Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Σύβοτα: εξωτική ομορφιά

sibota00017
sibota00028


Τα Σύβοτα είναι παραθαλάσσιο χωριό στα νότια του νομού Θεσπρωτίας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είχε 908 κατοίκους και άνηκε διοικητικά στον ομώνυμο δήμο. Σήμερα ο πληθυσμός ανέρχεται στους 875 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011)

Τα Σύβοτα αποτελούν ένα από τα κυριότερα παραθαλάσσια θέρετρα της Ηπείρου και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συγκεντρώνει πλήθος τουριστών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Ο οικισμός είναι χτισμένος σε έναν μικρό κόλπο στον οποίο βρίσκονται διάσπαρτες διάφορες νησίδες, κυριότερες εκ των οποίων είναι ο Άγιος Νικόλαος και το Μαύρο Όρος.

Ιστορικά στοιχεία

Το 433 π.Χ., στα νερά της ευρύτερης περιοχής έλαβε χώρα η ναυμαχία των Συβότων, στα πλαίσια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Επί τουρκοκρατίας, ο οικισμός ονομαζόταν Βώλια ενώ το 1927 μετονομάστηκε σε Μούρτο ( ονομασία που χρησιμοποιούταν και παλαιότερα ) όνομα που διατηρήθηκε μέχρι το 1940 όταν ο οικισμός έλαβε τη σημερινή του ονομασία..

Τον Ιούνιο του 1822, στα πλαίσια της Ελληνικής Επανάστασης, δύναμη 500 επαναστατών υπό την αρχηγία του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, αποβιβάστηκαν στο λιμάνι των Συβότων, αιχμαλωτίζοντας 150 Οθωμανούς, οι οποίοι στάλθηκαν ως αιχμάλωτοι στην Πελοπόννησο. Έπειτα όμως από απαίτηση Άγγλων αξιωματικών από τα γειτονικά

sibota00035

Επτάνησα, οι επαναστάτες αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή και να αποβιβαστούν στην Σπλάντζα κοντά στο Φανάρι, σε απόσταση 7 ωρών από το Σούλι.

Τα Σύβοτα, όπως και η υπόλοιπη Θεσπρωτία περιήλθαν στην Ελλάδα κατά την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων του 1912 – 1913. Στις 13 Αυγούστου του 1944 διεξήχθη στην περιοχή συμπλοκή μεταξύ των ανταρτών του ΕΔΕΣ και κατοχικών δυνάμεων που οδήγησε στην κατάληψη δύο γερμανικών βενζινόπλοιων.

Αξιοθέατα – σημεία ενδιαφέροντος

Σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής είναι το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, ο κατασκευασμένος το 1884 φάρος του νησιού Μαύρο Όρος καθώς και ο αρχαίος οικισμός του Βραχωνά.

Παραλίες

Κυριότερες παραλίες της περιοχής είναι η Μικρή και Μεγάλη Άμμος, η Μπέλλα Βράκα, η Ζάβια, η πισίνα, ο γαλλικός μώλος και η παραλία της ΔΕΗ

ΠΑΡΑΛΊΑ ΔΕΗ

Το όνομα της το έχει πάρει από έναν πυλώνα της ΔΕΗ που βρίσκεται πριν την αμμουδιά. Την συναντάμε στο βόρειο τμήμα και προσφέρει πολύ σκιά καθώς περιβάλλεται από πεύκα.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΙΣΙΝΑ

Απέναντι από τα Σύβοτα στο νησάκι του Αγ. Νικολάου είναι μια από τις πιο γνωστές παραλίες, η Πισίνα. Τα νερά της είναι τιρκουάζ και μπορεί κάποιος να την επισκεφτεί με σκάφος ή καϊκι. Δίκαια σε καθημερινή βάση δεκάδες τουρίστες Έλληνες και αλλοδαποί την επισκέπτονται καθώς το περιβάλλον είναι μοναδικό και εξωτικό.

ΜΠΕΛΛΑ ΒΡΑΚΑ

Η παραλία Μπέλλα Βράκα ενώνει τα Σύβοτα με το νησάκι Μουρτεμένο. Εδώ μπορεί κανείς να ζήσει την μοναδική εμπειρία να πάει από τα Σύβοτα στο νησάκι περπατώντας μέσα από την θάλασσα. Είναι μια πανέμορφη παραλία και συγκεντρώνει πολλούς τουρίστες καθημερινά, ιδίως από τα γειτονικά ξενοδοχεία. Μόλις την αντικρίζει κανείς μαγεύεται από την ομορφιά και τον συνδυασμό των χρωμάτων του τοπίου.

ΜΙΚΡΗ ΑΜΜΟΣ

Η παραλία Μικρή Άμμος είναι μια μικρή, γραφική  παραλία. Τα νερά της είναι κρυστάλλινα και η αμμουδιά αποτελείται από χοντρό και ψιλό βότσαλο.

Η Μικρή Άμμος προτιμάται πολύ από την νεολαία καθώς πολύ συχνά διοργανώνονται πάρτι με δυνατή μουσική! Η διασκέδαση πολλές φορές κρατά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!

ΜΕΓΑ ΑΜΜΟΣ

Η παραλία Μέγα Άμμος είναι μια πανέμορφη παραλία  με βοτσαλάκι και γαλαζοπράσινα δροσερά νερά. Είναι και αυτή γραφική, όπως σχεδόν όλες οι παραλίες των Συβότων.

Θα την βρείτε πηγαίνοντας προς Σύβοτα από το χωριό της Πέρδικας, μετά την παραλία Μικρή Άμμος. Εδώ πάνε και νέοι και οικογένειες με παιδιά.

ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΜΩΛΟΣ

Κεντρικά στα Σύβοτα θα βρείτε μια όμορφη παραλία με βότσαλο και ψιλή άμμο. Πρόκειται για την παραλία Γαλλικός Μώλος.

Η θάλασσα είναι  ζεστή και η αμμουδιά αποτελείται από ψιλό και χοντρό βότσαλο. Επειδή είναι σε κεντρικό σημείο αποτελεί για πολλούς την πρώτη επιλογή.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΖΕΡΗ

Η παραλία Ζέρη είναι μια γραφική παραλία η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στα  Σύβοτα και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες γεμίζει από τουρίστες αλλά και ντόπιους οι οποίοι θέλουν να απολαύσουν το μπάνιο τους σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον. Εκεί θα βρείτε και νεροτσουλήθρες. Στην παραλία αυτή μπορεί να πάει κανείς και με καΐκι από το λιμάνι των Συβότων.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΖΑΒΙΑ

Λίγο πριν μπείτε στα Σύβοτα και βορειότερα από την Μικρή Άμμο θα βρείτε στα αριστερά σας μία πανέμορφη μικρή παραλία, την παραλία Ζάβια.

Η Ζάβια χωρίζεται σε δύο μικρότερες παραλίες εκ των οποίων η μία είναι  οργανωμένη . Καταπράσινο τοπίο περιβάλλει την αμμουδιά της παραλίας και τα νερά είναι κρυστάλλινα και πεντακάθαρα. Ενδείκνυται για όσους θέλουν να ζήσουν την ηρεμία και την γαλήνη του τοπίου κάνοντας ηλιοθεραπεία κοντά στα Σύβοτα!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Το παρών δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαΐου – Ιουνίου 2016 στο περιοδικό Step με πληροφορίες από την wikipedia

Φωτογραφίες: Φώτης Μαραζόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.