Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων για τους πεσόντες στην μάχη της Μενίνας (βίντεο και Φωτό)

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων για τους πεσόντες στην μάχη της Μενίνας (βίντεο και Φωτό)

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής και μνήμης για την μάχη της Μενίνας κατά την διάρκεια του 2ου παγκόσμιου πολέμου, μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την αρωγή του δήμου Σουλίου.

Η Μάχη της Μενίνας ήταν η σημαντικότερη μάχη που έδωσε η αντιστασιακή οργάνωση ΕΔΕΣ με τους Γερμανούς κατακτητές. Η μάχη κράτησε ολόκληρη την ημέρα όταν και οι άντρες του Βασίλειου Καμάρα κατάφεραν να εισέλθουν στο χωριό της Μενίνας, με αποτέλεσμα οι Γερμανοί στρατιώτες να παραδοθούν.

Το οχυρό της Μενίνας ήταν πολύ ισχυρό και ο κόμβος για τις κατοχικές δυνάμεις για την πρόσβαση και

την ενίσχυση της Ηγουμενίτσας, Παραμυθιάς και Φιλιατών από τα Γιάννινα. Ήταν λοιπόν πολύ
σημαντική η εκπόρθηση αυτού του οχυρού, όμως ήταν ένα ριψοκίνδυνο και επικίνδυνο τόλμημα. Και τελικώς απέναντι στην ισχυρή δύναμη των Γερμανών στις 17 – 18 Αυγούστου στην μάχη που έγινε το οχυρό έπεσε στα χέρια των Ελλήνων.Η μάχη αυτή στοίχισε στους εχθρούς 87 νεκρούς και 57 τραυματίες. Όλοι δε οι υπόλοιποι φρουροί, συνολικά 109 αξιωματικοί και στρατιώτες  πιάστηκαν αιχμάλωτοι.

Στην εκδήλωση μνήμης έδωσαν το παρών η δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη Μπότση, οι βουλευτές Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης και Βασίλης Γιόγιακας, οι δήμαρχοι Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος και Φιλιατών Σπύρος Παππάς, ο αντιπεριφερειάρχης Νικόλας Κάτσιος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αντιγόνη Φίλη και Αλκιβιάδης Λάμπρου,  εκπρόσωπος της Αστυνομίας, εκπρόσωποι φορέων και αντιστασιακών συλλόγων κ.α.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί αποσπάσματα από την εκδήλωση.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Περισσότερες φωτογραφίες ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

 

maxi meninas00042 maxi meninas00045 maxi meninas00050 maxi meninas00053 maxi meninas00058 maxi meninas00061 maxi meninas00064 maxi meninas00037

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.