Υπέρ της ευρωπαϊκής κυριαρχίας ο Εμανουέλ Μακρόν (video)

Tο στίγμα των προθέσεων της Γαλλίας να στηρίξει περαιτέρω την ευρωπαϊκή ενοποίηση ως μόνη απάντηση στις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις έδωσε την Τρίτη ο Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Ευρωκοινοβούλιο για το μέλλον της Ευρώπης.

Ο Γάλλος Πρόεδρος πρότεινε τη συνέχιση της διαβούλευσης με τους πολίτες και υποστήριξε πως επιβάλλεται ευρωπαϊκή κυριαρχία σε όλα τα επίπεδα.

Προέτρεψε να τερματιστούν οι εθνικοί εγωισμοί και ανέφερε πως η Γαλλία θα συμβάλει με περισσότερους πόρους στον ενωσιακό προϋπολογισμό, που επηρεάζεται από την αποχώρηση της Βρετανίας.

«Η αληθινή Γαλλία είναι πάλι εδώ», είπε επαινετικά ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, συγχαίροντας τον Εμανουέλ Μακρόν για τις θέσεις που διατύπωσε με γνώμονα την ισχυροποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη δευτερολογία του, ο Εμανουέλ Μακρόν αντιπαρατέθηκε με την ομάδα της Μαρί Λε Πεν λέγοντας πως αν διαφωνούν με τη δημοκρατική λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου να μην μετέχουν στις ευρωεκλογές.

Για το μεταναστευτικό υποστήριξε ότι χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση, χειραφέτηση των αφρικανικών χωρών και επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου.

Στο ζήτημα της πρόσδεσης των Δυτικών Βαλκανίων με την Ευρώπη, υποστήριξε ότι πριν από την οποιαδήποτε διεύρυνση χρειάζεται εμβάθυνση της Ένωσης, και τόνισε ότι δεν επιθυμεί να στραφούν τα Βαλκάνια ούτε προς τη Ρωσία ούτε προς την Τουρκία.

Έθεσε ως βασικό κανόνα προόδου της Ένωσης τη λήψη αποφάσεων με ενισχυμένη πλειοψηφία, ώστε οι χώρες που το επιθυμούν να κάνουν ταχύτερα βήματα ενοποίησης από άλλες.

Τέλος, δικαιολόγησε ως επιβεβλημένη την επέμβαση στη Συρία, σημειώνοντας πως ήταν στοχευμένη στα εργαστήρια χημικών όπλων, ότι έγινε για την τιμή της διεθνούς κοινότητας, και πως δεν έχει καμία σχέση ούτε με το Ιράκ ούτε με τη Λιβύη.

Η Γαλλία, υπογράμμισε, υποστηρίζει την πολυμερή συνεργασία και ο μόνος πόλεμος που κάνει στη Συρία είναι αυτός ενάντια στο Ισλαμικό κράτος.

Σχετικές ειδήσεις:

Πηγές: ΕΡΤ1 [Ανταπόκριση: Γ. Συριόπουλος], ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

ert.gr
Author:

Μπέττυ Σαβούρδου

Share This:

You May Also Like

17
Αρέσει σε %d bloggers: