Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Με επιτυχία οι Λαμπαδοφορίες στον Ξηρόλοφο – Η δήμαρχος Σουλίου “άναψε” φωτιές… (Βίντεο +Φωτό)

Με επιτυχία οι Λαμπαδοφορίες στον Ξηρόλοφο – Η δήμαρχος Σουλίου “άναψε” φωτιές…
Με σύμμαχο τον καλό καιρό έγιναν οι Λαμπαδοφορίες στον Ξηρόλοφο, ένα έθιμο από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας που το αναβιώνει κάθε χρόνο ο πολιτιστικός σύλλογος Ξηρολόφου. Από τα χρόνια της τουρκοκρατίας κάθε 24 Μαρτίου παραμονή του Ευαγγελισμού παιδιά και μεγάλοι κάτοικοι του χωριού, δούλευαν μαζί για να κατασκευάσουν τα φαναράκια να μαζέψουν ξύλα για τις φωτιές, να βρουν κουδούνια και ηχηρά αντικείμενα. Μόλις έπεφτε το σούρουπο άρχιζαν παρέες παρέες να κατεβαίνουν από τους μαχαλάδες με αυτοσχέδια φανάρια και με προορισμό το σημείο όπου είχαν μαζευτεί τα ξύλα για τις φωτιές. Στο δρόμο χτυπούσαν δυνατά τα κουδούνια και φοβέριζαν τον υποτιθέμενο εχθρό με τραγούδια όπως:
Φευγάτε φίδια Φευγάτε γκουσταριτσες
Έρχεται ο Ευαγγελισμός
Να σας κόψει το κεφάλι
Με τσαπί και με το φτυάρι

Πολλοί κάτοικοι από όλα τα χωριά του δήμου Σουλίου παρακολούθησαν το δρώμενο καθώς και το χορευτικό πρόγραμμα που ακολούθησε με την παρουσία 115 χορευτών από 7 χορευτικά τμήματα. Συμμετείχαν τα χορευτικά των συλλόγων: Παγκρατίου, Αγοράς, ΚΑΠΗ δήμου Σουλίου, Βλάχων Θεσπρωτίας, ΦΟΠ (2 τμήματα), Προδρομίου.

Στην εκδήλωση εκτός των άλλων παρευρέθηκε η δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη Μπότση, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

Η δήμαρχος Σουλίου προσκλήθηκε από τον πρόεδρο του συλλόγου για να ανάψει την φωτιά.


Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την χθεσινή βραδιά

 ΕΔΩ ΔΕΙΤΕ 144 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ