Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Βίντεο: Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις στο Σούλι (Φωτό)

Βίντεο: Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις στο Σούλι (Φωτό)

Κορυφώθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις  στο Σούλι με την αναπαράσταση της ανατίναξης στο Κούγκι (στο βίντεο όλη η αναπαράσταση) με εκατοντάδες επισκεπτών να την παρακολουθούν με ευλάβεια, επισκέπτες όχι μόνο από την Ήπειρο αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Τkougki eortes00008ην κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός εθνικής kougki eortes00009Άμυνας Δημήτριος Βίτσας. Επίσης το παρόν έδωσαν και:  Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Παραμυθίας, κ.κ Τίτος,  ο βουλευτής Βασίλειος Γιόγιακας ως εκπρόσωπος του προέδρου της βουλής, οι  βουλευτές Μάριος Κάτσης, Γεώργιος Στύλιος και Γεώργιος kougki eortes00012Λαζαρίδης,   ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι αντιπεριφερειάρχες Θωμάς Πιτούλης και Νικόλας Κάτσιος,  οι δήμαρχοι Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη Μπότση, Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος και Γεωρ. Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος, εκπρόσωποι ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, ο πρόεδρος του ΟΛΗΓ Ανδρέας Νταής, περιφερειακοί kougki eortes00014σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων κ.α.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε:  Θεία Λειτουργία στον Παλαιοχριστιανικό Ναό Αγίου Δονάτου,  χαιρετισμό από τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου, επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο Πεσόντων Σουλιωτών, κατάθεση στεφάνων, χαιρετισμό από την Δήμαρχο Σουλίου και μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε και ο 5ος ορεινός αγώνας δρόμου θυσίας Σουλιωτών. Στους άντρες πρώτος ο Άρης Τσίπης, δεύτερος ο Χρυσικόπουλος Ιωάννης και τρίτος ο Ιαν Σεμπάστιαν. Στις γυναίκες πρώτη η Ντούτση Λαμπρινή,  δεύτερη η Τζαβάρα Νικολέτα και τρίτη η Γιώτη Ελπίδα.

Δείτε φωτογραφίες στο βίντεο που ακολουθεί ή εναλλακτικά ΕΔΩ.


Βίντεο με τις εκδηλώσεις (δείτε όλη την αναπαράσταση στο Κούγκι)

 Εντωμεταξύ ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε ότι η  θέληση για ελευθερία, για συνεργασία και αλληλεγγύη, αξίες που απορρέουν από τη θυσία των Σουλιωτών, θα πρέπει να οδηγούν τον ελληνικό λαό, στις δύσκολες εποχές που ζει.

«Τον τελευταίο καιρό, κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα. Αυτό το βήμα, δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει μετέωρο, εννοώ οικονομικά και κοινωνικά», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας  και υπογράμμισε: «Αυτό το βήμα, δεν μπορεί να μας κάνει να επαναπαυτούμε, θα πρέπει να μας κάνει και να δουλέψουμε πιο σκληρά, πιο οργανωμένα με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, με προσανατολισμό προς στην Ευρώπη, ώστε να μπορέσουμε να στηθούμε στα πόδια μας και συγχρόνως, να αναδείξουμε ότι οι ελληνικές αξίες είναι και παγκόσμιες αξίες».

Στο σημείο αυτό, ο ΑΝΥΠΕΘΑ απέδωσε τα εύσημα και για ακόμη μία φορά, όπως είπε, θέλησε να εξάρει τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, των ένοπλων δυνάμεων, της Αστυνομίας και του Λιμενικού, για την αντιμετώπιση από την ανθρώπινη πλευρά, των θεμάτων που αφορούν το προσφυγικό ζήτημα. Παράλληλα, εξήρε «και την προσπάθεια του λαού της Ηπείρου, μιας περιοχής από τις φτωχότερες της Ευρώπης» που φιλοξενεί, βοηθάει και συμπαρίσταται. Μετά την κορύφωση των εκδηλώσεων στο Βουλευτήριο και την κατάθεση στεφάνων, ο ίδιος στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στους αγώνες των Σουλιωτών, μία ιστορία όπως είπε, «που κράταγε τους Έλληνες όρθιους, που τους έδινε συνέχεια μια προσμονή, ήταν προάγγελος της επανάστασης» και πρόσθεσε:

«Εδώ στο Σούλι, το πάθος για τη λευτεριά, έβγαινε όχι μόνο μέσα από τα βουνά, αλλά και μέσα από τις καρδιές, τις ψυχές, των ανδρών των γυναικών. Αυτό τιμάμε σήμερα. Τιμάμε δηλαδή, την αδάμαστη θέληση, αλλά και τη γνώση ότι η λευτεριά είναι ο όρος για να μπορέσει ένα έθνος, ένας λαός να δημιουργήσει, άρα η ελευθερία είναι δημιουργική».

«Είναι ξεκάθαρο» συνέχισε «ότι ζούμε σε δύσκολες εποχές όχι τόσο όσο εκείνες που ζούσαν οι Σουλιώτες. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η θέληση για ελευθερία και ότι αυτή η θέληση για συνεργασία και αλληλεγγύη, θα πρέπει να μας οδηγεί».

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.