Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Μύθοι & Αλήθειες: Σύμβολα και συμβολισμοί

Μύθοι & Αλήθειες: Σύμβολα και συμβολισμοί
Από την αρχαιότητα ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε διάφορα σύμβολα. Ας δούμε κάποια από αυτά.

Σταυρός: Λατρευτικό σύμβολο ή έμβλημα του χριστιανισμού που παριστάνει τη σταύρωση του Ιησού και συμβολίζει την υπέρτατη θυσία και σωτηρία.

Άστρο: Ιερό σύμβολο των αρχαίων λαών στην καινή διαθήκη, αποτελεί συμβολική ονομασία του Χριστού και συμβολική ονομασία της Αγίας Τριάδας των αγγέλων και των επισκόπων.

Άγκυρα: Αρχαιοελληνική συμβολική έκφραση της ασφάλειας και της ελπίδας. Πρωτοχριστιανική συμβολική παράσταση της ελπίδας και της Σωτηρίας.

Αετός: Οι αρχαίοι λαοί και μάλιστα οι ανατολικοί τον θεωρούσαν σύμβολο της θείας δύναμης και του μεγαλείου, τον χαρακτήριζαν πτηνό των θεών και μάλιστα του Δία. Στη χριστιανική τέχνη συμβολίζει την ανάσταση του Χριστού.

Αλέκτωρ:  Στους αρχαίους λαούς θεωρήθηκε σύμβολο δύναμης των θεών του φωτός του ήλιου. Στην πρωτοχριστιανική τέχνη χρησιμοποιήθηκε σαν σύμβολο της ανάστασης των νεκρών.

Αμνός: Ο πασχαλινός αμνός των Εβραίων σύμβολο της σωτηρίας τους από τη δουλεία στους Αιγύπτιους. Προεικονίζει συμβολικά τον αμνό του θεού, το Χριστό, που με τη θυσία του απαλλάσσει τους πιστούς από τη δουλεία της αμαρτίας. Γι  αυτό ο αμνός συνδέεται άμεσα με τη θεία Ευχαριστία.

Δελφίνι: Σύμβολο του θεού Ήλιου Απόλλωνα που με την παρουσία του διαλύει τα σύννεφα και σταματά την τρικυμία. Σύμβολο του θεού της θάλασσας Ποσειδώνα.
Ελάφι: Ιερό ζώο αφιερωμένο στη θεά Άρτεμη, σύμβολο χάρης και γρηγοράδας και καλοσύνης. Στην χριστιανική τέχνη συμβολίζει την ανθρώπινη ψυχή που αποζητά το νερό της θεϊκής αλήθειας και λύτρωσης.

Ελιά (Ελαία): Στην αρχαία Αθήνα ιερό δέντρο της Αθηνάς. Στη βιβλική παράδοση συνδυάζεται με το κοσμογονικό γεγονός του κατακλυσμού. Στην Αγία Γραφή είναι σύμβολο νίκης, καρποφορίας και χαράς.

Ίππος: Στην παλαιά Διαθήκη σύμβολο δύναμης. Ο λευκός, σύμβολο νίκης και δόξας. Ο μαύρος συμφοράς. Ο λευκός  ίππος συμβολίζει τον θριαμβευτή Μεσσία.

Ιχθύς: Σε πολλές αρχαίες θρησκείες συμβόλιζε τη ζωή και τη γονιμότητα , την ευτυχία, τη σιωπή. Στην πρωτοχριστιανική τέχνη συμβόλιζε το Χριστό γιατί τα γράμματα της λέξης ΙΧΘΥΣ είναι τα αρχικά των λέξεων: Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρ.

Κερί: Στο χριστιανισμό συμβολίζει το φως του Ευαγγελίου και τη θέρμη της πίστης των πιστών χριστιανών.

Κύων: Στην αρχαία Αίγυπτο συμβόλιζε την ενεργητική επίδραση του Νείλου ενώ για τους Ινδούς και τους Εβραίους είναι σύμβολο ακαθαρσίας και μόλυνσης.

Μήλο: Σύμβολο της καρποφορίας αφιερωμένο στη Δήμητρα και την Αφροδίτη. Η προσφορά του συμβόλιζε την προτίμηση κάποιου καθώς και τον έρωτα.

Βελιανίτης