το καθολικό, είναι ναός τετρακίονιος σταυροειδής μετά τρούλου. Ανακαινισμένος το 1568, κοσμείται με πολύ σημαντικές, βυζαντινές αγιογραφίες -τοιχογραφίες του 16ου αιώνα μοναδικές στην Ήπειρο. Το θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι κατασκευασμένο το 1824 και επιχρυσωμένο το 1829. Στη συλλογή της μονής σώζεται ένας ιστορικός θησαυρός από εικόνες χειρόγραφα, παλαιότυπα βιβλία, σκεύη, άμφια και άλλα χειροποίητα είδη λαϊκής τέχνης. Τα πιο σημαντικά είναι οι λειψανοθήκες που περιέχουν τμήματα λειψάνων πολλών Αγίων. Η μονή σήμερα είναι στελεχωμένη με νέα αδελφότητα και λειτουργεί ως ανδρικό κοινόβιο. Είναι άξιος συγχαρητηρίων ο Ηγούμενος Π. Μεθόδιος για το θρησκευτικό και πνευματικό έργο που επιτελεί αλλά και για την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού. Έχει κάνει γνωστή την Μονή Γηρομερίου στα πέρατα του κόσμου και προσελκύει πλήθος προσκυνητών Ελλήνων και ξένων με αποκορύφωμα το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και επίσης στις 2 Ιανουαρίου στην μνήμη του ιδρυτή της Οσίου Νείλου.

ΑΓΙΟΣ ΔΟΝΑΤΟΣ Επίσκοπος Ευροίας, πολιούχος της Θεσπρωτίας και της Ιεράς Μητρόπολις Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας.

Ο Νεομάρτυρας Άγιος Γεώργιος εκ Ιωαννίνων έζησε ένα διάστημα στην Θεσπρωτία, ο οποίος είναι και προστάτης των Σαρακατσαναίων προς τιμήν του ο σύλλογος Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας έχει χτίσει ένα εκκλησάκι στην στάνη στο Τσιπουρίκι Ηγουμενίτσας, μέρος των λειψάνων τους διατηρείται σε λειψανοθήκη της Ιεράς Μονής Γηρομερίου.

Η Αγία Παρασκευή η οποία πρωτοδίδαξε τον χριστιανισμό στην περιοχή και μαρτύρησε για αυτό και προς τιμήν της έχει ιδρυθεί το γυναικείο μοναστήρι κοντά στο Καναλάκι όπου σώζεται και ο τάφος της.

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ο επιφανέστερος διδάσκαλος των σκλαβωμένων Ελλήνων την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας πραγματοποίησε πολλές χριστιανικές συγκεντρώσεις στην Θεσπρωτία με μεγαλύτερη στο Μαργαρίτι και πολλοί άλλοι Νεομάρτυρες Άγιοι.

Ιερά μονή Αγίου Γεωργίου Καμίτσιανης (20 χλμ. από Φιλιάτες) το αρχικό έτος κατασκευής της είναι άγνωστο. Ανακαινίστηκε τον 1758 από τον ιερομόναχο Παϊσιο. Οι αγιογραφίες στο κομψότατο καθολικό και το ξυλόγλυπτο τέμπλο χρονολογούνται από το 1789. Πανηγυρίζει την 23 Απριλίου, την εορτή του Αγίου Γεωργίου.

Ι. Μ. της Παναγίας της Παραμυθιάς (γνωστή και ως Μεγάλη Εκκλησία) χτισμένη τον 13ο αιώνα. Στην μονή αυτή φυλάχτηκαν για ένα διάστημα τα λείψανα του Αγίου Σπυρίδωνα και της Αγίας Θεοδώρας κατά τη διαδρομή τους από την Κωνσταντινούπολη στην Κέρκυρα. Το σημαντικότερο κειμήλιο της είναι ο χρυσοκέντητος επιτάφιος του 1587.

Ι. Μ. Αγίου Μηνά Κοκκινολιθαρίου (το Μετέωρο της Ηπείρου). Μνημείο της φύσης και της θρησκευτικής μας παράδοσης. Βρίσκεται στον δρόμο για Φιλιάτες Κεραμίτσα. Η ίδρυση του και η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων και καλύπτεται από θρύλους. Είναι αφιερωμένη στον Άγιο Μηνά τον Θαυματουργό, υπήρξε μετόχι της Ι.Μ. Γηρομερίου σύμφωνα με έγγραφο του 1667, εορτάζει την 11 Νοεμβρίου και είναι επισκέψιμη όλο το χρόνο.

Ι. Μ. Ραγίου (10 χλμ. από Ηγουμενίτσα). Αφιερωμένο στην κοίμηση της Θεοτόκου και ιδρύθηκε την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από τον ηγούμενο Ναθαναήλ μετέπειτα επίσκοπο Προύσας. Ήταν μοναστήρι πλούσιο με μεγάλη προσφορά στο σκλαβωμένο γένος. Λεηλατήθηκε πολλές φορές και ένα μεγάλο μέρος του καταστράφηκε από πυρκαγιά τον 20ο αιώνα. ‘Έχει επισκευαστεί και είναι επισκέψιμο κάθε μέρα.

Ι. Μ. Παγανίων στην Καλλιθέα Παραμυθιάς χτίστηκε το 1652 από την ιερομόναχο Ιωακείμ.

Ι. Μ. Αγίου Αθανασίου Πέρδικας. Είναι χτισμένο το 1811 στην σημερινή τοποθεσία, σύμφωνα με την παράδοση η αφορμή ήταν η εύρεση της εικόνας του Αγίου Αθανασίου σε μια ελιά που βρίσκεται δίπλα στο ιερό της εκκλησίας. Είναι επισκέψιμο όλο το χρόνο και εορτάζει 2 Μαΐου.

Ι.Μ. Αγίας Παρασκευής Κουγκίου. Βρίσκεται στο ξακουστό Σούλι πάνω από το χωριό Σαμονίβα. Είναι ανακαινισμένο και επισκέψιμο, χτίστηκε από τον περίφημο Σαμουήλ καλόγερο και καπετάνιο το 1793 και ανατινάχτηκε το 1803 από τον ίδιο στο ολοκαύτωμα των Σουλιωτών για να μην πέσουν σκλάβοι του Αλή Πασά. Εκεί κάθε χρόνο γίνεται αναπαράσταση και οι γνωστές εορτές του Σουλίου την τελευταία Κυριακή του Μαΐου.

Ι. Μ. Αγίου Αθανασίου Βαβουρίου Φιλιατών. Χτισμένη τον 17ο αιώνα, πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και είναι σήμερα πλήρως ανακαινισμένο με αξιόλογες αγιογραφίες, εορτάζει την 17 Ιανουαρίου.

Ι. Μ. Μεταμορφώσεως Σωτήρος στην Πλακωτή. Χτίστηκε τον 13ο αιώνα την Βυζαντινή περίοδο, έχει σπάνιο αρχιτεκτονικό τύπο με εξάπλευρο τρούλο, εορτάζει στις 6 Αυγούστου.

 

Στην Θεσπρωτία οι προσκυνητές είναι κυρίως Έλληνες αλλά τα τελευταία χρόνια έχουμε αύξηση του θρησκευτικού τουρισμού από χώρες ορθόδοξες της Ανατολικής Ευρώπης και της Ρωσίας οι οποίοι έχουν ως προορισμό τους τον Άγιο Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα και τον Άγιο Νικόλαο στο Μπάρι της Ιταλίας. Ορισμένοι επισκέπτονται και τα μοναστήρια της Θεσπρωτίας. Υπάρχει περιθώριο αύξησης του θρησκευτικού τουρισμού με την προϋπόθεση όλοι οι τοπικοί φορείς να συνεργαστούν και να υλοποιήσουν τις προτάσεις του Π. Μεθοδίου Ηγούμενου της μονής Γηρομερίου ο οποίος είναι ειδικός στο θέμα του θρησκευτικού τουρισμού.


ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΖΗΓΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ

Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ   ΗΠΕΙΡΟΥ.    « Ο ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ »